torsdag 31 juli 2014

Stök i ladan

Torsdagen har vi ägnat åt att röja i garagedelen av ladan, där cyklar, gräsklippare, verktyg och trädgårdsredskap nästan inte gick att hitta längre. Tyvärr tenderar vi till att mest samla skräp där inne, så det behövdes verkligen en storstädning. Efter ett par timmars jobb och en runda till soptippen så är det nu riktigt prydligt där inne. 


Under eftermiddagen belönade jag mig med lite shopping på byns finaste lilla blomsteraffär. Jag kom hem med ett par fina små suckulenter, några Diamond Frost och en plättar-i-luften. Suckulenterna var egentligen ämnade för köksfönstret, men hamnade på planteringsbordet istället. De blev fina i några loppade terracottakrukor.

Imorgon vaknar jag till min sista riktiga semesterdag. 6 veckors semester har gått makalöst fort... Men nog tänker jag se till att behålla semesterkänslan om kvällar och helger, för än är det ju mycket sommar kvar!

onsdag 30 juli 2014

Blommande skocka

Nu blommar min kronärtskocka! Likt en stor tistel sticker den upp som ett lila utropstecken i sin pallkrage nere i köksträdgården. Och om den var utomjordiskt vacker att titta på innan, så är den baske mig ännu vackrare nu.


Vad jag förstår (novis på skockor som jag är) ska man skörda och äta innan blomning, men eftersom skockorna fortfarande ser så himla små ut så har vi inte gjort det. Kanske får vi testa någon av de andra innan de går i blom också. Kan man övervintra kronärtskocka, förresten? Det får jag nog googla på.


För övrigt så är det här en av de mest njutbara dagarna på länge. Det är mulet och regnar lite då och då, och temperaturen ligger "bara" runt 20 grader. En perfekt dag när man känner sig lite restrött och bara vill gå hemma och slappa. Både trädgården och jag jublar av lycka!

tisdag 29 juli 2014

Roadtrip

Så här i början av den sista semesterveckan bestämde maken och jag oss för att göra en liten roadtrip uppåt landet. Från söndag till tisdag har vi kört genom delar av Skåne-Småland-Östergötland-Närke-Västmanland-Dalarna och tillbaka igen. Det blev en kort men intensiv tripp, som bjöd på kära möten, nya spännande miljöer och högsommarvärme i kubik. 


Och väl hemma i "Glesbygd" så faller det nu ett stilla regn över hett plåttak, solmogna tomater och varma resenärer. Ett härligt slut på en härlig roadtrip! Imorgon tänker jag inte gå utanför grindhålet...

måndag 28 juli 2014

Planteringsbord på lånad tid

Mitt stackars planteringsbord lever på lånad tid. Det har stått ute i 6 år, sommar som vinter, och börjar bli rejält väderbitet och murket. I år fick jag dra i ett par rejäla trallskruvar för att det skulle hålla ihop överhuvudtaget, men det är väl vad man får räkna med när man behandlar det så omilt som jag gör.


Zinkskivan har blivit missfärgad och ful av väder och vind, så i år lade jag på det lilla bakbordet jag hittade på loppis i våras. Jag hade egentligen andra planer för det, men nu hamnade det här. Hyllan ovanför börjar också bli lite gisten, skev och ful, men den hänger med ett tag till. Här plockar jag om mest hela tiden!


I våras hittade jag ett litet fönster i ladan som jag har slängt upp på översta hyllplanet. Här har jag också samlat min lilla kollektion rostiga hjärtformade klätterstöd, som mest låg och skräpade lite här och var. Terracottakrukor hittar hem hit i parti och minut, efter nästan varje loppisbesök. Jag tycker de är himla dekorativa i all sin enkelhet!


Snöre i burk är alltid bra att ha till hands. (Jag knyter upp både tomater och rosor med vanligt hampasnöre.) Den rostiga gamla spiken är ett arkeologiskt fynd från en av mina många utgrävningar i trädgården.


Jag älskar mitt skeva lilla bord! Vi får väl se om det överlever en vinter till. Har jag tur så räcker det med ytterligare några trätrallskruvar nästa vår!

söndag 27 juli 2014

Det där vitrinskåpet...

