lördag 30 juni 2012

Lata dagar

Min första semestervecka har snart nått sitt slut. Tiden har mest gått åt till att göra ingenting. Ibland undrar jag om det finns någon annan som är lika bra på just det som jag...


Kaffedrickning är en lagom ansträngande aktivitet. Och att läsa ungdomsböcker och sommardeckare. I mitt huvud har jag redan påbörjat större projekt, som att gräva ut en ny rabatt i trädgården eller att köra till tippen med alla sopsäckar. Men i verkligheten kan det vänta till en annan dag...

fredag 29 juni 2012

Alunrot

I höstas planterade jag alunrot i framkanten på ett par rosenrabatter, både grönbladiga och purpurbladiga. De har verkligen ett härligt bladverk, som fyller ut jättefint när plantorna växt till sig. 


Vad jag inte riktigt visste då, och som verkligen har varit en enorm bonus att se nu i sommar, är att plantorna blommar med små delikata blommor på långa stänglar. Verkligen jättefint!


Alunrot kommer nog att dyka upp i fler rabatter framöver; den har redan blivit en av mina favoritperenner!

P.S. Inlägget är redigerat i efterhand, med tillägg av bild nummer 1. D.S.

torsdag 28 juni 2012

En liten pall...

... som är grönmålad, lagom ranglig och har ben som spretar åt alla håll; det kan minsann vara bra att ha ståendes på husknuten...


... ifall man blir trött i benen och behöver pusta en stund när man är på väg till eller från bilen. 

(Loppisfynd för en tjuga från Tollarp IF:s loppis för ett par helger sedan; årets hittills bästa utomhusloppis. "Jisses vad folk, det känns som om vi är på väg till en rockfestival!" var USA-svägerskans kommentar när hon såg alla människor som var på väg dit, hehe!)

onsdag 27 juni 2012

Prunkande pioner

Kan man annat än älska pioner? Efter att ha haft sprängfyllda knoppar precis hur lång tid som helst, har min pionrabatt nu äntligen slagit ut i full blom! 


Just det här gänget fick jag av mina kollegor när jag slutade på mitt förra jobb. Plantorna står i jord sin tredje sommar och bildar nu nästan en liten häck. Vilka sorter det är har jag slarvat med att skriva upp, men det är en härlig blandning av färger från vitaste vitt...


...till olika toner av rosa, både ljusa och cerisa.


Erkännas skall att jag har pioner lite här och där på fler ställen i trädgården. Visst blommar de en försvinnande kort period om året, men jag gillar faktiskt också den frodigt gröna bladsättningen resten av säsongen; den fyller ut bra i rabatterna. Känner jag mig själv rätt kan det nog bli fler pioner på Solhäll framöver!

tisdag 26 juni 2012

Piffat i pysselrummet

En fördel med regn finns det iallafall: Man kan ta sig an små och stora projekt inomhus. Som att städa (= sanera) det eftersatta pysselrummet nere i källaren, till exempel. 

Jag målade och gjorde så fint här redan hösten 2010, men sen har utrymmet mest förvandlats till förvaring av diverse kan-vara-bra-att-ha-skräp, som man inte vet var man ska göra av annars. Efter ett par timmars röjande är det nu moppat, dammat och ordningsamt igen! Återstår att se hur länge det får vara så... 

(Ursäkta tradig bild, men det finns inget naturligt ljus här nere...)

Det är lite "bunkervarning" på det här rummet, och mycket känns fortfarande provisoriskt. Här råder man-tager-saker-man-redan-haver-filosofi än så länge, och det saknas el till vettig belysning. (Arbetslampan på bordet är inte ens inkopplad...) En och annan loppisburk har iallafall tillkommit; förvaring kan man helt enkelt inte få för mycket av!

Det jag går och väntar på är att hitta det ultimata arkivskåpet, så att jag kan sortera upp allt mitt papperspyssel (som tills vidare ligger i plastbackar i hörnet på golvet). Jag hittade faktiskt det alldeles perfekta skåpet under vår lilla road trip uppåt landet för två veckor sedan, men det visade sig att det var det enda i affären som inte var till salu. Bläää...


