måndag 24 maj 2010

Majs ljuva knoppar

Ena stunden är det vår och andra stunden känns det som höststorm. - Jag sörjer lite att man inte får njuta i lugn och ro, av allt som slår ut just nu, det känns som att vårblommorna knappt hinner slå ut förrän det liksom är över...

Körsbärsträden vi planterade förra våren har de mest ljuvliga knoppar på somliga grenar just nu...


... samtidigt som det blommar för fullt på andra grenar....


... samtidigt som blombladen redan yr omkring för vinden och färgar gräsmattan rosa.

Stanna tiden, - jag vill hoppa av!

söndag 23 maj 2010

Container

Planen för helgen var att försöka forsla bort allt trädgårdsavfall som vi har samlat på oss sedan i höstas. - Högen ökade ju avsevärt förra helgen, men det fanns ganska gott om nerklippta grenar i en hög på baksidan redan innan.

Först var planen att vi skulle hyra ett släp med grindar och köra till tippen själva (hmmm, i x antal rundor), men eftersom det var pingsthelg så visade det sig att tippen höll stängt. (Ibland är jag smart och kollar upp saker i förväg!) Det fick bli en container istället. Det var förvisso ganska mycket dyrare, men ack så mycket smidigare och mer tidsbesparande.

Eftersom det inte var någon skillnad på pris på de olika storlekarna (man betalar per vikt på innehållet) så tog jag i rejält och beställde den största modellen de hade. Jag fnissade högt när jag fick se den på uppfarten i fredags kväll, - den såg ju så stoooor ut!

Att fylla 12 kubikmeter visade sig dock vara en baggis. - Efter flera timmars jobb under lördag och söndag så lyckades vi fylla containern ända upp till bredden!


Det bästa av allt är att allt kommer vara borta när vi kommer upp till Solhäll nästa gång. Bara si så där, hux flux! Det är värt varenda krona!

torsdag 20 maj 2010

Cupcakes

Trenden som är just nu med smarriga cupcakes med olika frostings och icings, är något som verkligen faller mig i smaken! Jag faller både för det härligt barnsliga utseendet och för smaken.

Det har blivit två omgångar cupcakes hos mig bara under den senaste veckan. Att baka dem i pappersformar ställda i en speciell muffinsform är det allra enklaste. - Då kan man fylla på rejält med smet, utan att oroa sig för att formarna ska vika sig eller "spilla" ut för mycket av det goda!


Naturligtvis är jag inspirerad av Leilas fina bok A Piece of Cake (som ju är rena pornografin för en gottegris som jag!) men jag är alltid så dålig på att följa recept och vill hellre "höfta" ihop ingredienserna på eget bevåg.

Den senaste omgången fick rosa glasyr smaksatt med vaniljessens från bakhyllan i affären. De fina sockriga blommorna hittade jag också där, och för att verkligen maxa kaloriintaget så pillade jag ner en ruta vanlig Marabou mjölkchoklad i varje form innan gräddningen.


Mums filibabba!

måndag 17 maj 2010

Zinkkrukor och hårt arbete

Långhelgen på Solhäll kändes alltför kort. Och kall...

Det blev iallafall riktigt mycket jobb i trädgården, - med hjälp av mina föräldrar och farsans alla coola motorleksaker röjdes det så äntligen upp i "djungeln" på baksidan av huset. Nu ser man plötsligt var tomten slutar!

Vi hann knappt stänga av motorsågen förrän jag började drömma om att ersätta det vi sågade ner med magnoliaträd och honungsrosor. Fast när jag ser de 20 sopsäckarna och högarna med kvistar och ved, så inser jag att det finns mer praktiska saker att ta tag i först...

Kameran kom med till "Glesbygd", dock inte kamerabatteriet, som satt kvar på laddning i lägenheten i stan... Tyvärr inga bildbevis på stordådet, alltså.

Däremot kan jag visa de här små fina zinkkrukorna, som kommer från Miljögården:


Små och alldeles lagom att ha en liten ranka av något slag i.

Nu tycker jag att värmen kan komma till Skåneland. Jag menar, 28 grader varmt i KALIX av alla ställen! (Men det är väl bara att gratulera...)

onsdag 12 maj 2010

Ägg, - but no more

Minns ni duvparet som hade flyttat in på vår balkong?


