torsdag 20 april 2017

Klätterhortensia vill ju klättra!

Redan för ett par år sedan planterade jag klätterhortensia längst in i hörnet på båda sidor om glasverandan. Planen har hela tiden varit att göra det lite lummigt och grönt på framsidan av huset, och att mjuka upp innerhörnet lite grann. Just klätterhortensia brukar vara lite seg i starten och ta några år på sig, men när den väl har etablerat sig så växer den med besked, och det gör mina nu! Rankorna är bra mycket längre än vad som syns på bilden, men just nu har de inget att klättra på utan ligger mest ner i rabatten. Klätterhortensia som inte får klättra känns ju lite ledsamt...


Det börjar absolut bli dags att binda upp rankorna på något sätt, eller att fixa något som de kan klättra på. Frågan är bara vad? Vi vill undvika att låta den växa direkt mot putsen, och vi vill inte heller borra upp grejer på fasaden, så det måste bli någonting som man kan trycka ner direkt i jorden en liten bit utanför väggen. En spaljé eller ett torn av något slag, kanske? Eller något så enkelt som ett armeringsnät på diagonalen i hörnet? Eller ska man bara binda upp rankorna i trådar, som man sedan fäster i träet under hängrännan? Förslag mottages tacksamt, för klätterhortensia vill ju få klättra!

4 kommentarer:

 1. Jaa du... Ingen lätt nöt att knäcka.
  Här har vi en gammal klätterhortensia där basen på stammen är tjock som ett mindre träd...
  Det är inte längre planket där den klättrar som håller upp den, utan snarare klätterhortensian som gör så det gistna gamla planket står upp... :) Den har en enorm växtkraft och behöver verkligen plats! Har funderat många gånger på hur vi ska göra när planket behöver bytas ut vilket känns som väldigt snart.
  Ha det fint!
  Kram
  Jenny

  SvaraRadera
 2. Har precis samma funderingar som du. Vid verandan har jag nu en mahonia om jag är så trött på och ska byta den mot en klätterhortensia. Men hur ska jag göra för att den ska klättra fint? Hoppas du får ett gott råd här .... eller kommer på något själv!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 3. I discovered your blog today, and I am really enjoying it! I live in Montana, USA. We had a porch with the same layout as yours at our old house, and I really miss its character. The windows to your porch are amazing; ours were plain but I loved that they could slide open. We know have an open porch, and we have a hydrangea plant placed similar to yours. but it is not a climber. I will enjoy visiting your blog regularly!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thank you for your lovely comment, Laurie!
   Welcome back!

   Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!