Planer och drömmar är det inte ont om i huvudet på fröken Grön, men det är inte alltid hon får tummarna ur och gör slag i saken. Som det där hemmabyggda vitrinskåpet hon har tjatat om i flera år... Fönstren som inhandlades för en mycket billig penning i Simrishamn för två somrar sedan fick dock komma in på återbesök i gröna rummet en dag. Man vill ju liksom se hur det skulle kunna bli.


Nog skulle väl det här kunna bli ett alldeles förträffligt vitrinskåp? Förvisso högre än den hylla som står där nu, men ack så rymligt och bra för alla pryttlar och allt porslin (köpt, fått, ärvt och loppat) som vi (jag) har samlat på oss (mig) genom åren. 


Jag tänker mig skåpet i en varm, ljusgrå nyans som liknar den som redan finns på ett par av fönstren. Kanske i någon vacker linoljefärg, om jag har tålamod till det. Några av fönsterhakarna skulle kunna få vara kvar som stängningsanordning. Hur svårt kan det vara att snickra ihop en stomme med hyllplan? Med spontat bakstycke och kanske en tjock fin träskiva som topp? Eller kanske till och med en egengjuten betongskiva? Tillräckligt svårt för att jag ska dra mig för att sätta igång. Jag är ju så himla dålig på exakta millimetrar...


Nu står fönstren ute i ladan igen och mitt pampiga hemmabyggda vitrinskåp får fortsätta att vara en fantasi ett tag till. Det är ju makalöst att jag aldrig får tummarna ur...

lördag 26 juli 2014

Stockrosor

Äntligen tycks det som att stockrosorna börjar trivas på Solhäll! Förra sensommaren hade vi för första gången ett mörkrött exemplar som blommade, och i år är det fyra stycken som bjuder på sin fägring i rabatterna på framsidan, två på varje sida om glasverandan. 


Den som var mörkt vinröd förra året har ändrat färg och är mer lilarosa i år, och två av dem är riktigt knalligt chockrosa. Läckert det med! Om inte annat så matchar de min knallrosa flox som jag försökte gömma lite där i hörnet förra hösten.


Min favorit är den som är ljusrosa. Så himla söt! Vad händer om jag tar fröer från den i höst? Blir det samma färg på blommorna om jag sår dem? Det där verkar det ju som om man aldrig kan vara riktigt säker på... 


De två högsta stockrosorna, som står i sol hela dagarna på husets högra sida, har jag fått binda upp mot två gamla kopparrör. (Bästa klätterstöden hittar man utan tvekan på skrotupplaget!)


Alla små skånska hus måste ju ha stockrosor! Och de gör sig verkligen toppenbra mot vår vitputsade fasad. Förvisso har de varit ganska så angripna av rost i sommar, men jag försöker pilla bort de värsta bladen och njuta av själva blomningen istället. Jag har ytterligare några bladrosetter som inte blommar i år, men jag håller tummarna för dem till nästa år. Vem vet vilken färg det är på dem? Att ha stockrosor är ju rena rama färglotteriet!

fredag 25 juli 2014

Spontanshopping

Maken ville ta en snabb tur till civilisationen för att se om han kunde hitta någon slags luftkonditionering att köpa för att överleva värmen hemma. Jag följde med mot löfte om att få ta en snabb titt på Blomsterlandet. Någon AC som var i vettig storlek och prisklass hittade vi inte, men på en halva-priset-hylla på Blomsterlandet hittade jag ett ensamt par Garden Girl-byxor i just precis min storlek. Modellen passar min rumpa osedvanligt bra (jag har ett gammalt par i annat mönster sedan flera år tillbaka), och så var de ju gröna!


På samma REA-hylla hittade maken en kratta som gör fina raka linjer i gruset. Brackigt som bara den, haha! Klart vi måste ha en sån till grusgången på framsidan, nu när vi har en så fin grind.


Det är nog så att vårt grus är aningen för grovt för att krattan ska ge den riktigt rätta effekten, men det blev ändå ganska prydligt när maken testade den. Tänk sicka grejer man kan få för sig att spontanshoppa när skallen är varm...