Så om det nu skulle råka vara någon av er där ute som vill bli av med ett sådant här skåp, så får ni gärna sälja det till mig! Om inte annat får jag hoppas på bättre tur på sommarloppisarna framöver...

måndag 25 juni 2012

Regn hos mig

Här i "Glesbygd" har det regnat mer eller mindre ihållande sedan midsommarafton. Bra för trädgården, men aningen trist för den som vill vara ute och lapa sol på sin semester... 

För att ta kontrollen över mitt begynnande gnällande fick det bli en shoppingtur in till Kristianstad idag, med tillhörande caffe latte-lunch på Nostalgia. På rean på Åhléns hittade jag fina gröna stolsdynor i ekologisk bomull (till cafémöblerna på baksidan av huset), och på VäxtHuset plockade jag till mig en söt gerbera och en grönrandig kruka (till köksbordet). 


Jag kände mig nästan som en city slicker igen där för en stund, hihi! (Men det gick över rätt snabbt....) Nu är jag iallafall utrustad med ny bok och ny trädgårdstidning, så nu kan jag sitta på min glasveranda och höra regnet smattra ett tag till.

söndag 24 juni 2012

Fint och fult

Schersminbuskaget mellan oss och grannen är verkligen helt storslaget i år! Jag tror minsann aldrig det har blommat som det gör nu. Inte nog med att busken är vacker för ögat; den ljuvliga doften letar sig ända in genom vårt öppna sovrumsfönster om nätterna.


Mindre vackra är säckarna med trädgårdsavfall, som gömmer sig under de lägsta grenarna. Inte klokt så mycket biomassa det blir när man bökar i sin trädgård; vår egen kompost klarar inte av mer nu. En tur till soptippen får nog skrivas upp på agendan någon av de kommande dagarna. Och en omorganisering av den överfulla komposten...

lördag 23 juni 2012

God mat och god bok

Vad gjorde väl det att SMHI fick rätt angående vädret, när sällskapet var så trevligt och maten var så god? Tack kära vänner för ännu en härlig midsommar tillsammans!

M:s übersmarriga laxtårta efter recept från tidningen Buffé.

Midsommardagen började med sol, men nu står regnet som spön i backarna igen. Himlen är svart och det mullrar lite på avstånd. Det får bli en dag inomhus med en god bok på glasverandan. Inte så dumt det heller, faktiskt!

torsdag 21 juni 2012

Redo för midsommar

Så har jag jobbat min sista dag och har fyra härliga semesterveckor framför mig, - aaahhhh! Att programmera om mig själv och gå in i semesterläge tog minsann inte många minuter; jag tror knappt jag hann kliva av bussen när det redan kändes som om jag hade gått ner i varv ordentligt.

Nu är vi midsommarredo. Imorgon väntar vi hit ett helt gäng goda vänner för en hel dags traditionsenligt firande här på Solhäll. Härligt! Hoppas bara att dagens väder med sol och temperatur på 23 grader vill dröja sig kvar, men så förutspår ju inte SMHI att det blir...


Sol eller inte; en riktigt härlig midsommarafton önskar jag er alla!

onsdag 20 juni 2012

Snurra min jord

Jag hittade en liten jordglob i plåt på en vägloppis i Gud-Vet-Var. För två guldmynt blev den min. Nu ligger den och guppar i ett litet vattenbad i trädgårdens skuggrabatt.


Samtidigt som den utgör en kul trädgårdsdetalj är den rena rama historielektionen: Sovjetunionen, Tjeckoslovakien, Jugoslavien, Östtyskland... Nu fattas bara Lenin som trädgårdstomte, hehe!

tisdag 19 juni 2012

Penny och Louise

Ytterligare två rosor blommar nu i trädgården, den här gången två ljuva fröknar. Låt mig få presentera skira fröken Penny Lane:


... och passionerade fröken Louise Odier:


Men titta hur bladen ser ut på båda rosorna; de är liksom fläckiga i ljusare grönt, drabbade av någon slags sjuka eller angripna av någon tråkig insekt. Usch och fy... Vad gör man åt sådant? Dags att ta fram såpvattensprutan? Är det någon som vet på råd?

måndag 18 juni 2012

Matta i flygande fläng

Trots ett ganska tajt tidsschema under vår resa upp över landet i förra veckan, så hann sambon och jag shoppa på oss en ny ullmatta till det röda rummet här hemma. Mattan heter Art, kommer från Indien (med skriftlig garanti att barnarbetare inte har varit inblandade i tillverkningen) och är inköpt på den förträffliga mattaffären Matts Mattor i Borlänge (som även har en lika förträfflig webbutik).


