onsdag 30 december 2009

Året som gått

Med lånad inspiration från Underbara Clara kommer här Fröken Gröns egen årskrönika. (Kan även ses som snabbversionen av denna blogg alltsedan starten i mars i år.)

Januari
En kall och ruggig månad, in my opinion. Vilken tur att vi kunde fly storstaden om helgerna och låsa in oss på Solhäll! Där satt vi och bara "ruvade" i stugvärmen. En och annan plan för årets kommande trädgårds- och husrenoveringsprojekt blev det också.


Februari
Inte heller någon av favoritmånaderna för en vinterfrusen Fröken Grön, men det här året blev en resa till Fuerteventura i sällskap med min mor ett varmt och trevligt avbrott. Lite sol på en blek näsa, i kombination med fantastisk buffé tre gånger om dagen, tinar den frusnaste själ!


Mars
Livet återvände, med snödropparna i gräsmattan. Solen började titta fram oftare, och det började så smått klia i trädgårdsfingrarna. Inga större projekt inomhus.


April
Vårens första varma helg tajmade vi in 40-årskalas för sambon. Vi kunde sitta och äta ute i trädgården, och njuta i bara skjortärmarna! Tre nya fruktträd hittade hem till vår trädgård, och mitt i våryran fick jag för mig att jag skulle börja blogga.


Maj
Plötsligt bara "sprack" naturen, och trädgården på Solhäll blommade för fullt! Vi passade på att renovera glasverandan invändigt, - färgen torkade snabbt med dörrarna öppna ut i den varma försommaren. Ligusterhäck planterades, likaså rhododendron, fjärilsbuskar och lite annat smått och gott.


Juni
Nu började äntligen långledighet, och vädret var gott! Vi hade loppis på uppfarten, inhandlade nytt parasoll, planterade rosor vid äppleträdet på baksidan och tomater i tunnor längs laduväggen. Ahhh, så underbart att få leva glesbygdsliv på heltid!


Juli
Sommar när den är som bäst! Vi målade utbyggnaden på baksidan ("smatten"), hittade den ultimata kökssoffan, fixade till skafferiet i köket, planterade kaprifol och lavendel och fick långväga besök av min underbara farmor.


Augusti
Var kom all frukt ifrån? - Trädgården dignade plötsligt med ätbara saker vi knappt visste att vi hade: Plommon, äpplen, päron och mirabeller. Jag trodde aldrig att man kunde föräta sig på äpplekaka och vaniljsås, men det kan man...


September
Gavelspetsarna fick äntligen en uppfräschning, och vi hade Öppet Hus i samband med kommunens Bo-dagar. Tidlösan blommade längs husväggen, jag pillade ner några kungsängsliljelökar vid päronträdet och vi skördade tomater från egna plantor.


Oktober
Löv, löv, löv... Kratta är kul ibland, men rena sisyfosarbetet. (Ni vet, han killen i grekisk mytologi, som rullade stenar i underjorden forever and ever?) Jag fixade små "bäddar" under fönstren på framsidan av huset, och pillade ner krokus och tulpanlökar i mängd. Regn och rusk mest varenda dag.


November
Allhelgonahelg med obligatorisk pumpalykta på trappan. Många myshelger på Solhäll för att ladda batterierna. Alla större projekt har tagit semester för säsongen.


December
Snö som stannade kvar! (Iallafall ett tag...) Vi har just firat vår andra jul på Solhäll, och även om vi tröttnat på julpyntet för den här gången, så är vi rörande överens om att det är ett hus som gjort för att fira jul i!


Drömmar och förhoppningar inför det nya decenniet finns det massor av. - Förhoppningsvis kommer dessa redovisas i framtida blogginlägg!

Gott Nytt År på er alla!
På återseende nästa år!

tisdag 29 december 2009

Opposites attract

I vårt hushåll bor det en fröken...




... och en skogsmulle.

måndag 28 december 2009

Storstadsliv

I morse vaknade jag och var riktigt sugen på lite storstadsliv, med folkvimmel, shopping och lunch på stan.

