lördag 31 augusti 2013

Solvarma tomater

Nu mognar tomaterna, och jisses så mycket tomater vi får på tre ynka plantor! Så himla gott att mumsa dem direkt från plantan, medan de fortfarande är solvarma. Det har onekligen varit en suverän sommar för tomatodling.


Fast idag har det faktiskt regnat, en riktigt rejäl skur. Bra väder för inomhusmålning, med andra ord!

fredag 30 augusti 2013

Lyckligt lottad puppa

Helgens aktiviteter är redan inplanerade, för efter jobbet åkte jag inom färgaffären och köpte både det ena och det andra. En påse gott och blandat, helt enkelt. Fast ikväll tar arbetsveckan ut sin rätt; strax ska jag lägga mig plakat. Som fjärilen på planteringsbordet. Men själv liknar jag nog mest en puppa... Cocooning, det är min grej det!


Nästa vecka blir det fredag redan på torsdag, för från och med september unnar jag mig att jobba 20% kortare arbetsvecka för en tid. För att det finns andra saker i livet som jag vill hinna och orka med att göra. För att tid ibland är mer värt än pengar. För att jag är lyckligt lottad att ha möjligheten att göra så. 

Fredagskram till er där ute i stugorna!

torsdag 29 augusti 2013

Yippee-ki-ey!

Lyckan är nu fullständig på Solhäll; badkaret levererades under eftermiddagen idag och står äntligen på plats nere i tvättstugan. Halva glädjen ligger i att vi fick in det utan att trilskas, trots tre trånga dörrar, en trave ved i vägen och lågt blodsocker. Och tänk, det passar så bra!


Någon blandare har vi inte än, och avloppsröret måste skarvas på för att nå fram till golvbrunnen, men jag drömmer redan nu om alla ljuvliga badstunder jag ska unna mig i höst. Ett bad i veckan per person har vi kommit överens om, för att ransonera uppvärmningskostnaderna och spara på vattenresurserna i brunnen. Men tänk, sicken hedersstund det badet kommer att bli! Nu blir det till att shoppa skumbad och nya fluffiga badlakan!

Yippee-ki-ey: a cowboy expression of extraordinary happiness or joy. (Källa: answer.yahoo.com)

onsdag 28 augusti 2013

Naturstenstrappa

Ni minns kanske rosportalen vi satte upp tidigare i sommar, som ett första steg mot att tukta det område i trädgården vi kallar moraset? De planerna stannade sedan av mer eller mindre helt, när vi fick annan renovering att tänka på. En ensam trampsten har på egen hand fått tjänstgöra som markering på att här ska det börja en gång så småningom.

Bild: Onkel Olof

Idag tog min käre make planerna ett steg längre, genom att bygga upp en liten trappa med natursten och två av de bumlingar som kom fram när vi rev den gamla trappan vid ytterdörren. Ett föredömligt initiativ! Tänk när vi får rensa upp lite mer och plantera runt kanterna, då kommer det att bli riktigt charmigt här!

Bild: Onkel Olof

Så nu har vi både en portal OCH en trappa ner i moraset. Nu saknas bara själva gången. När den kommer? En annan gång...

tisdag 27 augusti 2013

Pompom-rabatt

Ibland drömmer jag om en riktigt maffig dahliarabatt. Ni vet en sådan där med färgglada bollar i all sköns färger, alla på ett och samma ställe. I år fuskar jag lite med fyra olika dahlior, som jag har grävt ner i den lilla rabattkanten längs ladan. Om det blev så maffigt vet jag inte precis, men det är något med de där pompom-liknande blommorna som jag verkligen gillar!


De gulaktiga sorterna heter Canary Fubuki och My love. För min del hade de faktiskt gärna fått vara lite starkare i färgen, trots att jag inte har så mycket gult i rabatterna i vanliga fall. De rosa sorterna heter Rembrandt och Rosella. Den sistnämnda är nog min klara favorit.