Och vet ni, alldeles nyss fick vi en efterlängtad regnskur! Så ljuuuuuuvligt, även om den var försvinnande kort. Nu luktar hela trädgården underbart gott av nyduschade växter och varmvått grus. Törs man hoppas på lite mer? Jag tror faktiskt jag hör åskan mullra lite på avstånd!

torsdag 24 juli 2014

Sommarfrågor

För ett tag sedan fick jag en utmaning av Marina att svara på några sommarfrågor. Här kommer mina svar! (Bättre sent än aldrig...)

Hur ser mina sommarplaner ut?
Jag har 6 veckors semester i sommar, vilket kändes som en hel evighet innan den började. Nu är det snart bara en vecka kvar... Mina planer i år har varit att stanna på hemmaplan och ta dagarna som de kommer. Aldrig känner jag mig så avslappnad som när kalendern är helt blank! Jag har hunnit med både en hel del husrelaterade projekt och slappa dagar i solen, men nu när jobbsstart närmar sig så undrar man som vanligt vart tiden tog vägen...

Vad gjorde jag på midsommar?
Midsommar firade vi som traditionen bjuder här hemma på Solhäll. Flera av våra vänner kommer hit varje år och vi tillbringar hela dagen och kvällen tillsammans. Det blir alltid mängder av god mat och många goda skratt!

Vilken är den bästa sommarfrukosten?
Med undantag för hotellfrukostar (där jag helt plötsligt kan frossa hur mycket som helst) är jag verkligen ingen frukostmänniska. Jag är sällan hungrig på morgonen, men lyckas iallafall peta i mig lite fil och müsli, vilket jag gör oavsett årstid. Om jag orkar anstränga mig lite extra, så skivar jag nektarin eller bär och lägger på. Kaffe efter frukost är ett måste.


Bästa sommarlåten?
Jag säger inte att det är den bästa låten rent musikaliskt, men den sommardänga som gör mig allra mest nostalgisk och "somrig" är utan tvekan Tomas Ledins "Sommaren är kort". Den får mig att tänka på min härliga mormor (som gnolade på den en hel sommar i början av 80-talet) och min barndoms somrar i Dalarna!

Vad passar på grillen?
I sommar grillar vi kryddstarka korvar av olika slag, egenkryddat sidfläsk, halloumi och majskolvar. Förra sommaren hade jag pippi på färska champinjoner. Grillat är gott, men när det bara är vi två hemma är vi oftast lite för bekväma för att dra igång hela grilleri-processen. Korv går ju att steka i grillstekpanna på spisen också!

Vad läser jag i sommar?
Jag ÄLSKAR egentligen att läsa, men har gjort det ovanligt lite det här året. Min längtan inför sommmaren har varit att hitta ro att sätta mig och läsa alla de böcker som ligger i hyllan och väntar. Tyvärr har det bara blivit två deckare hittills; Mari Jungstedts "Den man älskar" och Karin Olssons "Askungar". Båda kändes som helt OK sommarläsning. Just nu läser jag "Morfar skrev inga memoarer" av Gustav Fridolin. En riktigt läsvärd berättelse, som dessutom utspelar sig här i "Glesbygd". Trädgårdstidningar och inredningstidningar slöläser jag naturligtvis också.


Vilket är favoritplagget i sommar?
Jag har mer eller mindre bott i en sladdrig tunn kjol i sommar, eftersom det har varit så himla varmt. Skönare än shorts, faktiskt! Jobbar jag i trädgården eller med något renoveringsprojekt, så har jag på mig mina "kjolshorts"  från Garden Girl.

Bästa badstället?
Mesta badstället i sommar är längst ute på flytbryggan vid Tydingesjön, som är den badplats vi har närmast till. För vår del är det inte längre frågan om något heldagshäng på stranden, utan snabba och svalkande dopp framåt kvällen. Finns inget skönare när det känns som om hela skallen kokar!

