tisdag 19 juni 2012

Penny och Louise

Ytterligare två rosor blommar nu i trädgården, den här gången två ljuva fröknar. Låt mig få presentera skira fröken Penny Lane:


... och passionerade fröken Louise Odier:


Men titta hur bladen ser ut på båda rosorna; de är liksom fläckiga i ljusare grönt, drabbade av någon slags sjuka eller angripna av någon tråkig insekt. Usch och fy... Vad gör man åt sådant? Dags att ta fram såpvattensprutan? Är det någon som vet på råd?

9 kommentarer:

 1. Vad kul.............jag gjorde precis ett inlägg om problem i min trädgård.............

  Kan inte hjälpa dig tyvärr.
  Trist när så vackra buskar inte mår bra.

  Kram Anneli

  SvaraRadera
 2. Fina! Min onamnade ros påminner jättemycket om din Louise men är inte så mörk i färgen.

  Kram

  SvaraRadera
 3. Å, blommar din Penny Lane redan, min har en knopp i alla fall! Vacker blomma och Lousie Odier är ju underbar, också!
  Synd bara att rosor verkar få sjukdomar så ofta. Tyvärr vet jag inte vad det kan vara, virus kanske.....men vad gör man åt det....det är nog såpvatten som gäller kanske. Hoppas det.
  Agneta kram

  SvaraRadera
 4. Glömde säga att ert röda rum är så himla vackert, jag älskar dom röda väggarna och mattan ni köpte är ju helt fantastiskt vacker. Jag hade gärna velat ha en sån.....ursnygg!
  Kram igen

  SvaraRadera
 5. Ser ut som bladlöss, tyvärr verkar det vara mycket skadedjur på allt de senaste åren... Så fram med såpvattnet bara :)

  Våra pioner drabbas också, men det är främst för att myrorna har bladlössen som kolonier, de matar dem så de själva ska få mat :(

  SvaraRadera
 6. Vilka vackra rosor! Mina har inte börjat blomma än och verkar har drabbats av samma sjukdom som dina. Vill också gärna veta vad gör man åt sådant.
  Kram kram
  Nelya

  SvaraRadera
 7. Vackra madammer men jag tycker mig se vita flygare på Louises knopp? Bladen brukar få det där utseendet, lite ljusare och halvt genomskinliga på sina ställen vid angrepp av just vita flygare.

  Rosor kan också få mosaikvirus men det brukar inte se exakt ut som på dina blad men kolla upp även detta för säkerhets skull.

  kram

  SvaraRadera
 8. Har de redan slagit ut?! Så vackra! Ja, tyvärr verkar många rosor ha fått löss i år! spruta med såpvatten - det kan hjälpa! Så gjorde jag! Himla trist när det blir så. Bladen vet jag inte - kanske nån slags "rost"! Fråga annars i trädgårdsbutiken.
  Lisa

  SvaraRadera
 9. Mmm, jag känner nästan doften ända hit!

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!