söndag 28 februari 2010

Vårmeja

Så var man tillbaka i stan efter en skön veckas ledighet på Solhäll. Känner hur hela jag blivit helt förslappad, både i kropp och knopp. Nu i efterhand undrar jag om jag fick så mycket vettigt gjort överhuvudtaget...

Snö har vi i allafall haft, fast nu mot slutet på veckan har våra en-metersvallar övergått i vårflod. Från hängrännorna bildades långa istappar, som var riktigt vackra att beskåda...

... ända tills vi insåg vilka ismassor som faktiskt lurade uppe på taket. Det blev vi varse, när hängrännan gav efter och "tippade" ner vad som måste ha varit minst ett ton is och snö rakt ner på kökstrappan. Ni kan gissa om det dånade rejält inne i huset!

Tur att vi är sådana stugsittare, - en isklump som denna i huvudet hade nog inte varit så roligt...

So, back in town, back in business! Kommer bilder på stolommålning framöver i veckan. (Lite aktiv har jag iallafall varit...)

P.S. Om någon undrar hur kampen mellan mus och människa har gått, så kan jag meddela att det står 0-6 i matchen. Som första hockeyperioden mellan Finland och USA, ungefär, hehe! D.S.

fredag 19 februari 2010

Möss och människor

Äntligen en veckas ledighet, som ligger helt orörd framför mig! Håller tummarna för att varningen om en halv meter snö i natt inte ska ställa in bilresan till "Glesbygd" efter frukost imorgon...

Det lilla ordet "sport", som av någon dum anledning hamnat framför "lov", är väl inte min melodi precis. Om man inte kan jämställa musjakt med jaktstart, hehe!

Förra helgen startade nämligen ett regelrätt krig mellan människa och mus på Solhäll. Krigsförklaringen kom efter att jag upptäckt en stor hög med träflis på golvet vid skafferiet, och tydliga spår av de små rackarna på varendaste hylla inne i skafferiet. Kan meddela att de gillar kladdig choklad, kex med jordgubbsfyllning och valnötter. (En kunskap jag gärna hade varit utan...)

Bäst som vi stod där och förfasade oss, prasslade det till i en hög med papperspåsar på golvet. Baske mig, om där inte satt två små möss och fnissade åt oss!

Lördag morgon traskade jag till byns lilla järnhandel och inhandlade tre uppsättningar musfällor:

Svenska färgerna, minsann! Ser ju ut som den senaste olympiska bob-modellen, hehe!

Så inledde vi OS i musjakt. Inom 12 timmar hade vi TRE möss färre i huset. Som den stadsjänta jag tyvärr fortfarande är, överlät jag helst åt sambon att städa bort eländet. Jag får väl träna upp mig om jag ska bo på landet...

Så nu ska jag ut på landsbygden och fortsätta idka musjagarsport. Jag satsar naturligtvis på guldmedalj!

Ha en skön vecka, allesammans!

torsdag 18 februari 2010

Förodling

I ren protest mot vinterns järngrepp, åkte jag till Plantagen häromkvällen. Där stod jag i nästan en timme och bara frossade i alla olika fröer som finns för plantering. Det var riktigt lätt att drömma sig bort en stund, till sommar och ljuvligt blommande rabatter.

Jag ser mig själv mer eller mindre som en trädgårdsnovis. Just därför känner jag stor iver över att få sätta igång, så fort snön försvinner och man kan börja gräva i jorden! Vi har 1400 kvm mer eller mindre förvildad tomt att ta tag i, så det kommer finnas gott om utrymme att träna på.

I och med mitt tidigare "icke-trädgårdsintresse" är förodling något jag aldrig har ägnat mig åt tidigare, men någon gång ska ju vara den första. Mina första tappra "försöksplantor" blir följande:

Vit flitiga lisa


Lila kantlobelia


Blodnäva


Passionsblomma



Jag får återkomma med rapport från min lilla odling (som just nu befinner sig i köket hemma i stan). Kanske det slutar med att jag får kasta hela rasket och åka till plantskolan och köpa färdiga plantor, men då har jag iallafall lärt mig det!

onsdag 17 februari 2010

Dörrar

Det första jag förälskade mig i när vi var på visning på Solhäll för två år sedan, var husets vackra innerdörrar. "I ett hus med sådana dörrar skulle man bo!" tänkte jag då, och så blev det ju!

Det första dörrparet sitter mellan verandan och hallen, och har både dörrspeglar och glasfönster.

I den lilla hallen möts man av ganska vanliga och tråkiga dörrar till vind och garderob rakt fram, men både till höger och vänster sitter jättefina gamla dörrar med något så ovanligt som FEM dörrspeglar.

I husets bakre regioner, in till kök och sovrum, är dörrarna av en helt annan modell, men minst lika charmiga. De är förvisso lite skeva och kärvar lite när man stänger dem, men vad gör väl det när de är så fina att titta på?!

Alla dörrar har gamla fina dörrhandtag, som jag är evigt tacksam att nån piffig hemmarenoverare på 70-talet inte bytte ut mot någon mer modern modell.

Tänk att det finns folk som köper hus för dörrarnas skull! (Nja, nu var det ju inte riktigt den enda anledningen, men...)

måndag 15 februari 2010

Award!

Måndag brukar inte vara min favoritdag, precis, men idag är den det! - Jag kom nämligen hem efter jobbet lagom för att upptäcka att jag fått min allra första award, och det från go'a Maria på bloggen Marias Stil.