Jaha, det var mina svar. Eftersom jag har lite dålig koll på hur den här utmaningen har färdats i "Blogglandia" i sommar, så lämnar jag öppet för alla som har lust att ta sig an den. 

onsdag 23 juli 2014

Grindarna på plats

I förmiddags lyfte vi de nya grindarna på plats. De är fortfarande bara grundmålade med två omgångar linoljefärg utspädd med terpentin, som tar evigheter på sig att torka mellan varven. Nästa lager målar vi på plats, så att man kan ta alla sidor samtidigt. Eftersom vi bor i en backe med ganska stark lutning, så lutar både grind och tomt när man ser det utifrån vägen. (Och på just den här bilden lutar nog fotografen också, tror jag!)


... men från insidan av tomten ser det riktigt rakt ut, vilket känns bra eftersom det är vi som bor i huset som ska njuta mest av den fina grinden! Mittstenen under det stora klippblocket har ett borrat hål i sig och fungerade som grindstopp till de gamla grindarna. Öppningsanordningen och stoppinnen (heter det så?) kommer också från därifrån. Det känns kul att kunna återanvända saker igen!


Halvrundeln vi grävde upp och grusfyllde häromdagen fungerar riktigt bra framför det breda trappsteget. Framöver behöver vi fylla på med mer grus, både framför trappan och längs hela gången. Det har sjunkit undan ganska rejält på ett par år, men det blir säkert nya grusprojekt på andra ställen i trädgården framöver, och då kan vi beställa lite extra.

Det känns toppen att grindarna äntligen är på plats! Jag är så himla nöjd med hur de blev, och det känns som att de passar huset väldigt bra. Och så går de ju att öppna, till skillnad från de gamla! Nu kommer jag spara flera meter varenda gång jag ska gå ner till affären, hihi!

tisdag 22 juli 2014

Face it!

När sommaren är som varmast jobbar jag hårt på att bli en fullfjädrad kulturtant: Wanås igår och Kristianstad konsthall idag, där det just nu pågår en utställning med 68 originalverk ur konstsamlingen Absolut Art Collection. Bland de mer kända internationella konstnärerna finns Andy Warhol, Keith Harring och Damien Hirst, men även fotografen Annie Leibowitz och modeskaparen Jean Paul Gaultier finns med på ett hörn, och kända svenska konstnärsnamn som Ola Billgren och Linn Fernström.

Andy Warhol

Keith Harring

Nam Jun Paik

Även om man kan diskutera var gränsen går mellan konst och reklam, så gillar jag verkligen den här typen av popkonst. Det kanske inte direkt är något jag skulle vilja ha hemma på väggen, men den är härligt färgstark och lätt att ta till sig, och på något sätt speglar den min generations uppväxt. När jag var au pair  i USA på 90-talet fanns det till och med ungdomar som samlade på Absolut Vodkas omtalade reklambilder.

Utställningen är väl värd ett besök om ni har vägarna förbi Kristianstad i sommar eller i höst. Och tänk, det är faktiskt alldeles gratis!

måndag 21 juli 2014

Wanås revisited

Vi bor nära Wanås slottspark och brukar hinna med flera besök dit varje sommar. Årets första besök gjorde jag idag tillsammans med en väninna från Malmö. Solen har gassat på riktigt bra under dagen, så det var riktigt skönt att söka skydd under grönskan i den skogslika parken. Den känns nästan lite trolskt på sina ställen.


Wanås är ett utflyktsmål man gärna återvänder till. Här finns alltid något nytt att titta på varje år, men samtidigt tröttnar man inte på de återkommande inslagen. Löser man en entrébiljett så får man dessutom ett pass som gäller hela säsongen, vilket är toppen för oss som bor nära. Känner jag mig själv rätt hinner det säkert bli fler rundor hit innan sommaren är slut.

söndag 20 juli 2014

Göra ingenting

Tro't om ni vill, men idag ligger jag med näsan i vädret i solstolen och gör absolut ingenting. Sippar iste med sugrör, spanar in fåglarna som seglar på himlen och omvandlar molnen till olika bilder i min fantasi. Möjligtvis tänker jag slöbläddra i en trädgårdstidning eller läsa ett par sidor i en pocketbok, men ingenting mer. Så skönt!


lördag 19 juli 2014

Målning, kaprifol och grus

Värmeböljan fortsätter över Skåne. Dagen började med frukost under parasollet tillsammans med goda vänner från Malmö, som tältat i trädgården över natten. Härligt! Maken och jag avslutade sedan målningen av smatten, som nu lyser vit och fräsch. Färgen torkade verkligen supersnabbt i värmen, och jag kunde skruva upp mina spaljéer igen redan efter en stund. Jag lindade upp kaprifolrankorna så gott det gick; nu får vi hoppas att de fortsätter att växa i samma fart som de gjort liggandes på marken. Det syns inte på bilden, men de vackra mörkröda stjälkarna gör sig himla fint mot det vita.


