lördag 26 juli 2014

Stockrosor

Äntligen tycks det som att stockrosorna börjar trivas på Solhäll! Förra sensommaren hade vi för första gången ett mörkrött exemplar som blommade, och i år är det fyra stycken som bjuder på sin fägring i rabatterna på framsidan, två på varje sida om glasverandan. 


Den som var mörkt vinröd förra året har ändrat färg och är mer lilarosa i år, och två av dem är riktigt knalligt chockrosa. Läckert det med! Om inte annat så matchar de min knallrosa flox som jag försökte gömma lite där i hörnet förra hösten.


Min favorit är den som är ljusrosa. Så himla söt! Vad händer om jag tar fröer från den i höst? Blir det samma färg på blommorna om jag sår dem? Det där verkar det ju som om man aldrig kan vara riktigt säker på... 


De två högsta stockrosorna, som står i sol hela dagarna på husets högra sida, har jag fått binda upp mot två gamla kopparrör. (Bästa klätterstöden hittar man utan tvekan på skrotupplaget!)


Alla små skånska hus måste ju ha stockrosor! Och de gör sig verkligen toppenbra mot vår vitputsade fasad. Förvisso har de varit ganska så angripna av rost i sommar, men jag försöker pilla bort de värsta bladen och njuta av själva blomningen istället. Jag har ytterligare några bladrosetter som inte blommar i år, men jag håller tummarna för dem till nästa år. Vem vet vilken färg det är på dem? Att ha stockrosor är ju rena rama färglotteriet!

11 kommentarer:

 1. Så jättevackra de är och de passar ju perfekt!
  Jag har också några på torpet, som bara kommer år efter år! De verkar inte behöva någon jordmån, för de växer i en gammal sandlåda full med ogräs (numera)!
  Har också ett par mörkröda! Så jättesöta dina är!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 2. Jag har också stockrosor, som jag älskar. De är du bla rosa. Jag har skaffat dem genom Impecta. Jag tar frö på hösten och sår i krukor som får stå ute över vintern. Sedan planterar jag ut dem till våren. De blommar andra året. Tyvärr har jag jättemycket rost på mina i år. Kan nog vara så att det varit så torrt. Sätt du fröer av dina stockrosor, så hoppas vi på att du får fina plantor att sätta ut. Hälsningar från EVa L. i Blekinge.

  SvaraRadera
 3. Det skall stå att de är dubbla rosa. Ibland går fingrarna fortare än hjärnan. Ännu en BLekingehälsning från Eva L.

  SvaraRadera
 4. Jättefina! Jag älskar ju stockrosor och vi har dem lite överallt numera. Diverse färger finns här. Rost har våra mer eller mindre varje år men det får gå ändå. Jag tar bort de mest angripna bladen. Min erfarenhet är att de nog ofta får den färg de hade året innan och att om man tar fröer så håller de samma färg som moderplantan men det är inte helt hundra säkert. Lite spänning! Jag har nog frö kvar om du vill ha fler. Det är en salig mix av färger så jag kan inte garantera något.

  Kramar

  SvaraRadera
 5. De är så himla fina! Jag måste sätta fler!

  SvaraRadera
 6. åh så vackra stockrosor.
  Ha en fin kväll
  Kram
  Hanna

  SvaraRadera
 7. Jag älskar stockrosor, men har ingenstans att sätta dem därhemma. Har gjort ett försök att ha dem mitt i en rabatt, men det blir verkligen inte bra. Nej, de ska stå mot en husfasad, helst mot ett så gulligt hus som Solhäll!
  Kram
  Elin

  SvaraRadera
 8. Ja stockrosror är verkligen luriga... Jag har planterat gula dubbla och svarta enkla. De som nu kommer upp är mörkt röda - men faktiskt finare än de två föregående!
  Lycka till med dina! Kram Eva, Tinibelli

  SvaraRadera
 9. Uderbara stockrosor! Så vackra! Ha det fint i sommar!

  SvaraRadera
 10. Verkligen vacker! Märkligt det där med färgen att den ändrades. Av mina två stockrosor kom bara den ena upp i år. De står intill varandra och har med det samma förutsättningar men den ena ville helt enkelt inte. Liza

  SvaraRadera
 11. Stockrosor! De är ju så vackra och så rätt för den stil som jag tänkt mig i min trädgård...måste bara komma på vart.... :)
  Kram Jennica

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!