Nästa år kanske jag hittar ett bra ställe att gräva en större rabatt som rymmer fler sorter. Sen är det ju det där med att man måste komma ihåg att gräva upp knölarna innan frosten kommer. Återstår att se hur det går med det...

måndag 26 augusti 2013

Första lagret färg

Här får ni en "sneak preview" på hur det ser ut i smatten just nu, efter att det första lagret linoljefärg (Degebergagrön från Ottossons) har kommit på under helgen. Trots att panelen mest ser laserad ut än så länge, och trots att shellacken lyser igenom som blaffiga fläckar över hela väggen, så är det redan så fint att jag blir smått tårögd! Känslan i färgvalet påminner om den turkosa färgen som var här ute innan, men den gröna färgen är betydligt mer vilsam. 


Taket har målats två omgångar med vit panelgrund, och fönsterbrädan ska också bli vit framöver. Att fönstret inte har spröjsar på insidan är jag inte 100% lycklig över, men ibland får man trots allt låta det miljömässiga och det ekonomiska perspektivet bestämma. 

Linoljefärg torkar onekligen låååååångsamt, men jag tyglar min otålighet och är en duktig flicka som låter penslarna vara. Det kommer att behövas minst två omgångar färg till innan vi kan börja fundera på inredning här ute. Fast två små pelargoner kan ju få stå i fönstret så länge...

söndag 25 augusti 2013

Söndag på Bäckaskog

Idag gick den årliga trädgårdsdagen av stapeln på Bäckaskog slott. I sällskap av kär granne och kär kollega var jag på plats redan tidigt på förmiddagen. Vädergudarna var på gott humör och bjöd på sol, och det fanns som vanligt mycket fint att titta på och njuta av. Att det faktiskt börjar gå mot höst gick inte att ta miste på...


Som en bonus blev det tillfälle för flera fina bloggmöten; Marina, Karin, TamaraUlrika och Millan fanns också på plats. Tack för idag, tjejer! Det är alltid lika trevligt att träffas!

lördag 24 augusti 2013

Målarverkstad

Nu är hantverkarna klara med sin del av renoveringen här på Solhäll. Det sista som återstod att göras på utsidan av smatten gjordes klart under torsdagen. Vindskivorna behövde bytas, fönsterfoder sättas dit, den fula kanten nertill skulle sågas jämn och avrinningsplåtar sättas upp för att skydda den öppna syllen.


När vi kom hem på kvällen var allt klart och snickaren hade packat ihop och städat upp. Vi är så nöjda, så nöjda och kan återigen bara konstatera att vi har haft att göra med riktiga proffs och en helt fantastisk kontraktör. Tack och åter tusen tack för att du älskar Solhäll lika mycket som vi gör, Jonas!


Nu tar vårt eget arbete vid. Vi har målat HELA kvällen igår och HELA dagen idag! Det är märkligt så effektiv man kan vara när man vill, och vilken dominoeffekt det blir när man väl har börjat. Lite som när man gräver i rabatterna, faktiskt... 

Taket i smatten har fått två omgångar vit panelgrund, och väggpanelen har shellackats och fått sin första strykning med utspädd linoljefärg. Källardörren och städskåpsdörren i hallen slipades och målades med samma färg, av bara farten. Två små putsade väggstumpar har vi målat med vit silikatfärg, och när penseln och färgen väl var framme fick murstocken i hallen sig en uppfräschning också. Sen kom jag på att jag skulle ta fram rödfärgen och måla på ytterdörren på ett ställe, och när den penseln ändå var kladdig så gav jag mig på de solblekta pardörrarna på framsidan. Som det kan bli.

Men nu, nu ska jag göra absolut ingenting resten av kvällen! Tror jag...

P.S. Imorgon bär det av till trädgårdsdagen på Bäckaskog! Vi är ett litet gäng som tänkte passa på att träffas. Om du har vägarna förbi är du välkommen att sluta upp vid serveringstältet klockan 11. Hoppas vi ses! D.S. 

fredag 23 augusti 2013

Tjuvtitt i burken

Det blir alltså (föga chockerande) grönt ute i smatten. Vi övervägde faktiskt andra färger, men bestämde oss definitivt när vi var på Byggfabriken igår och sprang på en grönmålad dörr där, som vi båda blev totalt förälskade i. Ja, det var faktiskt till och med så att det var min käre man som såg den först! Nyansen heter Degebergagrön och är specialblandad för just Byggfabriken. Jag kunde naturligtvis inte låta bli att tjuvtitta i en av burkarna när jag kom hem, och idag när jag kom hem tjuvtittade jag igen


