onsdag 2 april 2014

Gräs eller grus?

"Varför vill alla trädgårdskunniga ha grus istället för gräs?" undrade Skorpan i kommentarsfältet häromdagen. Jag funderade vidare lite grann på det där, för visst är det så att det råder en anti-gräsmattetrend i trädgårdsvärlden just nu. Och här hemma har det ju faktiskt också grävts bort en hel del gräs. Varför då, kan man undra?

Vi har en tomt på ca 1500 kvm, varav stora ytor är gräsmatta. Eller tja, något som ska LIKNA gräsmatta... Det är nämligen rejält mossigt överallt, och på sina ställen är det stubbigt, ojämnt, ogräsigt och gropigt. Mossan bryr jag mig inte så mycket om (jag kan till och med tycka att den är ganska fin), men på vissa ställen blir det mest bökigt att hålla ordning på gräset. Som runt vår gårdspump till exempel, där gräset hade en mycket sämre kvalitet än den omgivande gräsmattan och där det var superbökigt att komma åt med gräsklipparen.


Efter att ha svurit över det varje gång jag klippte gräset i x antal år, så bestämde jag mig helt sonika för att gräva bort grässvålen. Eftersom vi råkade ha en rejäl grushög hemma vid det tillfället, så fick det bli grus istället.


Det som började som en praktisk lösning resulterade till slut i ett litet stenparti och en perfekt sittplats för lata lässtunder! Utan att det egentligen fanns någon plan från början.


Grus är alltså betydligt mer praktiskt än gräs på vissa ställen. Sen är det ju en bonus att det dessutom är vansinnigt snyggt i lagom mängd. Jag kommer alldeles säkert att skapa många fler gruspartier och grusgångar i trädgården framöver. Så vad är svaret på frågan? Grus eller gräs? I min trädgård vill jag inte vara utan något av det. Och i kombination är det helt oslagbart!

12 kommentarer:

 1. Grus!
  ....och gräs där det växer bra och är lättskött.
  Fula gräsmattor kan man lika gärna vara utan.

  Din "grusträdgård" är så fin och en mysig plats att vara på förstår jag.

  Kram Anneli

  SvaraRadera
 2. Så resonerar jag med. Vår gräsmatta är allt annat än vacker, och det är svårt och tidskrävande att få en riktigt snygg gräsmatta, och grus och grönt är snyggt tillsammans. Så mer grus är på gång hemma hos oss, men det får aldrig ta över helt.

  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 3. Just kontrasterna mellan det gröna och gråa, mjuka och hårda är fint och ger lite spänning till trädgården:)
  Snyggt blev det vid din gårds pump!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. Precis så som du har gjort gör att detaljer kommer fram bättre. Pumpen och stolen blir som ett smycke och hade gräset varit kvar hade det blivet rörigare. Svårt att förklara men det är så jag upplever det :-) Jag gillar gräsmatta och mossmatta :-) Hemma hos oss börjar mossan invadera gräset men jag tycker det är finare och mjukare så det gör inget!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Din gräsmatta verkar vara i samma kondition som min
  Blev fint med grus runt pumpen
  ha en bra dag

  SvaraRadera
 7. Kanske världens bästa granne, hahaaha2 april 2014 21:12

  Jag älskar vår mossmatta, behövde nog klippa tre ggr förra året :) skockar ett sms till dig nu med en överraskning ✌️

  SvaraRadera
 8. Gräs! Som mellanrum mellan rabatter och andra särskilda områden, i engelsk stil. Men grus är mysigt som avgränsat område som en sittplats eller innergård. Ditt område runt pumpen blev helt klart vackrare och mer inbjudande som grusat.
  Det jag tycker är lite konstigt är att så många väljer att ha grus mellan odlingslådor (även om det är ganska snyggt). Själv spiller jag alltid en massa jord under säsongen när jag håller på att böka med plantering mm, och har man då grus blir det ju jättesvårt att få bort jorden som hamnat utanför. Runt mina odlingslådor har jag därför sten.
  Kram
  Elin

  SvaraRadera
 9. Gräs! Som mellanrum mellan rabatter och andra särskilda områden, i engelsk stil. Men grus är mysigt som avgränsat område som en sittplats eller innergård. Ditt område runt pumpen blev helt klart vackrare och mer inbjudande som grusat.
  Det jag tycker är lite konstigt är att så många väljer att ha grus mellan odlingslådor (även om det är ganska snyggt). Själv spiller jag alltid en massa jord under säsongen när jag håller på att böka med plantering mm, och har man då grus blir det ju jättesvårt att få bort jorden som hamnat utanför. Runt mina odlingslådor har jag därför sten.
  Kram
  Elin

  SvaraRadera
 10. Jag skulle aldrig vilja vara utan min gräsmatta! Men jag gillar sten och grus också:-) Det blev väl helt perfekt med grus där runt pumpen!

  kram louise

  SvaraRadera
 11. Jag vill ha både grus och gräs i min trädgård! Och stenplattor. Och tegelgångar. Olika underlag skapar olika rum och olika känsla.
  Jag tycker visserligen att gräs och grus kräver lika mycket underhåll. Det ska hållas efter för att vara snygga båda två.
  Fast det stämmer nog att grus förespråkas mer för tillfället. Men det är väl en trend. :-)

  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 12. Ahaaa! Nu börjar jag förstå:) Det är väl latmasken i mig som föredragit gräs, det kan jag hålla i schack med klipparen. Gruset däremot...ja där tittar gräset upp så småningom och det blir till att rensa och rensa. Men jag kanske har haft för dåligt underlag? Hur som helst så blev det jättesnyggt vid pumpen och jag gillar verkligen formen på grusplätten, alls inte förutsägbar utan så himla vackert!
  Skorpan
  PS. Berätta gärna om vad du bottnar gruset med, eller vad du gör för att slippa rycka gräs hela sommaren:)

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!