Jag hann knappt gå av bussen förrän jag blev kinkig och trött. Människor överallt, och varmt och trångt i affärerna. Inte verkade det finnas några fynd på REA-hyllorna heller.

"Du håller nog på att bli asocial", retas sambon.
Jag själv tror på eremit, men i praktiken kanske det kanske är samma sak...

söndag 27 december 2009

Mysbyxejul

Det blev en slapp och skön jul. Vi har mest skrotat runt i mysbyxor hela helgen. Det enda som har tränats är käkpartiet... (Tugg, tugg.)

På julafton hade vi besök på Solhäll av sambons mor och syster. Juldagen gjorde vi så lite som möjligt (en fin familjetradition som jag verkligen försöker bevara). Annandagen vankades det stek hos mina föräldrar i Blekinge.


Solhäll är iallafall ett hus som gjort för att fira jul i. Jag vet inte hur många paket värmeljus från IKEA som gått åt, men det känns som åtskilliga. (När det blir mörkt så tidigt måste man ju dessutom byta till nya ljus framåt kvällskvisten.)

Att vi dessutom hade snö på julafton, kändes som i en dröm! På juldagen började det regna, och idag när vi körde hem var allt borta... (Ja, ja, vi slipper ju skotta trottoaren framför huset iallafall...)


Nu är vi tillbaka i "civilisationen" ett tag. Kanske blir det en sväng på REA:n imorgon.

onsdag 23 december 2009

Fröjdeful jul!

Första jullovsmorgonen, ahhhh!

Vi är uppe rätt tidigt för att hinna plocka ihop det sista. Snart rullar bilen mot "Glesbygd" och en jul på Solhäll.

God jul på er alla!


(Julkort á la Fröken Grön, 2009)

tisdag 22 december 2009

Mormors tomtar

Min mormor samlade på tomtar. Eller så bara råkade det bli så att hon hade en massa.

När min yngsta kusin (på mammas sida) och jag var små, roade vi oss varje jul med att gå runt i alla rum och försöka räkna tomtarna. Det var ingen lätt uppgift... Varje jul verkade det som om de hade förökat sig, och som mest tror jag vi kom upp i en siffra över 200 stycken i olika storlekar.

Fem gamla porslinstomtar från mormors samling ligger numera i min egen jullåda. Det känns speciellt att ta fram dem varje jul, lite som att mormor själv fortfarande finns med på ett hörn och firar jul med oss. Jag brukar ställa dem i köksfönstret, och de senaste två åren har de fått fira jul i köket på Solhäll.


Mormor trodde på tomtar på riktigt. Hon hade sett dem nere vid skogsbrynet bakom huset flera gånger, sa hon, och vi kusiner lyssnade hänfört. Jag tror fortfarande att hon talade sanning!

måndag 21 december 2009

Här va're gran!

I lördags köpte vi gran, som vi (mest jag) genast pyntade när vi kom hem till Solhäll. Den är sådär lagom stor och spretig, inte perfekt, men PÅ RIKTIGT! Så fullkomligt ljuvligt med doften av riktiga barr i stugan!


Eftersom vi har skaffat ett bokskåp till "röda rummet" fick granen inte plats i samma hörn som förra året, så i år testade vi att byta rum. Nu står den i gungstolens hörn i "gröna rummet", och man ser den även genom dörren när man sitter vid köksbordet. Det blev nice! (Gungstolen är förpassad till ladan till efter tjugondag knut!)

Det "bidde" röda och vita grejer på grenarna, och ett och annat halmpynt. Undertill står både den gamla bocken, och "nutcrackern" från USA, som jag fick i födelsedagspresent av min svägerska i somras. - Sverige möter USA, lite så där lagom!


På toppen stoltserar en gulnad plastängel, som införskaffades på Bra&Wessels (B&W) i Uppsala när jag var fem och ett halvt år gammal, julen 1976. Hon är mitt absoluta favoritjulpynt, och bättre plats för henne än vakandes över oss från ovan, kan man väl inte hitta!


