måndag 7 april 2014

Rensning i kryddlandet

Under gårdagen tog jag mig an kryddlandet vid ladan. Meningen var först att jag bara skulle rensa upp och klippa ner lite grann där, men ni vet hur det är när man börjar pilla i en ände och hur det får dominoeffekt och leder till att man gör mer än man hade tänkt. När jag var klar hade jag både grävt om, lagt nya stenar och flätat ett nytt pilstaket. Framför hålet i ladans grund har det också suttit ett pilstaket tidigare, men jag ska nog hitta på något annat att sätta för där i år. (Armeringsnät, kanske?)


Myntan hade spridit sina rötter i hela kryddlandet, så jag bestämde mig för att gräva upp den och plantera om den i tunnor istället. Det blev två tunnor till slut, med vanlig mynta i en och marockansk mynta i en. I sommar ska det bli mojito och tabbouleh för hela slanten, hade jag tänkt! (Det var vi dåliga på förra sommaren.)


Vartefter jag grävde myntarötter så fick jag rädda över andra kryddväxter till den stensatta delen, som liksom ligger "en halvtrappa ner" eftersom ladan ligger i en sluttning. I den här delen hamnade rosmarin, dragon, persilja och gräslök. I bakgrunden skymtar dörren till en liten jordkällare under ladan, men den törs vi inte riktigt använda eftersom taket håller på att rasa in där nere. 


Oregano och citronmeliss har fått stanna kvar bakom pilstaketet, tillsammans med en stockros som redan är på väg upp. Om en månad eller så får de sällskap av säsongens nya örter. I stenrabatten är gräslöken är nästan redan klar för den första skörden!


Den rostiga gamla mjölkkannan har fått flytta upp hit från köksträdgården. Jag tänkte att man kan ha en terracottakruka med basilika eller något annat trevligt i den i sommar.


På bilderna syns det ganska tydligt att vi fortfarande inte har målat den bakre kortsidan på ladan. Det har vi haft som plan flera år i rad nu, men när kastanjeträdet slår ut så blir det himla svårt att komma åt. Det bästa vore ju så klart att passa på nu i april. Återstår att se om vi lyckas med det i år...

9 kommentarer:

 1. Så fint du har det. Jätteläckert blev det med pilstaketet!
  Det där med dominoeffekten känner jag sannerligen igen! :-)
  Hoppas du har en bra dag!

  SvaraRadera
 2. Ser väldigt ordningssamt och fint ut! Vissa växter har verkligen en förmåga att sprida sig, jag har ett randgräs med samma effekt.

  kram louise

  SvaraRadera
 3. Så flitig du är!! Pilstaket...så snyggt!! Jag som gått på kurs och allt...inte blir det mer flätat för det...och alstren sen kursen börjar ha gjort sitt, så det vore verkligen på tiden.
  Ha det gott!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 4. Det där känner jag verkligen igen - man börjar i en ände och så trillar det bara på med än det ena och än det andra!
  Det ser verkligen jättefint ut i dina små land här! Du vågar dej alltså på att plantera ut rosmarin, här skulle den nog inte klara sej, i alla fall skulle den nog inte övervintra.
  Myntor är verkligen knepiga - så härliga att ha, men de sprider sej otroligt mycket.Jag måste också göra nån rockad med dem i år!
  Kul att få se dina fina resultat!

  Lisa

  SvaraRadera
 5. Himmelens fint det där blev hörrö! O du, du vet att ni får finfin hjälp om ni bestämmer er för att måla, eller ska jag säga till när vi ska iväg nästa gång så ni får ha öronen i behåll, muahahaha!

  SvaraRadera
 6. Så fint! Det är så himla roligt att göra sånt som syns direkt tycker jag. Kanon!

  Kram

  SvaraRadera
 7. Det blir jättebra! Underbrt med ett kryddland, gå och lägg dig där en varm sommarkväll och bara lukta.. :)

  KRAM

  SvaraRadera
 8. Så mysigt och jättefint du har det!
  Hos mig står pile och väntar på att bli bl.a rabattstaket.
  Nu blev jag inspirerad!
  Ha det fint!
  Kram
  Jenny

  SvaraRadera
 9. Ja, myntan kan vara ett litet gissel :) Kika gärna in på min trädgårdsblogg www.facebook.com/naturliganord :)

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!