Rätt nyans på foto är det inte helt enkelt att få till, men jag kan lova att den minsann är lika grann idag som jag tyckte att den var igår! Att måla med linoljefärg kommer garanterat bli mitt livs DIY*-prövning. Jag, som alltid vill hetsa fram snabba resultat, får nu acceptera att linoljan kräver betydligt längre torktid och att vi dessutom måste shellacka alla kvisthål innan vi kan måla. Lugn och fin nu, Fröken Grön! 

*Do it yourself

torsdag 22 augusti 2013

Blixtvisit i Storstad

Man kan tycka att resan ända ner till Malmö är onödigt lång när man bara har för avsikt att stanna där i en timme och 23 minuter. Allra helst som det tar en timme och 8 minuter att ta sig dit med tåg från jobbet. Det är iallafall facit av eftermiddagens bravader. Men tänk så mycket jag hann med på den tiden: 

1) Träffa make och svärmor. 
2) Besöka Byggfabriken
3) Inhandla tre fina emaljskyltar. 
4) Råka få syn på den ultimata gröna linoljefärgen till panelen i smatten. (Bara så där.)
5) Handla två burkar av den. (Bara så där.)
6) Köpa de traditionsenliga lakritsremmarna på Malmöfestivalen.
7) Glufsa i mig ett libanesiskt kycklingspett med hummus.


En timme och 23 minuter var en lagom lång vistelse. Jag kände mig så nöjd när jag fick sätta mig i bilen och bli hemkörd till mitt kära "Glesbygd" igen. Vad spelar det för roll att både Eva Dahlgren och Mikael Wiehe spelar gratis på Malmöfestivalen ikväll, när man kan vara hemma och spackla väggar? Jag börjar definitivt bli gammal...

onsdag 21 augusti 2013

Nu börjar det roliga!

Vi hade fasat ganska mycket för vad vi skulle göra med det sneda, ojämna betonggolvet i tvättstugan, men jag är så glad att vi bestämde oss för Bergo-plattor, för det visade sig vara en supersmidig lösning. Så rent och fräscht det ser ut! Ytterligare några plattor ska sågas till för att passa kring golvbrunnarna, så helt klart är det inte.


Vi målade ner väggfärgen en bit in på golvet, vilket medför att det inte gör så mycket att plattorna inte når ända fram till väggkanten på sina ställen. Taket låter vi vara tills vidare, men avloppsröret (mitt i bild ovan) ska målas med ny svart färg och det superäckliga gamla "bandaget" runt takrören behöver definitivt ersättas med ny isolering. Det gamla elementet hänger nu och "svävar" i luften och hålls bara upp av några trästöttor. VVS-firman får titta på det framöver, men tills vidare kamouflerar vi betonggolvet undertill med gamla trätrallar. 


Det är en del fix kvar att göra innan tvättstugan är inredningsklar, men att vänta är ju inte min starka sida... För att få en känsla för hur det kan komma att se ut med möbler mot de vita väggarna har vi baxat in en korgstol och en gammal tvättkommod. Det kan dock mycket väl hända att båda två åker ut igen till fördel för andra möbler.

På vår skattkammarvind har jag hittat ett grönmålat gammalt fönster, som jag har hängt upp i vanliga krokar i taket: Det får fungera som en liten skiljevägg mellan tvättmaskin/tumlare och det hörn där badkaret ska stå. (Vilket för övrigt beställdes igår, hurra!) Ett fönster till nertill hade inte varit fel. Jag får väl rota lite till och se vad jag hittar!


Hyllan ska upp på väggen, men jag kunde naturligtvis inte hålla mig där heller... Det är nästan svårt att koncentrera sig på jobbet om dagarna, nu när man mest av allt vill hem och fixa i källaren!

tisdag 20 augusti 2013

Badrumsdörr, tadaa!

Den gamla dörren som vi hittade på vinden och som jag lutade av i sommar hänger nu på plats in till badrummet. Även om måtten stämde bra med det gamla dörrhålet, så var det ändå ett par timmars jobb för vår duktige snickare att få den på plats. (Raka mått och enkla lösningar förekommer ju inte på Solhäll, hehe!) Vilken lycka att se den på plats!