Så får man blunda och njuta, och sjunga barndomens sorgligaste julvisa:

Du lilla gran
Du är så fin
Du doftar gott
Som terpentin
Vill ingen ha dig
Får jag väl ta dig
Som rövat bort dig
Ur skogen din

(Jag snyftade över så konstiga saker när jag var liten. Som när mamma kom på mina gator i Monopol, men det är en helt annan historia...)

söndag 20 december 2009

Tvätt, tvätt, tvätt

Ja, så här slutade fjärde advent för oss...

När strumpor och underkläder hade tumlat i tvättstugan i nästan två timmar och fortfarande inte torkat, så var det läge att inse att något inte stämde. Tumlaren har tagit semester...

Det blev till att hänga tvätt på tork i hela lägenheten. Som här, på presentsnöre spänt mellan två dörrhandtag:


Eller ännu fiffigare: Hängandes på en uppfälld tältsäng.


Ja, ja, nu har vi rena kläder till jul iallafall. Dessutom luktar det ganska gott i hela lägenheten.

Skam den som ger sig!

Vinterskrud

Det har snöat i Skåne, mer eller mindre sedan i torsdags.

När vi kom upp till Solhäll i fredags kväll fick vi pulsa fram till ytterdörren, och tyckte vi att det var mycket snö redan då, så skulle det komma ännu mer under lördag och natten till söndag.



Det är nästan alltid kallare i "Glesbygd" än i "Storstad", och i helgen kom vi ner i 9 minusgrader (om inte ännu kallare under natten). Häftigt när det är så kallt att till och med vatten i rörelse fryser till is!


Nu är det så att snö tillhör ovanligheterna i Skåne. De få gånger det snöar rejält är det alltid lika fascinerande att skåda hur lamslaget hela länet blir: - Bussar och tåg blir inställda, skolor får stänga, folk kör i diket på sina sommardäck, och de som ansvarar för snöröjningen i kommunerna tycks klia sig i huvudet och fundera över var de parkerade snöplogarna förra gången det begav sig...

Jag måste iallafall säga att de har en coolare inställning till snö i norra Skåne. Kanske är de mer vana där? Det är ju trots allt ganska nära Smålandsgränsen. (Det är nog inte för intet de kallar "Glesbygd" för Skånes Norrland, hehe!)


Bilresan hem till "Storstad" gick iallafall bra, även om det gick lite saktare än vanligt. (Den lilla svarta bilen på bilden kunde nästan ha varit vi! Men vi sitter bakom traktorn...)

Efter att ha passerat flertalet nord- och sydvästskånska kommuner kan jag iallafall säga att priset för absolut sämst snöplogning tveklöst går till Malmö/Lund-regionen. Vilka "city-slickers"...

onsdag 16 december 2009

Karotter

Förra året hittade sambon en piffig karott med silverlock, på scouternas julloppis. Den har kommit till användning en hel del, både för julköttbullar, brunch-bacon och annat varmt, och den är riktigt stilig att sätta fram på bordet.

Därför var det extra kul när vi i lördags hittade en "lillasyster", på Erikshjälpen i "Glesbygd":


Nu får även prinskorvarna fin förvaring på julbordet i år!

tisdag 15 december 2009

Tajming

Idag fick bilen äntligen vinterdäck.
Idag kom den första snön.

Snacka om tajming!

måndag 14 december 2009

Slogantävling

Ooops, idag fick jag ett mail från inrednings-sajten Bluebox.se. Jag skickade visst in en slogan i en tävling tidigare i höstas, och även om jag inte vann förstapris (som var en fin weekendbag från Oilily), så använder de nu min töntiga julslogan på förstasidan! (Klicka på länken om ni blir nyfikna...)

