söndag 4 juni 2017

Använda det man har

I moraset bakom växthuset, inklämt precis framför det stora mirabellträdet, står det en gigantisk slånbärsbuske. I takt med att den växer blir den mer och mer träd-lik, och vi har sagt flera år i rad att vi  nog måste ta ner den för att ge mer plats åt mirabellen. Men när busken blommar så där som den har gjort i en vecka nu, så är jag jätteglad att den fortfarande står kvar!


Vi har en hel del självsådda grejer som växer upp till träd i moraset; inte bara slånbärsbusken, utan även lönnar, kastanjer och andra mirabeller. En del tar jag bort, men den del får vara kvar tills vidare. Det lilla mirabellträdet på bilden här ovan, till exempel, och ett likadant på bilden när nedan. Jag tuktar dem hårt och klipper ner kronan väldigt tajt, så att den håller sig kompakt. Lite som bonsai, hihi!


Här bryr jag mig inte det minsta om JAS-månader och andra riktlinjer för beskärning av träd, utan hinner klippa de nya skotten flera gånger på en säsong. "Skräpträd" tycker säkert en del, men jag gillar att jobba med det som redan finns. Dessutom är det ju gratis! Gillar man det inte på sikt, så man man ju bara ta bort det då. 

3 kommentarer:

 1. Självsått är perfekt. Jag har också mycket sådant här hos mig. Men jag undrar om du verkligen är säker på att det är en slånbärsbuske. Hos mig blommade de för jättelänge sedan. De blommar på bar gren. Ditt träd ser ut som hagtorn. Båda är ju fina. Men det är ju enkelt att avgöra, slånbär har blåsvarta bär och hagtorn har röda.
  Kram, Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt, Karin. Min man hälsar att det ÄR hagtorn och inget annat. Jag skulle nog ha rådfrågat honom först, haha! Men taggar som taggar, du vet! ;-)

   Radera
 2. Oj vilket träd/buske!! Slånbär är ju gott också (men ack så stickigt!)
  Ja det gäller att ta hand om det man har, kanske en uppstammad lönn kan vara något!
  Önskar dig en skön kväll, alltid lika kul att kika in till dig...
  Sommarkram från Titti

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!