tisdag 21 december 2010

Värmepump och julstök

Nu finns det ingen återvändo, - de gamla värmeledningarna är avknipsade, den gamla oljepannans saga är all och installationen av en ny värmepump pågår för fullt. Att byta värmesystem när det är närmare 13 grader kallt och en halvmeter snö ute är kanske inte den mest ultimata lösningen, men det går. Huset värms för tillfället av två gamla elektriska element och ett nyare oljeelement, medan "gubbarna" jobbar på för fullt. Tur man har ett litet hus, för här är riktigt varmt och gott ändå!

Idag passar jag på att städa av lite grann innan jul. Jag känner att det nog var ett smart drag att vänta med storstädningen tills efter pyntandet, för nu ligger det granbarr, glitter och torkad mossa lite varstans på golvet. Till lunch blir det en skinkmacka med senap, - julskinkan griljerades igår och vi har redan tjuvsmakat den. Bästa mackan på hela året! (Det är dock lite svårt att griljera i en ugn utan grillfunktion...)

Bjuder på en bild ifrån gröna rummet, som både är färdigpyntat och färdigstädat. Matbordet är en av få möbler som kom med i flytten från "Storstad" under sommaren, stolarna är ytterst tillfälliga IKEA-stolar från ett gammalt köksmöblemang som jag hade i min allra första lägenhet. Till nästa julfotografering (gärna långt tidigare) hoppas vi att det står finare stolar här istället, - gärna gamla Äpplet-stolar.



Nu ska jag nog gå och klappa den avlivade oljepannan en sista gång; den har ju trots allt varit god mot oss större delen av de snart tre år vi bott på Solhäll. Det är nästan så att man känner sig lite tjaddig som byter ut den...

10 kommentarer:

  1. Vad mysigt ni har det! Om man slipper frysa och halka runt gillar jag att det är snö särskilt nu i december. Ska jobba tills lunch imorgon och sen är det jullov i 1,5 vecka. Hade gärna varit ledig längre... Känner mig så trött!!! Vill ha energi och göra fint hemma, som du!

    KRAM

    SvaraRadera
  2. Ert hus ser ut som en Carl Larsson bild, mysigt och varmt inbjudande. Ja, hoppas värmen står sig under bytet. Skinkmacka mums, vad jag blev hungrig nu...

    Kramelikram Tina

    SvaraRadera
  3. Äsch, sådana nymodigheter hade han inte lagt märke till, inte jag heller..var tvungen att titta en gång till..

    Kram Tina

    SvaraRadera
  4. Jag avundas dig inte värmesystembytet just nu men det kommer att bli kalas när det är gjort! Skönt. Och så vackert ditt gröna rum är! Ser så juligt och fint ut och välstädat....det återstår definitivt här, att städa alltså.
    Kram

    SvaraRadera
  5. Det låter verkligen skönt med fixat värmesystem i dessa tider och olja är väl inte den bästa värmekällan!
    Hoppas att ni får ordning på alltsammans innan jul och mera kyla och snö!

    Det ser hemtrevligt och mysigt ut med bordet och stolarna!
    Lycka till med värmen!
    Kram
    Lisa

    SvaraRadera
  6. Toppen att ni kan byta ur ert värmesystem, i dessa tider är det viktigt att ha ett bra och energisnålt, dels på grund av miljön och dels på grund av kostnaderna.

    Vi bytte vår gamla bergvärmepump för två veckor sedan, de fick skjuta upp installationen ett par dagar på grund av att det var för kallt när det först var planerat. Jag hade tur att David kunde vara hemma, då slapp jag sitta i ett kallt hus hela dagen.

    SvaraRadera
  7. Hoppas allt går bra med bytet, oljan är ju svindyr. Du får ge den en puss på pannan, och tacka för lång och trogen tjänst. Nu skall jag testa ett nytt julgodis jag hittade på en blogg Änglatoppar.
    Kram Pia

    SvaraRadera
  8. Ser så mysigt hos dig!
    Ombonat och trivsamt med massor av detaljer som jag kikat på.
    Visst är det gamla keramikugglor som står uppe på skåpet?

    Skönt med värmepumpen!
    Även om du sörjer den gamla pannan lite*skrattar*
    Vet du, när jag klev upp var det -23!!
    Måste skaffa skoteroverall tror jag.

    Passar på att önska dig en fin jul!

    SvaraRadera
  9. Ooo, hoppas hoppas ni fått varmt... I dag är det ju riktigt kallt (-24! här). Kurar med varma datorn i famnen och njuter av det vackra utanför fönstert. Ser ut som ett sagolandskap med all snö!

    Vill önska en riktigt god & glad jul!
    (Tänkte ta lite bloggpaus över jul och föregå med gott exempel inför tonårssönerna och inte hänga vid datorn i tid och otid. Får se om det funkar..)

    Kram!

    SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!