Längs husgrunden har en av trädgårdens alla ugglor landat. Kanske är den där på tillfälligt besök, kanske blir den kvar. Både besökande barn och vuxna brukar tycka att det är kul att leta gömda ugglor. Jag tror vi är uppe i åtta stycken nu!


När målningen var klar fixade vi till lite snabbt vid grindhålet, där vi omvandlade den raka grusgången till en halvcirkel framför det nya trappsteget. Nu tror jag minsann att vi har skrapat ihop det allra sista från grushögen på uppfarten. Den där högen har räckt till många projekt, vill jag lova! Jag önskar nästan att vi hade mer... 


Grindarna ligger i ladan och är grundmålade två omgångar. Det blir så himla snyggt! Jag tror att vi kommer att sätta upp dem under morgondagen och måla det sista lagret när de hänger på plats, så att man kommer åt båda sidorna samtidigt. På så sätt sparar man tid, och sen är det ju naturligtvis så att jag knappt kan bärga mig innan jag får se resultatet på plats! 

fredag 18 juli 2014

Här målas det igen!

Här ligger vi inte på latsidan. Nu när taket är målat och klart, så fanns det ingen anledning att vänta med nästa målarprojekt: Att måla om smatten utvändigt. Här satte vi ju in nytt fönster och ny ytterdörr redan förra sensommaren, och en ny avrinningsplåt och nya vindbrädor. Vi grundmålade allt nytt trä då, men sedan kom hösten snabbt och vi var trötta på renovering och orkade aldrig slutföra. Under dagen idag har iallafall de två sidorna i bild vitmålats, inklusive vindskivorna och den utstickande kanten under taket. Väggen ner mot källartrappen får vi ta imorgon. 


Jag ser ivrigt fram emot att få skruva upp de svarta spaljéerna vid sidan av fönstret igen, så att kaprifolen får börja klättra. Jag jämnade den mer eller mindre med marken i våras, och nu växer den med större växtkraft än någonsin och skjuter ut långa vindlande rankor längs marken. Ibland måste man onekligen våga för att vinna!


P.S. Jag är vansinnigt kamera-lat i sommar och fotar mest med mobiltelefonen. Hoppas ni har överseende med det! D.S.

torsdag 17 juli 2014

Tak del 2

Ni var många som skrev peppande kommentarer efter mitt deppiga inlägg om vårt nymålade plåttak, och det tackar jag er innerligen för. Det känns fånigt att säga det, men jag drabbades nog av en liten kris där. Ju mer färgen torkade, desto mer ceriserosa blev den. (Jag visade aldrig de värsta bilderna, för att jag fick ont i magen bara av att se dem...) Men nu är det så att historien faktiskt har fått en oväntad fortsättning. Efter ett par dagars ångest (min) och mycken vånda (min) visade det sig nämligen att färgen faktiskt hade blivit felblandad hos försäljaren! Vi gjorde ett besök på färgföretaget och fick prata med en kundkonsult, och efter det samtalet tänkte vi om lite grann. När vi fick se nyansen vi hade valt ursprungligen uppmålad på en provbit, så kändes den fortfarande alldeles för blå i tonen. Vi bestämde oss därför för att köra på en mer traditionellt tegelfärgad röd nyans.

