måndag 31 augusti 2009

Äppel päppel...

På baksidan av Solhäll växer ett krokigt gammalt äppelträd. En gång i tiden hade det en kamrat, men av det trädet återstår bara en bit av stammen. (Som numera är ett utmärkt klätterstöd för en Awakening-ros, som jag bloggat om tidigare.)

Det kvarvarande trädet ser ut som om det ska trilla omkull vilken dag som helst. Grenarna växer bara ut åt ena sidan, och kronan ser på något sätt ut som ett halverat paraply.

VÄLDIGT charmigt är det iallafall, och i höststormarna som väntar kommer vi hålla tummarna för att trädet står pall ett tag till.

Rikligt med frukt bär det också, och har gjort så de två sensomrar vi har haft huset i vår ägo. Vad det är för sort vet jag inte riktigt. - Jag är helt rudis på äppelsorter, och delar som mest in dem i röda och gröna. (Någon kunnig själ får gärna förbarma sig över mitt icke-vetande...)

Nu är vi inte så duktiga (än) på att safta och sylta, men en och annan äppelpaj blir det nog framöver. Jag har världens bästa och enklaste pajrecept, som funkar på ALLA sorters bär och frukter som man kan tänkas vilja ha i en paj. Receptet kräver i stort sett ingen planering alls, och funkar därför alldeles utmärkt att "sno ihop" om man får oväntat besök.

Skiva frukt eller bär och lägg så att det täcker botten på en pajform. Mixa sedan följande ingredienser till en "gegga" och smula över hela härligheten:
  • 125 gram smält smör
  • 1,5 dl mjöl
  • 1,5 dl socker
  • 1,5 dl havregryn
Efter ca 20 minuter i en 200-gradig ugn är det klart, och är lika njutbart med vaniljsås som med glass.

Rena hälsokosten, mums filibabba!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!