Hmmm... Kvaliteten på min poesi får mig att undra hur många (läs: få) som egentligen skickade in några bidrag... Hursomhelst, som tack för "lånet" fick jag ett presentkort på ett par hundralappar att shoppa för. Man tackar och bockar!

Det där med slogantävlingar har varit något vi ofta sysselsatt oss med i min familj genom åren. Det är besynnerligt, men det har hänt mer än en gång att jag/vi faktisk lyckas vinna någonting! En gång på 80-talet vann vi ett presentkort på 3000 kr på Vingresor (som vi använde till en Kreta-resa), och för 10 år sen vann jag 5000 kr i en knäckebrödstävling, att shoppa grejer för på Intersport. Däremellan damp det ner en blå frottéhandduk från o.b. Fleur.

Ett hett tips, med andra ord: - Ta med alla slogantävlingsbroschyrer ni kan hitta i mataffärerna, skit i julklappsrimmen och skriv reklamslogans i jul istället! (Efter några muggar glögg kan det bli en riktigt kreativ lek, hehe!)

söndag 13 december 2009

Sankta Lucia

Har tillbringat lördag-söndag på Solhäll. Det blev mest en slapp helg, men jag har hunnit med att julpynta lite mer ( för nu är det ju bara EN helg kvar innan jul!).

I det lilla köksfönstret ovanför diskbänken står nu Lisa Larssons adventsbarn. Så perfekta att tända på lussemorgonen idag!


Jag önskade mig dem, en och en, under ett par jular i rad i början av 90-talet, och minns att de var dyra redan då. Blev ändå smått chockad när jag såg i ett reklamblad från en porslinsaffär vad de kostar att köpa nu...

Hursomhelst, så är jag förtjust i barnsligheten som vilar över dem. Det känns trevligt att de kommer och lussar för mig varje jul!

torsdag 10 december 2009

En en

På vinden i stan har jag en stor låda full med vackra julgranskulor från den tiden vi hade gran i lägenheten. Nu känns det lite "too much" att ha gran på två ställen, och eftersom vi tillbringar julhelgen på Solhäll skippar vi gran i stan. (Fast den ligger nerpackad i en kartong på vinden, så man kan hälsa på den om julandan faller på, hehe!)

Stadstraditionen de senaste åren har istället varit att sätta en liten jul-en på bordet i hallen i lägenheten. På så sätt får man iallafall lite julstämning under vardagarna.


Årets en fick små vita kulor med röda band, som jag hittade i pyntlådan på vinden. - Kul att man aldrig kommer ihåg vad man har där från år till år!


Förra året hade jag fullt med pyttesmå polkagrisstänger i enen, men dem lyckades jag uppenbarligen "städa" bort i januari i år, för nu kan jag inte hitta dem. Så typiskt mig, jag har säkert lagt dem på ett jättebra ställe, hmmm...

Ja, ja, ombyte förnöjer!

onsdag 9 december 2009

Smaskens!

Idag damp det ner ett paket med härligt smaskiga bakverk! De är inte bara läckra att titta på, utan även garanterat figurvänliga och fiberrika. (Tror till och med att de är godkända av Viktväktarna!)


Konstnärinnan bakom härligheten är Hönemora, och beställning går att göra på hennes blogg. Synnerligen kreativt och prisvärt! (Och synnerligen imponerande för en som jag, som växte upp med syslöjd som värsta ämne i skolan... Är det bara mig det är fel på, eller var alla syslöjdsfröknar ELAKA förr i tiden??)

Mina små godingar kommer att hamna som bordsdekoration på köksbordet på Solhäll. - Visst vattnas det i munnen bara man tittar på dem!?

söndag 6 december 2009

2:a advent

Först tänkte jag inte pynta så mycket i lägenheten i stan, -det är smått trist att ha TVÅ ställen att plocka på efter helgerna. Men så kändes det lite tomt, så adventsstjärnan i vardagsrumsfönstret och ljusslingan på balkongen åkte upp i alla fall.


Jag fixade till en snabb adventsstake med hjälp av blockljus och 4 små krukor som jag köpte på Plantagen förra julen.


