söndag 15 juni 2014

Hej Helsingborg!

Idag stämde jag träff med två kära väninnor i Helsingborg. Vi har en liten tradition att alltid fira varandras födelsedagar med gemensamma restaurangbesök och/eller utflykter, och den här gången önskade sig det aktuella födelsedagsbarnet en utflykt till Dunkers Kulturhus. Ett fantastiskt ställe, både invändigt och utvändigt!


Efter en god lunch med makalös utsikt på uteserveringen i Dunkers eget bistro, så kände vi oss redo för lite kultur. Den primära anledningen till besöket var Barbro Lindgren-utställningen "Loranga! Loranga!", som verkligen erbjöd en nostalgitripp utan dess like. Kan varmt rekommenderas, både för barn och vuxna.


Som av en lycklig slump visade det sig att det även pågick en fotoutställning med fotografen Hans Geddas spännande porträtt. (Jag tror ni alla känner igen bilden av Nelson Mandela här nedanför.) Om ni besöker utställningen så kan jag verkligen rekommendera er att låna hörlurar och låta fotografen själv guida er runt bland sina bilder och låta er lyssna till de fantastiska berättelser som ligger bakom många av porträtten. 


Eftersom vädret var helt fantastiskt så tog vi en promenad till det närbelägna Kärnan; ett medeltida vakttorn som ligger mitt i stan. Terrasstrapporna upp dit är verkligen ett läckert inslag i stadsmiljön! För att orka hela vägen upp laddade vi först med besök på konditori.


En bit upp för trapporna börjar man nästan undra om man har hamnat i antikens Rom. Så läcker arkitektur! Kanske är det en önskebrunn på bilden? Eller rentav Fontana di Trevi?


När man kommit upp för trapporna belönas man med en härlig utsikt över Helsingborg, och på andra sidan sundet skymtar Helsingør. Om man inte orkar gå i alla trappor upp hit, så kan man faktiskt åka hiss. (Tror dock att det kostar en slant.) Vi brydde oss aldrig om att klättra vidare upp i själva tornet, men om man vill kan man göra det. 


Här uppe på kullen ligger Slotthagsparken; ett härligt grönområde där man bland annat hittar en helt fantastisk pionplantering. Vi hade tur som kom i grevens tid och fick se den i full blom! Om en eller ett par dagar kommer det vara helt överblommat här.


En härlig utflyktsdag! Nu laddar jag om för sista arbetsveckan innan 6 veckors semester tar vid. Känns nästan lite som semester redan...

8 kommentarer:

 1. Vilken härlig utflyktsdag med både något för smaklökar och så lite kultur och blommor, inte minst!
  Oj, vilken pionplantering! Där hade man velat vara och sniffa lite!

  Kul när man prickar in intressanta utställningar! Vilken tur ni hade och vilken rolig tradition!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 2. Låter som en ljuvlig dag!

  SvaraRadera
 3. Fin dag verkar du ha haft.
  Pionplanteringen hade jag velat se.........mina pioner har tyvärr redan gett upp, blommade över fort i år.

  Kramar till dig,
  Anneli

  SvaraRadera
 4. Vilken fin dag ni fick! Åh, Loranga är en favorit här, eller har i alla fall varit. Läste den när jag var liten, tyckte väl att den var sådär, men när jag som vuxen läst den för barnen tyckte jag den var jättekul! Kanske var det för vuxen humor? Vad vet jag.

  /Jenny

  SvaraRadera
 5. Å, Helsingborg som är så vackert... vad härligt det låter med semester snart, längtar själv!

  SvaraRadera
 6. Vilket underbart sätt att fira en födelsedag! Det låter (och ser ut) som att ni hade det riktigt härligt

  Tack för din fina kommentar om headern på min blogg! Den speglar oss ganska bra tror jag. =)

  Ha en fin kväll!

  SvaraRadera
 7. "I think a good image is it's based on paranoia and surveillance. Before you purchase a used car, it is very important to not forget that there was an earlier owner so you must get information about the history of the car. No matter, exactly what is the frequency assortment that the interaction network provider supplies, if your stereo communication tools are well designed with an antenna, then regularity range is just one of those things, that you must be the very least bothered about.

  Here is my page - performance auto carrier bbb online business opportunities ()

  SvaraRadera
 8. Tack för tipset om Barbro Lindgren-utställningen "Loranga! Loranga!". Jag är ett stort Loranga-fan.

  Mycket fin blogg. Jag återkommer. :)

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!