tisdag 1 september 2015

"The Country Diary..."

Under trädgårdssöndagen på Bäckaskog fanns ett bokbord med begagnade trädgårdsböcker. Där hittade jag en riktig liten goding på engelska: "The Country Diary of an Edwardian Lady". Det är en reproduktion av en handskriven trädgårdsdagbok från 1906, skriven av brittiska Edith Holden.  Jisses, vilken skatt det här är! 


Boken innehåller Ediths personliga tankar och observationer från sitt liv och sina resor runt på den engelska och skotska landsbygden. Här finns mängder av små noteringar om flora och fauna, och flera samlade visdomsord om trädgård och natur. Om dagens datum skriver Edith följande: "Fair on September first, fair for the month". (Vackert första september, vackert resten av månaden.) Varmt har det iallafall varit idag, så vi kan väl hoppas att det stämmer!


I dagboken har Edith också samlat sina favoritdikter och sina egna vackra akvarellmålningar med motiv av fåglar, fjärilar och blommor. Att Edith arbetade som illustratör är föga förvånande; allt är så himla fint! Allra längst bak i boken finns dessutom en handskriven förteckning över alla växter som Edith ser i sin omgivning, både på engelska och latin. Extra roligt för mig som är engelsklärare att få tillfälle att bredda mitt trädgårdsordförråd!


På bokens innerpärm kan man läsa att dagboken låg gömd i årtionden, men hittades och publicerades i sin helhet 1977. Här kan man ockås läsa om Edith Holdens sorgliga öde; hon drunknade nämligen 49 år gammal (1920), när hon var i färd med att plocka kastanjer vid floden Thames on Kew. Om hon bara hade vetat vilken inspiration boken skulle komma att skänka, så här nästan 110 år efter att den skrevs... Jag vill bära med mig den mest hela tiden!

3 kommentarer:

 1. Vilken underbar bok :)) // Victoria

  SvaraRadera
 2. Ser väldigt inspirerande ut. Njut!

  SvaraRadera
 3. Vilken dyrgrip du hittat och vilken tur att den hamnade hos dig som förstår att värdesätta det Edith skriver och samlat på. Hon ler nog i sin himmel nu !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!