lördag 17 oktober 2015

Øresund runt

"Tura" är ett skånskt begrepp för att åka båten mellan Helsingborg och Helsingør i Danmark, och det är alltså vad jag har gjort idag. Fast om man ska göra det ordentligt, så ska man helst sitta kvar och åka fram och tillbaka flera turer i rad, vilket jag och mina väninnor faktiskt inte gjorde. Vi hoppade nämligen av i Helsingør. Det är nog 10 år sedan jag var där senast, vilket var alldeles för länge sen. Vilken underbar liten by det är!


Här kan man njuta av shopping, charmiga kullestensgator, vackra gröna cyklar och smarrig rödspätta till lunch på någon trevlig restaurang. Det var precis vad jag gjorde!


Och danskarna är himla underfundiga, för de har talande soptunnor! Varje gång man öppnar luckan för att slänga sitt skräp, så får man en busvissling eller en trevlig komplimang av soptunnan. "Hvad sød du er!" Varför har vi inga sådana i Sverige?


På en smal bakgata hittade vi en antikloppis på en charmig innergård. Här önskade vi nästan att vi hade haft bil med oss.


Fast det kanske var tur att vi inte hade det, för då hade jag kommit hem med överdelen till en grön gammal orgel för 75 danska kronor, haha! Lägg speciellt märke till de utklippta familjeporträtten som någon kreativ person har suttit och klistrat dit. 


Sen hoppade vi på tåget mot Humlebæck och det alltid lika fantastiska konstmuséet Louisiana. Där pågår just nu en häftig utställning med verk av den japanska konstnärinnan Yayoi Kusama. Kanske visar jag lite fler bilder från utställningen imorgon. Det var garanterat en upplevelse för alla sinnen!


Vid 18.00-snåret hoppade vi på tåget igen och tog bron tillbaka hem till den svenska sidan. Och nu har den nya och sista säsongen av "Downton Abbey" börjat på TV, så det får bli over and out för den här gången! 

4 kommentarer:

 1. Really beautiful, thanks a lot for sharing your trip with us.

  Marina

  SvaraRadera
 2. Vilka härliga bilder och så pitoreskt det är i Helsingör! Talande soptunnor är verkligen ett kreativt drag! Vilken grej! :)
  Ja, var skulle du i så fall ha haft den orgelöverdelen? Tala om udda sak!
  Vilken härlig utflykt!
  Lisa

  SvaraRadera
 3. Hej,
  Tak for tippet om udstillingen på Louisianna :) der må jeg ud og se udstillingen.
  Næste gang du er i Helsingør for du sige till, så kan jeg komme med forslag til sight seeing.

  Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för erbjudandet, Maria! Det ska jag absolut komma ihåg att göra!

   Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!