lördag 17 januari 2015

Dam och damm

Redan förra helgen såg jag en tavla på Erikshjälpen här i byn, som jag tyckte mycket om. Den föreställde en dam som gick runt i sin köksträdgård, vilket säkert förklarar varför jag gillade den så mycket. Idag gick jag tillbaka och köpte den, och först då insåg jag att det faktiskt var en bild av Carl Larsson. Kanske fattade jag inte det först, för miljön ser ut att vara en gammaldags engelsk köksträdgård och inte så där allmogesvensk som man är van vid i hans motiv, men nog är Larssons signum tydligt med facit i hand. 


Ramen (som inte syns så bra i bild) har dessutom en liten grön rand i sig, som naturligtvis också tilltalade mig. Det finns egentligen ingen bra plats för tavlan här hemma, men för 35 kronor gör det ju inte så mycket om den hamnar på en vägg i källaren. En litet grönt keramikkrus och en gammal träsko fick också följa med hem av bara farten. När saker kostar 5 och 10 kronor behöver man inte alltid fundera så mycket!

Idag sanerar vi huset efter julens begivenheter. Det känns som om vi har damm och barr överallt, så vi lär inte vara sysslolösa, om man säger så. (Här kör vi inte med fiskdamm på julgransplundringen, utan vanligt hederligt DAMM-damm!) Till och med överdraget till soffdynorna är i stort behov av rengöring, så det får även bli tvätt under dagen. Fast känner jag oss rätt så blir det även tid för lite Vinterstudio-TV och en kopp kaffe eller två. Det vore ju förfärligt om vi tog ut oss för mycket...

11 kommentarer:

 1. Fin tavla! Tycker jag känner igen den...kul att det var en CL!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Tänk att jag har samma tavla hemma! Tror det är från hans tid i Paris. Gillar den väldigt mycket!

  Ha en fin helg!
  Annica

  SvaraRadera
 3. Det låter ändå som ni får en mysig helg!
  Vilket fynd du gjorde, även om det inte var originalet av Carl Larsson! Den bilden gillar jag också - en av hans vackra akvareller. Denna är från 1882-83 och heter "Pumporna" (Le potirons)
  från hans tid i franska Grez.

  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 4. Jättesöt tavla! Fint ihop med träskon och tulpanerna. Och helt rätt - man ska inte ta ut sej. Det har blivit ett koppar kaffe här med :-)

  SvaraRadera
 5. Hahaha ja man får ju inte ta ut sig för alldeles mycket, jag har varit på väg ut hela dagen men ännu inte öppnat dörren, och nu är det ju mörkt, vem vill då gå ut.

  Tjingelingen från Rantamor.

  SvaraRadera
 6. Visst är den tavlan fin?! Har den här hemma i gömmorna nånstans, det hade jag glömt bort, tack för att du påminde mig.

  SvaraRadera
 7. Att ta ut sig för mycket är dumt. I synnerhet om det är pga städning ;)

  Kram

  SvaraRadera
 8. Jättefin tavla du fyndade! Ser att du redan har fått tips om att den är från tiden i Grez i Frankrike. Inte engelsk landsbygd utan fransk, alltså. ;) Enligt följande sida från Carl Larsson-gården är den från 1882 och heter "Oktober": http://www.clg.se/grez.aspx

  Vinterhälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 9. Så snyggt stilleben! Gillar det skarpt:)
  Skorpan

  SvaraRadera
 10. Vilken härlig bild med tavlan och tulpanerna! Verkligen fin tavla, jag har aldrig sett den förr, skulle oxå vilja ha en!

  Jenny

  SvaraRadera
 11. Känner igen bilden, fin!! Undrade som en ovanstående om det inte kan vara från hans tid i Frankrike?!! Ser så ut!
  Vilka fynd du gör! Kul!
  Ha en fin dag!
  Kram/Nettan

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!