Vi har kommit fram till att dörren inte ska målas. Det ska däremot väggarna i hallen, som ser sjaskiga ut och behöver en uppfräschning. Det nylagda golvet ska också behandlas med något. I nuläget har jag nog släppt tanken på att måla det; istället blir det förmodligen olja eller lasyr med någon liten gnutta pigment. Vi får helt enkelt ta en tur till färghandeln och botanisera lite i helgen.

Nere i källaren har maken lagt golvplattorna på plats idag, och jäklar i min lilla låda så bra det blev! Foton kommer när jag hunnit ta lite vettiga bilder där nere. Nu kan vi beställa badkar och börja piffa. Hurra, hurra!

måndag 19 augusti 2013

Vikarie och vita prickar

Vad gör väl det att den riktiga solen inte riktigt hittar fram bakom molnen, när man har världens bästa vikarie i kryddlandet. I loooove solrosor!


Om den här bloggerskan är vitprickig som en flugsvamp även idag, behöver ni nog inte ens fråga. Nu är väggarna målade och klara nere i källaren, vilket innebär att operation golvläggning kan börja imorgon. Att det förmodligen kommer bli ett smärre helvete på sina ställen väljer jag att ignorera. Iallafall idag...

söndag 18 augusti 2013

Vi målar så det stänker!

Med hår, ansikte, armar och händer vitprickiga som hatten på en flugsvamp sitter jag nu och knackar in dagens blogginlägg. Idag har vi nämligen grundmålat hela bad/tvättstugan med vattenutspädd vit silikatfärg, och oj vad det stänkte om rollern! Men redan efter första rundan färg har vårt sunkiga källarrum börjat formas om till något riktigt trevligt.


Husgrunden är jättetjock, vilket gör att fönsternischerna är riktigt djupa och fina. Fönstren bytte vi redan i vintras, men nu efter att väggarna har blivit restaurerade och målade, så är resultatet verkligen helt suveränt! Att Louise Odier-rosorna remonterar som bäst utanför gör ju inte saken sämre.

Så roligt det ska bli att få börja flytta in saker här snart. Det kommer kanske till och med att bli riktig angenämt att sköta tvätt och strykning i framtiden. För att inte tala om alla sköna bad jag ska ta när vi får ett badkar på plats. Fler bilder kommer alldeles säkert framöver!

lördag 17 augusti 2013

Hopplös optimism

Ibland förundras man lite extra över de små skådespel som äger rum i trädgården. Som när det regnar och mängder av vinbärssnäckor plötsligt finns lite varstans. Var kommer de ifrån så plötsligt? De tar sig ju inte fram i racer-fart precis, så frågan är minst sagt befogad.


Idag hittade jag den här lille parveln, som inte bara hade tagit sig ända upp till andra trappsteget vid ladan, utan också hade gett sig den på att det gick alldeles utmärkt att i slow motion sträcka sig över stupet för att komma över till ett närliggande solrosblad. Precis som om det vore självklart att det tunna, rangliga bladet skulle hålla för hans tyngd. Härligt hopplös optimism!

fredag 16 augusti 2013

Wanås revisited

Eftermiddagen har jag och mina kära kollegor tillbringat på Wanås. För mig blev det tredje besöket där i sommar, men det är alltid lika trevligt att komma dit, strosa runt i den fina parken, titta på konst och dricka kaffe.


Här hemma har insidan av smatten blivit helt klar idag, med superfin fönsterbräda, fönsterfoder och golvlister. "Det känns märkligt att bygga fel medvetet", var snickarens kommentar efter att ha tillbringat de tre senaste arbetsdagarna i vårt skeva hus, haha! Men fint blir det. Nu får vi grunna på färgsättning, men det blir ju ett angenämt problem.

torsdag 15 augusti 2013

Renoveringsrapport

Det nya 3-glasfönstret har äntligen kommit på plats i smatten idag, vilket även har medfört att all panel har kunnat sättas upp. Det blev stående panel till slut, vilket skapar en himla snygg övergång mellan tak och vägg, om man inte vill sätta taklister. (Vi får se hur vi gör med det.) Det välvda taket har verkligen blivit snyggt! Lister och foder ska på, men sen är det inte mycket mer som snickaren ska göra här ute. Än så länge känns det lite bastulikt, men man får försöka föreställa sig det hela målat och klart. Jag kan knappt vänta!