Tekniken är nästan någon slags patchwork (lapptäcksteknik), med ihopsydda stora rutor i olika mönster. En mix av folklore, etno, retro och allmoge, allt på en och samma gång! Den murriga färgskalan passar bra in i rummet, som har mörkröda väggar (mer vinröda än bilden visar) och möbler i grått, brunt och i olika träfärger. Det är en galen matta, men den funkar!


Genom åren har sambon och jag arbetat oss fram till en ganska förträfflig gemensam shoppingrutin: In i affären, titta runt, bestämma sig, betala, ut ur affären och raskt på väg mot nya djärva mål igen; allt inom loppet av max 10-15 minuter. Inget velande här, inte! Flygande fläng är vår melodi, och vi ångrar oss faktiskt aldrig. Inte den här gången heller!

söndag 17 juni 2012

Från farmors gömmor

Min söta farmor trollade fram en underbar grön plåtburk med glas i locket ur sina gömmor och sa att jag fick ta med den hem om jag ville. Om jag ville!


Att den passar in som handen i handsken i köket här på Solhäll behöver jag nog inte ens skriva. Nu måste jag bara "möblera om" lite grann, så att den får stå där man ser den. Tänk, ibland bor lyckan i en grön burk!

lördag 16 juni 2012

Borta och hemma

De senaste 2,5 dygnen har vi varit på resande fot, för att kramas med min farmor i Västmanland och för fira en begåvad nybakad student i Dalarna. Kort tid och intensiva dagar, men ack så härligt att få återse familjemedlemmar man saknat!


Efter fina möten, nya minnen och över 100 mil på mätaren tassar jag nu åter i regnfuktigt Solhäll-gräs. Nog ligger det något i uttrycket "Borta bra men hemma bäst". Fast ibland önskar jag att "borta" låg lite närmare...

torsdag 14 juni 2012

Sommarprojekt

Ett av semesterns fixa-hemma-projekt blir att fixa till uppfarten till vårt hus, som i nuläget är allt annat än grann. Efter att vi gjorde iordning den prydliga lilla grusgången på framsidan av huset förra sommaren, så ser uppfarten om än ännu skruttigare ut: Gräs, ogräs, mossa, sand och grus i en salig röra. 

Tanken är att det ska bli natursingel även här, med en stenkant av något slag mot gräsmattan. Först måste vi försöka skala av ytskiktet ganska rejält, vilket inte är det lättaste eftersom marken under är superhård. Kanske borde vi hyra in någon med grävskopa för att göra det jobbet, men det känns som lite överkurs...


Den lilla bänken (som är arvegods från våra före detta grannar) ska också göras iordning; tvättas, slipas och målas. 

Tänk om jag kunde väcka liv i min uppstammade buxbom också... Jag är inte säker på att det är helt kört, men den tjurar rejält över att jag lämnade den ute på verandatrappen hela vintern. Får väl klippa ner den rejält efter midsommar och se om den tar sig.

onsdag 13 juni 2012

Fjärilslavendel

Jag älskar lavendel i alla dess former, men läckrast av alla är nog ändå fjärilslavendel. Synd att hon inte är perenn, denna skönhet. Men det är ju inte värre än att man får kosta på sig att köpa en ny varje år, som den här, som jag köpte när det var marknad i byn härom helgen.



Jag planterade "vanlig" lavendel längs kanten på de tre små rosenrabatterna på södersidan av huset i höstas. Nu håller jag tummarna för att de kommer att växa till sig i sommar och bilda en schysst liten häck. (Ja, det där lät ju nästan dumt, men ni förstår nog...)

tisdag 12 juni 2012

Klippa gräs

Jag är nog helt puckad, men jag tycker faktiskt om att klippa gräset! Att få vara utomhus efter en hel dag inomhus, att gå där med gräsklipparen och stänga av yttervärlden för en stund (typ över en timme), det är rena rama meditationen för mig. 