Jag hade läkartid i Malmö idag, och när jag kom hem var taket ommålat! På bilderna maken skickade till min mobiltelefon så tyckte jag det såg läskigt ut när den obarmhärtiga solen förstärkte tegelfärgen och nästan gjorde den orange, men så snart jag svängde in på uppfarten kände jag direkt att det är hundra gånger bättre mot hur det var tidigare. Färgen är mycket "snällare" mot huset. På bild är det svårt att återge rätt nyans, men i sen eftermiddagsol (fortfarande ganska skarpt ljus) ser det ut så här nu:



Målbilden vi har haft framför oss inför takmålningen var nog ganska orimlig redan från början, då vi baserade den på den väderbitna, solblekta färgskala huset redan hade, inte den färgsättning som faktiskt skulle kunna vara lämplig när man renoverar ett gammalt hus. Det blev kanske inte riktigt som vi trodde den här gången heller, men det här kan jag faktiskt leva med. Det är fortfarande ett nymålat plåttak. Färgen är fortfarande skarp i strålande sol. Färgen är mycket ljusare än hur vi först tänkte. Men det är inte ceriserosa. Och jag får inte ångest av att titta på det. Och när solen går i moln ser det till och med riktigt snyggt ut! 

Nu låter vi sol, väder och vind göra sitt. Därmed tror jag att jag lägger ångesten på hyllan för den här gången. Punkt slut! (För att citera en kär granne!)

onsdag 16 juli 2014

I skogens skafferi

Idag har vi tillbringat några timmar ute i de göingska skogarna. Maken är en riktig skogsmulle och har sina favoritställen, där han brukar hitta både bär och svamp. Vi kom inte hem tomhänta idag heller; det blev både blåbär och kantareller i hinkarna!


Jag ser redan fram emot kvällsmaten, då vi får smörstekta kantareller på en grov brödskiva med stekt ägg, tomat och gräslök. Mums! Blåbären är goda att äta precis som de är. Den hamnar alldeles säkert på frukostfilen imorgon bitti. Om det finns några kvar då...

tisdag 15 juli 2014

Tisdag i sakta mak

Tisdagen har gått i lagom tempo. På förmiddagen var vi lite duktiga och städade huset för första gången på alldeles för länge, men under eftermiddagen har jag inte gjort många knop. Långa stunder har jag tillbringat under vårt solblekta parasoll, läsandes högen med mammas gamla veckotidningar som jag fick med mig hem i söndags. Inte så dumt!


Emellanåt har jag strosat rundor i trädgården, dragit ogräs och plockat bort sönderregnade och överblommade blommor. Den självsådda rosa malvan ploppar upp lite här och där i rabatterna, och jag låter den vara för jag tycker den är vacker. Här vid rostornet matchar den dessutom mina rosa nävor riktigt bra!


Flertalet rosor ser lite "geggiga" och sorgkantade ut efter helgens myckna regnande. Jag har klippt bort massor, men flera av dem är fulla av nya knoppar som lovar fortsatt blomning. Som Schneewaltzer i rostornet. Den är egentligen vit, men ser nästan aprikos ut i närbild.


Badkrukan Siv har fått ett nytt fat att sitta och doppa tårna i. Den gamla zinkbaljan hade börjat rosta och läckte ut vattnet hela tiden, och dessutom började Sivan få missfärgade tår. 


I kryddlandet har ännu en malva bosatt sig. Den får plats där den står, så den får också vara kvar så länge. Fjärilslavendeln i krukan är snart överblommad och behöver friseras.


En alldeles lagom dag, får jag säga. Semester av det här slaget passar mig allra bäst! 

måndag 14 juli 2014

Snöflinga

Min favorit bland "köpeblommorna" om sommaren är definitivt snöflinga, eller Bacopa som den egentligen heter. Jag gillar det småblommiga, kompakta växtsättet, att den är frodig och grön samtidigt och att den finns i flera färgställningar. Här hemma dyker den upp i olika färger på flera ställen, som i järnkitteln på kökstrappan...


... i små terracottakrukor på väggen och i en korg på hyllan vid planteringsbordet...


... och i ampeln som hänger i hörnet av ladan som vetter mot uppfarten. Ja, jag har till och med en som hänger ovanför soptunnorna, men det kändes lite "overkill" att fotografera den.


Jag fjäskar lite extra och vattnar dem med en skvätt växtnäring i vattnet så gott som varje dag. Som tack belönar den mig med att blomma och blomma och blomma hela sommaren. Tänk att man kan digga snöflingor mitt i sommaren!