På utsidan ska foder upp runt fönstret, vindskivorna ska bytas mot de färdigmålade som ligger i ladan och väntar och den ojämna kanten nertill ska jämnas till. Och tänk så skönt det ska bli att få städa bort alla skräphögar...


Det gamla enkelglasfönstret har redan hittat ett nytt användningsområde nere i köksträdgården. Just nu är det mest "for show" för att jag tyckte det var lite kul att testa det, men nästa år kan det nog bli en riktig drivbänk om vi bygger upp med ett par pallkragar till.


Nu är gräset klippt för första gången på 6 (!) veckor och jag gör mig redo i soffan för säsongens sista Ernst. Säga vad man vill om den mannen, men jäklar vad snyggt det där orangeriet blir. Och jag har flitigt antecknat flera NCS-nummer på nya gröna favoriter!

onsdag 14 augusti 2013

Hässjestörar

Idag kom jag hem med fyra gamla fina hässjestörar i bilen, som jag har fått (läs: tiggt till mig) av en snäll kollega som bor på bondgård. Planen är att slå ner två av dem lite på sniskan och låta dem tjänstgöra som humlestörar och som ingång till köksträdgården. 


Jag har inte gett upp planerna på att sätta upp ett litet kastanjestaket, som ska få löpa längs utsidan av buskarna till höger och från komposten förbi pallkragen längst fram till vänster. Jag vill också gräva bort resten av gräsmattan innanför störarna och lägga grus och plattor istället. Kanske blir det plats för ytterligare någon planteringsyta eller pallkrage, men det får inte bli för trångt, för tanken är ju att man ska kunna komma fram med skottkärra här.


På bilderna är störarna bara ditställda lite provisoriskt, för toppspetsarna ska eventuellt sågas av och bottenänden måste doppas i någon slags impregnering innan jag spettar ner dem i jorden. Det var ju för väl att jag fick ett nytt projekt att fundera på, för vi har ju inte direkt något annat på gång just nu. (Hrmmm...)

P.S. Tusen tack för alla fina gratulationer på min födelsedag! D.S.

tisdag 13 augusti 2013

Inte så dumt!

Att vakna och få en härlig bok och en sprillans ny grön skottkärra... Att ohämmat få sätta i sig två portioner bruna bönor och hårdstekt fläsk till middag... Att mysa en stund på glasverandan under åskmuller och 15 minuters strömavbrott... Att äta en hel burk Ben&Jerry-glass alldeles själv, med sked direkt ur burken...


Att bli glad över alla trevliga telefonsamtal och hälsningar på Facebook... Att få paket från två söta systrar i Malmö... Att vinna 60kr x 2 på en dubbeltrisslott... Att fylla 42 kan jag tänka mig att göra fler gånger!

måndag 12 augusti 2013

Hej hej Bonica!

Vintern gick hårt åt många av rosorna här på Solhäll. De flesta har återhämtat sig bra, men trots att det såg ut att finnas hopp om liv ett tag så har vi nu definitivt fått dödförklara vår ena Astrid Lindgren-ros. På vänstra sidan av verandatrappan blev det sorgligt tomt...


Idag kändes det dags att göra något åt det. Efter jobbet stannade jag till vid Växthuset för att hitta något mer tåligt. Valet föll till slut på den moderna buskrosen Bonica, som ju är känd som en ovanligt frisk ros och som är tålig och härdig på alla sätt och vis. 