Att hela trädgården känns überprydlig när man är klar är självklart en trevlig bonus! Fast lite elak känner jag mig allt, när jag går där med min bullrande maskin och mejar ner alla tusenskönor och andra små söta blommor som växer i gräset. Men de växer ju upp snart igen, och så börjar proceduren om...

måndag 11 juni 2012

Sommarpresent

Idag kom sambon hem med den här fantastiska sommarpresenten från sina anställda:


Jag undrar vem som blev gladast; han eller jag, hihi!

söndag 10 juni 2012

Allt har en baksida...

När man tar sig an en gammal trädgård där inte mycket har skötts på x antal år, känns det av förklarliga skäl mest självklart att börja med att ta sig an framsidan. Från gatan sett börjar vår trädgård se riktigt OK ut, efter att i perioder ha bearbetats under snart fyra år. Rosor och rabatter börjar äntligen fylla ut lite grann, och gräsmattan ser riktigt grön och frodig ut (fast det mest är mossa).

Baksidan är (som ni vet vid det här laget) en annan femma... Köksträdgården med pallkragar och bärbuskar börjar ta sig, men i övrigt är det mer eller mindre vildmark som råder. Här hemma går det området under namnet moraset, i betydelsen "eländiga förhållanden". 


Fast någonstans i allt det vilda och otuktade så tycker jag ändå att det finns ganska mycket charm. Det skapar en känsla av att vi bor mitt ute på landet, fast vi egentligen bor inne i ett litet samhälle. (Att det faktiskt ligger ett grannhus en bit bakom ryggen på fotografen behöver man ju inte låtsas om...)

Det känns ju också skönt att veta att utrymmet för framtida trädgårdsprojekt inte kommer att ta slut än på många, många år!

lördag 9 juni 2012

Stanwell Perpetual

Först ut att blomma av rosorna i trädgården är de fyra nyplanterade Stanwell Perpetual-buskarna. Själva plantorna är fortfarande väldigt små, men de verkar ha rotat sig bra. Eftersom vår tomt sluttar ner mot grannen just där de är planterade, så ser buskarna nog lägre ut än vad de egentligen är. Förhoppningsvis ska de iallafall bli ca 1,5 meter höga i framtiden.


Stanwell Perpetual är en väldigt vacker (men taggig) ros, - det är lätt att förstå varför den blev vald till årets ros förra året. Knopparna är rosa i färgen, men blomman (som har dubbla blad) ljusnar när den slår ut.


Det är droppar från gårdagens ösregn som syns på bilderna. Idag har det varit sol och varmt nästan hela dagen. Kanske sommaren äntligen har hittat hit!

fredag 8 juni 2012

Orkidé

Jag har fått en orkidé i present i veckan. Den är verkligen utomjordiskt vacker, och pistillen är som en liten knallgul alien där i mitten. 


Konstigt, men i hela mitt vuxna liv kan jag inte minnas att jag någonsin har ägt en orkidé. Det är en blomma som jag alltid har betraktat som "överkurs" och som jag liksom på förhand har utgått från att jag inte klarar av att hålla liv i. Remains to prove myself wrong...


Jag tror bestämt att jag får googla lite skötselråd. Än så länge verkar den iallafall trivas bra där den står, i ett av fönstren på glasverandan.

P.S. Jessica; så roligt att du hittat hit! Nu får jag passa mig extra noga vad jag skriver, för nu finns det ju någon som kan kika över staketet och se om det stämmer, hihi! D.S.

torsdag 7 juni 2012

Svanby grå

Nationaldagen tillbringade jag på den allra svenskaste av platser: IKEA i Älmhult. Det var länge sen jag besökte varuhuset (i höstas någon gång), så det var riktigt kul att följa den snitslade banan och kolla in alla nyheter.

Poängen med besöket var att hitta en ny klädsel till vår sorgligt solblekta (en gång svarta) Ektorp-soffa, vilket jag också gjorde. Det blev en klädsel i lite grövre tyg än det vi hade tidigare, i färgen Svanby grå. 

Bild från IKEA:s hemsida

Färgen blev toppenbra här hemma, och med de omklädda dynorna hittade soffan plötsligt tillbaka till sin ursprungliga form och stabilitet. Nu återstår bara det delikata problemet att hitta nya soffkuddar, hurra!

tisdag 5 juni 2012

Ljus i mörkret

Det är lika mysigt varje kväll när jag får kika ut genom det lilla köksfönstret ovanför diskbänken för att se om det lyser där ute i trädgården. Och det gör det, minsann! Den lilla solcellslingan som jag köpte i USA under påsken är verkligen en trogen mörkerkompis.