P.S. Fast nu så här i efterhand kommer jag på att den sista bilden föreställer en tvillingsporre, haha! Men ni förstår principen med småblommigt iallafall. D.S. 

söndag 13 juli 2014

Morötter och skockor

Kom det något regn på mina morötter? Svaret är att det gjorde det absolut! Regnmätaren svämmade fullkomligt över, så mycket regn har det fallit över "Glesbygd" det senaste dygnet. Det var verkligen välbehövligt efter en hel veckas värmebölja. Och sällan är väl en trädgård så härlig som efter ett rejält regn? För att inte tala om hur gott det doftar.


Mina morötter delar pallkrage med kronärtskockan jag planterade i maj. Den växer så det knakar och det ser ut att bli flera skockor på den. Vacker som den vackraste blomman är den också! (Fast rent språkligt kan man faktiskt tycka att det borde heta kockor...)


Nu laddar vi för VM-final i fotboll. Komm schon, Deutchland! (Sex års tyskstudier har tyvärr inte lämnat så många spår hos mig, - det där fick jag köra på Google translate...)

lördag 12 juli 2014

Befriande regn

Efter att ha kippat efter andan i en hel vecka andas man äntligen friskt syre igen. Ett stilla regn faller över Karlskrona, där jag befinner mig idag. Fast här är utsikten onekligen lika hänförande, oavsett väder.


Hoppas det regnar på mina morötter hemma i 'Glesbygd' också...

fredag 11 juli 2014

Sommarloppisar

Maken hade ärende till Ryd i Småland i förmiddags, och jag hängde på. När han var klar körde vi runt lite på måfå. Det är verkligen fascinerande att se alla loppisar som ploppar upp längs vägarna så här på sommaren. Utan att avvika för mycket från väg 119, så hittade vi 6 loppisar att stanna till vid. Vissa av dem minns jag från förra året, men några av dem tror jag var nya för i år. Två av dem var inte ens bemannade, utan körde med självbetjäning och pengar i en låda! Den här gången bidde det inga fynd för oss, men det var ändå en väldigt trevlig liten utflykt.

Bertils loppis utanför Urshult 

Roligast idag var annars den härlige äldre mannen som liftade med oss från kyrkan i Urshult till vårdcentralen i Ryd på vägen hem. Bussen han skulle åka var försenad och han hade tröttnat på att vänta i värmen, så han stod där med tummen i vädret. Inte varje dag man får tillfälle att plocka upp liftare i 80-årsåldern. Oemotståndligt! 

torsdag 10 juli 2014

Stenparti

Det lilla stenpartiet som jag gjorde runt brunnen förra våren har blivit riktigt fint i år. Här växer strandrift 'Armada White', alpkrassing, taklök, backtimjan 'Purpur Beauty' och kaukasiskt fetblad 'Fuldaglut'. Över brunnslocket växer murgröna, som går finfint att vika åt sidan som en hårtoupé om man behöver öppna brunnslocket. (Som i förra veckan.) 


I bakgrunden blommar två gamla rosenspireor, som växte här redan när vi flyttade in. (Notera färgmatchningen med min backtimjan, hihi!) Längs kanten till höger har jag planterat syréner i vinkel. Tanken är att det nästan ska bli som en liten syrénberså i framtiden. Jag har ställt min däckstol med tillhörande fotpall här. Det händer faktiskt att jag sitter i den och läser. Fast inte så ofta som jag tänker att jag ska göra det... 

Taklöken i närbild är verkligen en upplevelse. Som små röda trifider som tränger upp ur marken!(Minns ni TV-serien från tidigt 80-tal?)


Min söta gjutjärnsgroda får vara med på ett hörn. Den blir nästan bara finare ju slitnare den blir av sol, väder och vind. Fåglarna älskar att bada i det lilla svarta stenfatet!


Och så sten, förstås. En del av stenarna här har grävts upp på andra håll i trädgården och några kommer från stensäckarna på uppfarten. Jag älskar sten i trädgården! 


Som ni kanske ser är bilderna i dagens inlägg tagna för någon vecka sedan, när det regnade och var lite mulet om dagarna. Att fotografera i strålande sol är ingen höjdare, så några nya trädgårdsbilder har det inte blivit på flera dagar. Nog längtar man efter en liten skur nu. Åtminstone en liten en...