Dessutom blommar den i regel i överflöd från juni till oktober, och det kan man ju stå ut med. Ljusrosa rosor är nog faktiskt det vackraste jag vet! Om det blir bra kanske jag flyttar den andra Astrid Lindgren-rosen nästa sommar och sätter ännu en Bonica


Nu går jag här och gnolar och känner mig lite nöjd. Vad jag sjunger? Hej hej Bonica, hej på dej Bonica!

söndag 11 augusti 2013

Portör och källarstädning

Helgens loppisfynd blev ännu en grönmålad portör, av något större modell än den jag har sedan tidigare. Jag vet inte varför, men det är något visst med portörer som jag gillar så mycket. Tanken att någon har gått runt med en sådan här i naturen och samlat olika blommor och växter känns trevlig på något sätt. En bortglömd hobby hos nutidens människor?


Tills vidare får portören hänga i min uppstammade hasselbuske, tillsammans med den andra. Kan hända får de flytta inomhus när renoveringen av smatten är klar, men man vet aldrig.


Dagens projekt har varit att sopa och skura av nere i det källarrum som ska bli bad/tvättstuga. Det känns som om det har varit det tråkigaste jobbet på att-göra-listan, så det känns extra skönt att ha fått det gjort. Nu kan vi börja måla väggar och sedan är det bara golvet som ska in, innan vi är redo för inredning. Härligt!

lördag 10 augusti 2013

REA på växter

Jag vet inte riktigt hur det gick till, men plötsligt hade bilen styrt kosan mot Blomsterlandet i Hässleholm. Bara så där. Där råkade det minsann vara rea, både på flertalet buskar och perenner. Bara av en slump. Jag handlade två stora Rozanne-nävor för 20 kronor styck, en kantnepeta för samma pris, en fjärilsbuske och tre lågväxande spirea-buskar vid namn Spirea Japonica Little Princess

Den sistnämnda har hamnat vid rosportalen, där den ska få tjäna som marktäckare. Den blir bara ca 40 cm hög, så det kan ju passa bra.


Den stora hasselbusken har växt upp igen, efter att ha varit helt jämnad vid marken sedan vi fällde det stora trädet i hörnet vid köksträdgården för snart tre år sedan. Jag har grävt ut lite till här i eftermiddag och lagt stenar runt befintliga träd och buskstammar. Ytterligare några ormbunkar fick flytta hit från en annan rabatt, där de inte trivdes så bra. 


Jag pillade in min loppisuggla mellan stammarna. Där kan den få sitta och ruva, - hoho!


Jag köpte faktiskt ytterligare en uggla på Blomsterlandet, men den får jag visa en annan dag. Likaså får jag fundera på var fjärilsbusken ska hamna. Nu ligger jag i startgroparna för engelsk deckare på TV klockan 21. Dags att hämta lördagsgodiset! (Om det finns något kvar...)

fredag 9 augusti 2013

Roadtrip

Kompledig fredag och lagad AC i bilen skapade fina förutsättningar för en liten roadtrip upp över Smålandsgränsen med maken och svärmor. Vi hamnade bland annat på tre trevliga antikställen, som jag härmed kan tipsa om: Edemas loppis och kuriosabod (vägen mellan Immeln och Lönsboda), Köplundens antik och loppis i Ryd (väg 119 mot Tingsryd) och Gottåsa Antik (väg 23 mellan Älmhult och Växjö). För mig blev det inga fynd idag, men alla ställen var fina och välsorterade. (Även om prislapparna mer talade för antikt än för loppis.)


Nu blir det fredagsmys med barfotarunda i trädgården och nachomiddag i soffan. Må så gott där ute i stugorna!

P.S. Om någon undrar över dagens bild, så har den inget som helst med det övriga inlägget att göra... D.S.

torsdag 8 augusti 2013

Dörr på plats

I strilande sommarregn har snickaren varit här idag och monterat den nya ytterdörren med tillhörande dörrkarm. Det är lite finlir kvar, men nu ser man iallafall hur det kommer att bli. Om ni inte ser någon skillnad från hur det såg ut tidigare, så behöver ni inte skämmas för det. Den nya dörren är nämligen snickrad efter ett foto på den gamla.


Det gamla handtaget funkade dock inte, så maken fick mandat att gå ner till järnhandeln på byn (som för övrigt måste vara en av södra Sveriges allra bästa) och välja ett nytt. Det tycker jag han gjorde bra! Och det känns toppen att för första gången på alla våra år i huset ha ett vettigt lås på dörren. (Det törs man ju säga nu, hihi!)