"Hur känns det?"
"Tack, jag är så mallig att jag håller på att trilla av stolen!"

Med awarden följer en uppmaning att berätta 7 saker om sig själv, so here goes:

1. Jag är född i studentstaden Uppsala, och bodde där mina första 11 år. Dialekten har inte ändrats så mycket sedan dess.

2. Jag har kört omkull Arnold Schwarzenegger på skridskor, på en isbana i Sun Valley, Idaho, 1990. (Han var lika kass på skrillor som jag...)

3. Om jag bara fick äta en och samma sak resten av livet, skulle jag äta glass.

4. I min klena DVD-samling ingår både The Breakfast Club av John Hughes, Edward Scissorhand av Tim Burton och Det stora blå av Luc Besson. Filmer alla borde se!

5. Om jag fick byta yrkeskarriär över en natt, skulle jag sadla om och bli målare. (INTE konstnär!) Eller kanske öppna en egen kuriosabutik, där jag skulle sälja både gamla och nya saker.

6. Jag har alldeles för många handväskor. Och läppglans. Och extrakilon.

7. Mitt motto här i livet är "Det ordnar sig alltid", och det har det gjort så här långt!

Jag vill skicka awarden (och de sju "frågorna") vidare till följande finfina bloggerskor:

Hannis Hem
Sköna och Gröna Ting
Carro's Blogg
Nygammalt

Tack igen, Maria!

söndag 14 februari 2010

Snöskottning och trädgårdsbänk

Ännu en helg till ända. Otroligt vad tiden går fort, och tiden på Solhäll i synnerhet. Trots att vi är lata och egentligen inte gör någonting.

Lördagen bjöd på kontraster: Snöskottning och inköp av ny trädgårdsbänk, inom loppet av en och samma timme!

Vi var tvungna att skotta oss ut ur huset efter nattens snöfall, för dagens enda utflykt: Det traditionella lördagsbesöket på Erikshjälpen.

Trots att vi hänger där nästan varje lördag, så finns det alltid nya möbler och prylar att titta på. (De måste ha bra omsättning, med andra ord. Nog inte bara vi som handlar, hehe!)

Den här gången hittade vi en trevlig liten bänk att ha i trädgården, för 125 kronor. Vitmålad och klar!

I väntan på våren får den stå på glasverandan, och ta mig tusan om den inte passar jättefint där också:

Hmmm, kanske den blir kvar där...

onsdag 10 februari 2010

Skoförvaring

Jag har kommit på att det allra bästa sättet att förvara skor man bara använder då och då, är att lägga tillbaka dem i skokartongen man fick när man köpte dem.

Det finns ju visserligen en hel del fina skoförvaringslådor att köpa från olika inredningsföretag, men det blir både billigare och mer personligt om man "pimpar" originalkartongerna.

För att göra det lite roligare i garderoben, och för att kunna skilja lådornas innehåll åt, har jag fixat till mina gamla kartonger med fina papper, band och bokstäver i chipboard (kartong). (Kan mycket väl tänka mig att överblivna tapetbitar också fungerar utmärkt att klä lådorna i, men det har jag inte provat själv.)

Ännu lättare att skilja dem åt blir det om man gör kartongen på samma färgtema som färgen på skorna.

Inte bara praktiskt, - man får en ursäkt att pyssla också!

måndag 8 februari 2010

Jag vann!

Vilken lyckodag det kan bli av en helt vanlig måndag! - Jag såg just att jag vunnit en utlottning hos den jättefina bloggen Marias Stil.

Jag vann de här fina kuddfodralen: Tack snälla Maria!
Nu blir jag verkligen sugen på att "vår-piffa" i sovrummet!

lördag 6 februari 2010

Gjutjärnskruka

Det känns som en smärre evighet som jag har gått och småsneglat på den där fina lilla gjutjärnskrukan som Åhléns har haft i sin kollektion ett bra tag. Gillar både färgen och stilen, så nu i veckan gjorde jag slag i saken och köpte den.

Planterade två små murgrönor i den. Jag älskar murgröna, men är tyvärr ganska dålig på att hålla den vid liv. Några tips?

fredag 5 februari 2010

Muuu

Ibland är det de mest oansenliga loppisfynden som man kommer att älska mest. Som den här lilla "bunken" i porslin, med kohuvud, för ynka tio kronor:

Alldeles lagom för udda bestick, vispar och saxar. Säkert inte alls gammal, men vem kan motstå en kossa i köket?!

Jag längtar till sommarens uteloppisar, på idrottsplatser och i parker, för fler sådana fynd!

tisdag 2 februari 2010

Kylskåpsdröm

Den ultimata köksdrömmen är att någon gång i livet bli ägare till ett retrokylskåp från SMEG. Så vansinnigt snyggt!


Mina grannar hemma i huset i stan håller på att renovera sitt kök, och när jag klev in i trapphuset i eftermiddags, så stod det just ett sådant kylskåp där. Obevakat... Fick nästan slå mig själv på fingrarna för att inte tänka syndiga tankar, hehe!

Ja, ja, drömma går ju. Fast rent ekonomiskt sett vet jag inte om jag hade kunnat motivera ett sådant köp, ens för mig själv. Om man lägger närmare 16.000 spänn på ett kylskåp, så har man väl knappast råd att fylla det med något... Men man hade iallafall kunnat SE sig mätt!