Det är allt mysigt med lite julstämning även i stan!

lördag 5 december 2009

Lördagsmys

Dagens aktiviteter sammanfattade i en enda bild:


Ibland är det skönt att bara ligga i soffan och slappa! (Fanns det med på OS-programmet skulle jag lätt vinna guld!)

Kaffemuggarna jag har här hemma i stan är verkligen mina favoriter! De är tillräckligt stora för att rymma just så mycket skummad mjölk som jag vill ha i mitt kaffe (= minst 2,5 dl!).


De är inhandlade i omgångar, två somrar i rad, på Hantverksmässan i Båstad, och kommer ifrån Rep&Lera och den duktiga keramikern Sanna Nilsson.

Just mina muggar har några år på nacken nu, men finns fortfarande i produktion. - Kolla gärna länken till hemsidan, här finns mycket fint! Bl.a. ser jag att muggarna även finns i vitt nu. Kanske något att fundera på till nästa resa till Hantverksmässan!

fredag 4 december 2009

Fönsterfint

Nu har jag hängt upp mina bär-hjärtan på verandadörrarna. De är enkla, men fina!


I helgen häckar vi annars i lägenheten i stan. Mina planer (iallafall i nuläget) är att ruva under min fleecefilt mest hela tiden.

Om jag vaknar till liv imorgon tar jag mig kanske en liten promenad till Pressbyrån, för att inhandla julnumret av Drömhem&Trädgård, but that's it!

onsdag 2 december 2009

Julros

I alla inredningstidningar så här års stoltserar folk med julrosor i fina krukor. Jag har alltid tyckt att de är så himla fina, men varje jul när jag står i blomsterhandeln blir jag lite dumsnål. De är ju ganska dyra, och ska man bara ha dem ett par 3-4 veckor, så känns det kanske lite mastigt att punga ut över 100-130 kronor på en ynka liten planta.

Så läste jag att julrosen ju faktiskt är en perenn, som går alldeles utmärkt att plantera ut i rabatten till våren, och då kändes den där hundringen plötsligt helt befogad. (Att jag sedan måste hålla liv i den lilla blomman inomhus ända fram till april, är en annan femma...)


Så inhandlade jag min första julros, nu till första advent. Den är bedårande! Men plötsligt ställdes jag inför ett delikat problem: Ingen av mina sjuttioelva blomkrukor på vinden hade "rätt stuk" för att härbärgera den lilla raringen...

Sambon och jag har ett heligt avtal (tror han iallafall!) som går ut på att jag inte ska släpa hem fler blomkrukor, inte ens från loppis. JULKRUKOR har vi däremot inte sagt något om, så det blev ett 10-kronorsfynd från välgörenhetsaffären iallafall: - En ful, lerbrun "potta" med öron, som fick ny, vit färg och schablonmålad text på klingande amerikansk franska:


Nu bor julrosen i "Storstad" på vardagarna och i "Glesbygd" på helgerna, - tänk en sådan berest liten blomma den kommer vara innan julen är slut!

tisdag 1 december 2009

Mått

Helgens standardbesök på Erikshjälpen i "Glesbygd" resulterade i inte mindre än 6 saker (om än alla delar av ett set): - Mått i olika storlekar, från 5 dl till 2 cl:


Jag förälskade mig i den förzinkade ytan, men funderade först om jag bara skulle ta de allra minsta. Sen tänkte jag att det var synd att bryta en så fin, komplett uppsättning, och när jag slutligen summerade de enskilda priserna och kom fram till en slutsumma på 79 kr, så behövde jag inte tänka mer!

Väl hemma på Solhäll hamnade de högst upp på tallrikshyllan i matrummet.


En liten kvist buxbom, knipsad från trädgården, gör sitt för att förstärka adventskänslan!

(Den vita plåtkannan under bordet ska få några tallkvistar i sig, och får snart tillbringa december månad ute på glasverandan.)