Maken passade också på att spontanshoppa två beslag i järnsmide, som visade sig bli riktigt snygga på insidan av dörren. (Ni noterar väl hur extremt välplanerade vi är när vi renoverar och hur lång tid vi tar på oss innan vi fattar beslut om saker och ting?) 


Nu håller vi tummarna för att treglasfönstret vi har beställt dyker upp i nästa vecka, så att smatten blir redo att ställas iordning. Jag börjar bli smått trött på hur vi högar oss i resten av huset...

onsdag 7 augusti 2013

Badkar och källargolv

Det finns en anledning att längta efter höst och sämre väder: Att vi äntligen ska slutföra jobbet med vår nya bad/tvättstuga i källaren. Väggar och fönsternischer fick ju nytt murbruk redan till midsommar, men längre än så har vi inte kommit. Rummet ska skuras, väggar ska målas och golv ska läggas. Vi får skylla på alldeles för vackert väder... 

Vi har funderat en del på hur vi ska göra med betonggolvet där nere, som vi inte har gjort något speciellt med. Efter att ha provmålat den mindre golvytan ute i källarfarstun och sett hur färgen slets bort nästan direkt, så satsar vi nu istället på Bergo-plattor i nyansen Stone Grey. De är superenkla att lägga och gör golvet superenkelt att hålla rent.

Bildkälla

Ett badkar är efterlängtat här hemma, och nu kommer vi att ha plats för ett. Vi har provsuttit en massa modeller i sommar och har hittat ett som både är snyggt och rymmer en bredaxlad man på 187 cm utan problem. Det heter Sundborn och kommer från Noro. Vi insåg ganska snart att det lönar sig att leta på nätet, för det skiljer mer än 3000 kr mellan det dyraste ordinariepriset och det billigaste rea-priset. Så fort golvet är lagt beställer vi ett.

Bildkälla

Ja, så nu förstår ni varför jag tycker att det gott kan bli lite regn framöver!

tisdag 6 augusti 2013

Trädgårdsdag med bloggträff

Söndagen den 25 augusti anordnar Bäckaskog slott sin årliga trädgårdsdag. (Klicka på länken för karta och mer info.) Den brukar vara väl värd ett besök, och förra året var vi ett gäng bloggare som passade på att stämma träff när vi ändå skulle dit. Det blev en väldans trevlig dag och förhoppningsvis starten på en tradition som vi kan återuppta i år. 


Någon som tänker sig dit i år? Ett tips är att försöka vara där redan på förmiddagen. Förra året kändes det nämligen som att vi mötte en hel del fina fynd som redan var på väg ut till parkeringen när vi kom, och så kan vi ju inte ha det två år i rad, haha! 

Använd gärna bilden om ni vill sprida informationen vidare på era bloggar. Det vore ju extra roligt om vi blev många som sprang på varandra under dagen. Hör av er, så kanske vi ses!

måndag 5 augusti 2013

Giftig skönhet

Att fotografera i kvällssol är inte det lättaste, men håll med om att hon är utomjordiskt skön, trädgårdsstormhatten jag planterade alldeles nyss. Kronbladen har en underbar lila nyans och de outslagna knopparna hänger i luften som härliga små krusiduller. Underbar, underbar!


Stormhatten hör förvisso till en av de giftigaste trädgårdsblommorna, men vem skulle å andra sidan få för sig att äta den? Kan inte erinra mig om att jag hört talas om en endaste person i modern tid med stormhattsförgiftning som dödsorsak. Ja, inte i omodern tid heller, för den delen. Växten är nog helt enkelt inte så aptitlig.


Man kanske skulle skriva en deckare, där offret ätit omelett preparerad med stormhatt. Något för Läckberg och kompani att fundera på, hehe!

söndag 4 augusti 2013

Antikmarknad i byn

Vilken härlig söndag det har varit! Sol, värme, trevligt lunchbesök av goda vänner på genomresa, och lite rabattpyssel för min del. Märkligt vilken dominoeffekt det blir, när man börjar greja i en ände... Nu måste jag nog åka till plantskolan efter jobbet imorgon, stackars mig!

