måndag 3 mars 2014

Sänggavel

Tidigare har vi inte haft någonting mer än avlånga runda kuddar (s.k. pölar) mot väggen i huvudänden av sängen. Efter 6 år med denna provisoriska lösning har tapeten börjat se lite sjaskig och tråkig ut på sista tiden, så det var onekligen läge att fixa till något annat. Trenden som genomsyrar många svenska hem, med gamla dörrar som huvudgavel, kändes som en lätt och smidig lösning även för oss. Vinnaren i Vasaloppet (vad han nu hette) hann inte ens gå i mål igår förrän jag hade tvingat med mig maken upp på vinden för att baxa ner en gammal dörr som stod i gömmorna där. 


Dörren var redan målad antikvit, så färgen funkar bra som den är. Modellen med hela fem speglar förstärker känslan av att det faktiskt är en sänggavel. Den sticker förvisso ut en bit på varje sida, men det kan man nog leva med. Gångjärn, dörrhandtag och lås har fått sitta kvar, om man skulle vilja använda dörren som dörr igen någon gång i framtiden.


För att få upp dörren lite från golvet, så ställde vi den på tre gatstenar som jag tiggde till mig från grannarna. Jag skulle nog vilja höja den lite till framöver. (Du får hålla i dina stenar Jessica, hehe!)


Efter första natten med den nya sänggaveln kan jag säga att den funkar att sova med. Kanske kändes det till och med lite varmare mot den annars ganska så svala väggen. Tänk om jag kunde få tummarna ur och städa ur mitt nattduksbord också...

10 kommentarer:

 1. Jessica, grannen3 mars 2014 19:17

  Stenar har vi nog så vi reder oss med, grannar emellan ;) varsågod att hämta fler :)

  SvaraRadera
 2. Jessica, egogrannen3 mars 2014 19:18

  Superfint blev det ju också glömde jag ju skriva ;)

  SvaraRadera
 3. Så fint det blev med dörren som sänggavel. Jag har inte heller något i huvudänden som skydd, men ser att det skulle behövas.
  Jag har också en granne med överbliven gatsten som jag har fått ta av när jag behövt.
  Grannar är bra att ha!
  Må så gott!

  SvaraRadera
 4. Åhh, så fint det blev! Skulle också behöva en sänggavel....har tyvärr inte en sådan skattkammarvind som ni! :)Får väl se vad jag hittar på.
  Kram Jennica

  SvaraRadera
 5. Så fint sovrum ni har och så bra det blev med dörren som sänggavel! Jag kan förstå att det inte är optimalt att enbart ha ett par kuddar där.

  Tur att man har bra grannar - eller hur?
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 6. Ha ha, så roligt du skriver och sååå snyggt det blev!!! Hela sovrummet, vilken vacker tapet!!! Och så lustigt att din man såg samma unika krukhållare, vilken smart man ;) den var ju jättesnygg, passar ditt hem perfekt!! Så fint du har i hall el kök eller vad det var för rum som pellisarna huserar, älskar den gröna färgen och så din barndomsvän Tuvesdotter, vilka snygga grejer med snödroppar, urfint mönster!!!!! Vårvinterhälsningar fr mej!

  SvaraRadera
 7. Hur bra som helst! Jättefint! Kan tro att ni sover gott.
  Och visst är det härligt när projekten inte kostar mer än lite muskelkraft (och flörtande med grannen)?
  Ha det bra
  /E

  SvaraRadera
 8. Snyggt! Och framförallt ett smart sätt att skydda tapeten. För det är ju betydligt lättare att hålla dörren ren än tapeten.

  Vi har samma problem här och jag har länge tänkt skruva upp en plywoodskiva (utan att behandla den) som sänggavel. Skulle tro att det projektet tar lika lite tid som ditt, men ändå blir det aldrig av. Jag äter hellre semlor. En igår. En idag. Hittills ;)

  Kram Tamara

  SvaraRadera
 9. jättefint blev det..vilka fina påslakan..o jättegullig nalle.

  SvaraRadera
 10. Jättesnyggt! Verkligen en snygg dörr ni hade på vinden! Som skapad för att bli en sänggavel med sina fem speglar. Jag tycker
  att det är snyggt att dörren är bredare än sängen.

  Våra sänggavlar har hängt med i över 30 år. Jag har aldrig sett dem någon annanstans, men de kom från en mindre möbeltillverkare i Tibro. De är av björk med "speglar" i masurbjörk, knoppar i varje hörn på sängen och bågformad överkant. Vi har dessutom sängbord som hör till. Där är lådans front i masurbjörk, medan resten är i björk. Och så har vi förstås björkgolv... ;-)

  Vårhälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!