Jag har virat slingan runt den gamla järnstången mellan äppleträden. Nästan som att ha en liten dansbana där ute. Jag ångrar att jag inte köpte fler. (Får väl lägga in en beställning hos svägerskan till jul...)

måndag 4 juni 2012

Upsala Ekeby igen

Nytt tillskott i min gröna Upsala Ekeby-samling: En liten blommönstrad vas, inhandlad för en spottstyver i byns second-hand-affär. Jag kan nästan inte se mig mätt på den här färgen! (Fast den blev aningen kall på bilden...)


Jag är tröttare än trött efter att ha inlett årets mest intensiva vecka på jobbet. Det är likadant just den här veckan varje år; tänk att man aldrig vänjer sig. (Läs: Att man aldrig lär sig...) 

Over and out...

söndag 3 juni 2012

Kryddträdgård

Helt oförhappandes hamnade sambon på trädgårdsmarknad. Det resulterade i en bagagelucka full av växter, bland annat kryddor till vår lilla kryddträdgård vid ladan. (Ni vet den lilla rabatten vid ladan där jag flätade ett pilstaket häromdan.)


Här växer nu följande kryddväxter:
  • Citrontimjan 
  • Citronmeliss
  • Vanlig salvia 
  • Ananassalvia
  • Rosmarin 
  • Oregano
  • Äppelmynta
  • Marockansk mynta
  • Fransk dragon
Bara dill och persilja som fattas, sen har vi vad vi behöver! (Jag har lärt mig den hårda vägen att basilika funkar bättre i kruka, om man vill att den ska överleva...)


Vilken av dem som passar bäst som ingrediens i sommardrinken har vi märkt ut speciellt. Bara för säkerhets skull, hihi!

lördag 2 juni 2012

Marknadsdag

I "Glesbygd" är tillvaron lugn och stilla för det mesta, men inte idag. Idag har det nämligen varit den ena av byns två årliga marknadsdagar, då vårt lilla samhälle invaderas av både knallar och besökare. I backen ner mot byn har bilar och människor kommit i strida strömmar...


... och jag har suttit på vår glasveranda och glott på folk mest hela dagen, eftersom alla måste passera vårt hus för att komma till marknadsplatsen som ligger precis uppe på backkrönet. Gatan utanför har varit rena rama parkeringsplatsen hela dagen! (Solhäll skymtar till höger på bilden här nedan.)


Själv var jag uppe en sväng redan imorse och handlade en fjärilslavendel, två pelargoner och fyra påsar färgglatt strössel. Annars var det mest bara skräp... Grannen på andra sidan gatan hyr ut sin uppfart till en gräddbollförsäljare. Hmm, det kanske vi också borde göra. Undrar om man kan kräva betalt i gräddbollar?

fredag 1 juni 2012

Armeringsspaljéer

På min lokala bygghandel höjde de precis inte på ögonbrynen när jag kom in härom veckan och ville handla armeringsmatta. Det hade nog varit en hel del trädgårdstokiga fruntimmer där före mig, hehe! Det som bekymrade försäljaren mest var att jag inte hade något släp på bilen, för mattorna såldes egentligen oklippta i sjok om 11 kvm. Men som tur var fanns det några spillbitar jag kunde köpa.

Planen var så klart att fixa till enkla, snygga och billiga spaljéer till mina klätterväxter. På framsidans högra hörn sitter en bit nu bakom min Lykkefund-ros, som planterades i september och redan växer så det knakar. Det är ju inte meningen att armeringen ska synas alls framöver, men den rostiga färgen är faktiskt riktigt snygg mot den vita husväggen.


På framsidans vänstra sida får biten som blev över tjäna som klätterstöd åt min nyplanterade Nelly Moser-klematis. (Som jag till sist fegade ur och inte vågade klippa ner...)


Någon som har tips på enkla distanser som man kan fästa baktill, så att även ovandelen av armeringsmattan kommer ut från husfasaden en bit? Borra i väggen vill jag inte, så gärna något som kan ligga emot utanpå. Klädnypor i trä, kanske?