För några dagar sedan upptäckte jag att de hade haft andra aktiviteter för sig på balkongen än att bara skita ner på golvet... När jag öppnade dörren för att ställa ut lite saker så flög en av duvorna skrämt upp från en blomkruka som står i ett hörn. När jag tittade ner låg det plötsligt två små ägg där!


Vad gör man när duvor lägger ägg på ens balkong?!! - Jag hade inte hjärta att ta bort dem, så de fick ligga kvar.

Så i dag tittade jag ut och såg att både den ruvande duvan och äggen var borta. Små vita dun hänger i de vissna kvistarna i blomkrukan. Grannskapets skränande måsar har inte varit lika blödiga som jag, utan har satsat på en festmåltid.

The circle of life, eller? - Lite grymt, men jag känner mig nästan tacksam mot måsarna...

söndag 9 maj 2010

Tulpaner och forsythia

Som den lilla nybörjarträdgårdsmästaren jag är blir jag barnsligt förtjust varje gång det händer något nytt i trädgården runt Solhäll. - Som om det vore en världssensation att forsythian blommar och att tulpanlökarna jag pillade ner i marken i höstas börjar slå ut!

Vi har en jättestor forsythiabuske på baksidan, som liksom är "inbakad" i en vägg av olika buskar. Egentligen är jag inte jätteförtjust i knalliga gula färger i trädgården, men vem kan motstå de här blommande grenarna?!


Tulpanlökarna planterade jag på framsidan av huset, ca 25 lökar på vardera sidan om glasverandan. Min trädgårdsfilosofi är redan klar: Det ska vara MYCKET av varje sak man planterar!

På den sidan som ligger mer i söderläge (sydväst) har två tulpansorter börjat blomma:

Vackert rosa Ballade med vita innerkanter...


... och ljuva Shirley, som är gräddvit med rosa innerkanter.


Jag gillar de frodigt gröna bladen lika mycket som jag gillar själva blommorna! Tillsammans bildar de en frisk, karamellig fond mot den vitputsade husväggen.


Ytterligare två sorter är på gång, jag får rapportera om dem så snart de behagat slå ut.

Jag kapitulerar helt för dessa sköna små tingestar, och känner hur ha-begäret växer inom mig. - Till nästa vår är jag säker på att det kommer bli fler tulpansorter på nya ställen i trädgården!

onsdag 5 maj 2010

Såld!

Första, andra, tredje... - Nu är lägenheten i stan såld, och alla papper är påskrivna i eftermiddag.

Kanske borde man känna en smula vemod; vi har ju ändå bott och trivts i den här lägenheten i snart åtta år, men mentalt sett har vi på något sätt flyttat för länge sen. "Home is where the heart is", eller hur är det man brukar säga?

Nu återstår iallafall jobb, jobb, jobb med att få iordning allt innan 15 juli, som blir datum för överlämning. En hel del grejer ska packas och flyttas till Solhäll, men massor ska också säljas och skänkas. Det ska faktiskt bli riktigt skönt att få städa upp i sina högar och göra sig av med en massa "barlast". Blomkrukor som stått och dammat till sig på vinden i fem-sex år har ju inte direkt något affektionsvärde, och inte gamla kläder och husgeråd heller.

I väntan på de nya köparna har några andra nykomlingar flyttat in...


... på balkongen!

söndag 2 maj 2010

Kungsängslilja

Varje helg de senaste veckorna har jag gått ett varv runt det gamla päronträdet och spanat... Har mina kungsängsliljor slagit ut än?

Nu har de gjort det!


Så skira och graciösa, både lilarosa och vita, sida vid sida.


Eftersom jag är född i Uppland, och tillbringade mina första 11 levnadsår där, känns det lite speciellt med just den här blomman. - Kungsängsliljan är ju Upplands landskapsblomma!

Annars har helgen bjudit alldeles utmärkt jobba-i-trädgården-väder. Jag har börjat gräva ur lite längre ner i trädgården, och har planterat Fairy-rosor, luktpioner och bondpioner.

Jag slet i timmar och blev nästan full i skratt när jag var klar; ytan jag hade fixat till var ca 2 kvm. - Bara 1398 kvm kvar!