lördag 14 december 2013

Renoveringsåret 2013

När jag ser tillbaka på år 2013, så inser jag vilket renoveringsår vi har lagt bakom oss här på Solhäll. Projekt som har varit i våra tankar länge blev äntligen av under det gångna året, och nu så här i slutet kan vi bara konstatera att levnadsstandarden här hemma har ökat tack vare det. Här följer en liten resumé över allt som har hänt:

Januari
I slutet av januari påbörjades källarrenoveringen så smått med att vi lät en fönsterfirma byta ut de ruttna gamla fönstren i tvättstugan. Kanske ingen större förändring rent kosmetiskt, men desto viktigare ur energisynpunkt.


Februari
I februari drog vi om elledningarna i hela huset och bytte kontakter och urtag nästan överallt. Inte heller någon storslagen förändring utseendemässigt, men mycket tryggare. Tidigare hade vi blyinfattade ledningar och ojordade urtag i hela huset.


Juni
Efter elomdragningen pausade vi i flera månader, men i juni drog nästa omfattande renoveringsetapp igång. Den gamla trappan på baksidan revs...


... och en ny murades upp. Vi är sååå nöjda med resultatet!


Ute i smatten på baksidan revs den gamla panelen för att göra plats för isolering i både väggar och tak. Golvet isolerades underifrån, via vedförrådet i källaren.


I hallen innanför smatten revs det gamla golvet och nytt plankgolv lades in.


Väggarna i nästan hela källaren murades om, och tvättstugan fick superfina putsade fönsternischer. I kombination med de nya fönstren blev resultatet toppen!


Juli
Mitt i semestern anlände vår nya ytterdörr från snickeriet. Jag målade den röd på utsidan...


... och vit på insidan. Maken shoppade fint dörrhandtag och roliga fuskgångjärn som vi monterade på. Äntligen sluter dörren tätt, och varken kyla eller möss kan komma in!


Augusti
Först när vår egen semester egentligen var slut, så fick vi tummarna ur och tog tag i målning av de nyputsade källarväggarna. Maken pusslade också ihop BERGO-plattor ovanpå betonggolvet. Helt plötsligt såg det ju riktigt fräscht ut här nere!


När industrisemestern var slut och hantverkarna kom tillbaka, så sattes ny panel på väggar och tak i smatten. Vi fick också ett nytt 3-glasfönster, istället för det gistna gamla 1-glasfönstret vi hade tidigare. 


När snickaren var klar, så målade vi allt själva. Det blev vit panelfärg i taket (och så småningom även på den nya fönsterbrädan), och sedan en vackert grön linoljefärg på väggarna. Det tog tre lager färg innan de shellackade kvisthålen försvann...


Utvändigt så fick smatten nya vindskivor och en avrinningsplåt i nederkanten av träpanelen, som jämnades till så att alla brädor blev lika långa. (Det var de nämligen inte innan, vilket syns tydligt på en tidigare bild här i inlägget.)


Alldeles i slutet av månaden beställde vi ett fristående badkar, som levererades inom loppet av några dagar. Nu kunde man helt plötsligt ta sig ett bad nere i tvättstugan! (Årets bästa förändring, if you ask me!)


September
I september hade det nylagda golvet äntligen "satt" sig ordentligt, så att vi kunde dekorvaxa och hårdoljevaxa det. Väggar, tak och lister fick en ny omgång färg, och den gamla badrumsdörren lutades av och kom på plats. Nu trodde vi att vi var klara för i år och att det var dags för en välbehövlig paus...


November
... men redan i början av november fick vi för oss att hallen på framsidan såg sjaskig ut, nu när allt annat var så fräscht och fint. Jag rev bort den gamla linoleummattan och hittade plankgolv under. Sen målades golvet, väggar, lister och tak.


Puh! Det har varit ett renoveringsår som heter duga. Men NU, nu vilar vi oss och njuter av resultatet. Åtminstone ett litet tag...

6 kommentarer:

 1. Fantastiskt så mycket ni hunnit med detta år! Så kul att följa alla era projekt och jag gläds med er efter varje moment som ni klarat!
  Ja, det ena brukar leda till det andra när man väl börjar renovera...!
  Viktiga renoveringar som ytterdörr och fönster - energislukare som heter duga om de inte är OK.
  Källarbadkaret är ju som en dröm!

  Så kul att få se kavalkaden!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 2. Så kul att se era förändringar och vad flitiga ni har varit.
  Att ni är nöjda förstår jag, ser jättefint ut.

  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Jessica, grannen14 december 2013 19:33

  Helt grymt bra jobbat av er och hantverkarna!

  SvaraRadera
 4. Galet mycket!!
  Lätt att glömma hur mycket som faktiskt händer under ett år.
  Vilken skillnad det har blivit!

  En fin tredje advent till dig/Kram Hannis

  SvaraRadera
 5. Så mycket ni hunnit och så fint det blivit.
  Hanna

  SvaraRadera
 6. Jag är sååå imponerad - hatten av för era insatser! Och snyggt är det också!
  Kram
  Elin

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!