Dagen började dock med en runda på den årliga antikmarknaden här i byn. Marknadsplatsen ligger bara ett 100-tal meter upp i backen från vårt hus, så det är inte direkt något större företag att ta sig dit. Maken gick lite före mig, och när jag kom hem stod världens charmigaste lilla skottkärra utanför huset. Så läcker, både som den är och att ha blommor i. Han är allt en mästare på att hitta roliga grejer, min gubbe! 


Det slog mig alldeles nyss att min semester tog slut redan för en vecka sedan och att jag ska jobba imorgon. Dagar som dessa tappar man verkligen grepp om tiden...

lördag 3 augusti 2013

Loppis dubbelt upp

Mitt i värmeböljan idag (och fortfarande utan AC i bilen) har maken och jag hunnit klämma in två loppisar. Redan efter frukost körde vi över till grannbyn, där det är loppis på campingen första lördagen varje sommarmånad. Där brukar finnas en hel del roliga gamla saker; så även idag då jag hittade ännu en grön oljekanna till min nystartade samling. (Well, den startade idag när det blev två.) Några plantor hos "perenntanten" blev det också, som alltid.


Vid lunch drog vi iväg till Finja utanför Hässleholm, där det var stor årlig loppis på idrottsplatsen. Det blev några småsaker, som en ampel i svart smide till mina pelargoner...


... ytterligare några terracottakrukor till min lilla "display" på hyllan ovanför planteringsbordet (som man helt enkelt aldrig kan få för många av)...


... och två roliga flaskor att ha olja och vinäger i. Jag fullkomligt älskar sådana där töntiga, småfula  gamla porslinsfigurer som man kan ha i köket! (Maken verkar inte lika övertygad om att det här var ett förträffligt fynd, hihi!)


Efter att sedan ha legat och dåsat med tidningar och snask i en solstol under eftermiddagen, så hoppas jag nu på en riktig åskskur. Det ser faktiskt ut att dra ihop sig på himlen. I så fall ska jag bara  sitta på glasverandan och njuta!

fredag 2 augusti 2013

Renoveringsresumé

En fördel med att semestern är över är att renoveringen här hemma förhoppningsvis kommer att återupptas inom kort. Vi väntar fortfarande på en fönsterleverans innan snickaren kan komma tillbaka för att fortskrida med renoveringen av "smatten". 

På väggarna har isolering kommit upp sedan tidigare, och nu ska fönster och ytterdörr bytas och väggar och tak kläs med ny träpanel. Måla gör vi själva sen. Det ska bli så roligt att få fixa iordning här ute! Vi har inte riktigt bestämt vilken färgsättning vi ska ha på den nya väggpanelen (som blir liggande), men för säkerhets skull har jag sparat en bräda från den gamla panelen. (Om ni vill veta hur det såg ut tidigare kan ni klicka HÄR eller HÄR.)


Under sommaren har iallafall den nya ytterdörren anlänt. Den har specialsnickrats för att passa våra konstiga mått, för att likna den gamla dörren (som tyvärr är skev och inte håller kylan ute om vintern) och för att öppnas inåt, vilket tydligen är ganska ovanligt för ytterdörrar på hus. Dörren blir vit på insidan (iallafall tills vidare) och mörkröd på utsidan. Nu ligger den färdigmålad på bockar på uppfarten, redo att sättas in när som helst.


Vi återanvänder dörrknackaren i gjutjärn som satt på den gamla dörren, men jag har fixat till den lite grann med matt svart sprayfärg.


Den nya ytterdörrkarmen är också målad och klar. Nu står den i hallen så länge, tillsammans med den gamla dörren som ska sättas in som toalettdörr. 


Det nya trägolvet i hallen har torkat bra i sommar och ska bara spikas fast ordentligt innan vi kan behandla eller måla det. Sen ska nya golvlister upp, och väggar och tak behöver nog fräschas upp med lite ny färg. För att inte tala om dörren till vänster i bild, som sitter i öppningen mellan smatten och hallen. Den är riktigt skabbig som den är nu, men kan nog bli riktigt fin efter en omgång med penseln.

Fullt renoveringskaos råder alltså fortfarande på Solhäll. Vilken tur att semestern är över! (Hmmm, det där trodde jag inte riktigt på själv...)