söndag 9 juli 2017

Uppstammat

Idag har jag haft en heldag i trädgården. Jag hade en tanke i huvudet när jag åt frukost, men som vanligt kom jag på något helt annat när jag väl kom ut. Impulsiv är bara förnamnet... Hur som helst så gick jag loss på hasselbuskaget som står framför köksträdgården. Det växer så det knakar, och jag beslutade mig för att stamma upp det så att det kommer in lite ljus nertill. 


Det är något visst med uppstammat som jag gillar. Det är ett sånt enkelt sätt att få lite struktur i trädgården. Och just det här med många stammar som får "samarbeta" och bilda en enda krona gillar jag extra mycket. Jag har gjort så på flera ställen i trädgården, både med hasselbuskar och lönnar. 


När jag ändå var i farten stammade jag upp en mindre hasselbuske brevid också. Den lever nog lite på lånad tid, men får vara med ett tag till. Om ni undrar vad rosenbågen är till för, så är det samma båge som huserar fröken Constance Spry på andra sidan.


Jag körde ner lite sten från den numera nästan tomma sista påsen på uppfarten, som jag lade ovanpå markduk mellan buskarna. I det tomma gapet som blev mittemellan ställde jag stubben jag tiggde till mig hos grannarna i norr tidigare i våras. Den är som en naturskulptur!


Några runda stenar från stranden hamnade också här. I ärlighetens namn vet jag inte om jag blev så nöjd med det; det ser nog lite för tillrättalagt ut. Kaukasiska förgätmigejen 'Jack Frost' har så himla tjusiga blad, tycker jag. De kom ännu mer till sin rätt nu, mot stenbakgrunden. 


Hoho! Där sitter ju en liten uggla! Kanske den har flugit någon annanstans imorgon.


Silverarv "rinner" ner längs stenkanten, och till höger skymtar en pelarfläder som jag köpte för två år sedan i tron att det var en vanlig blodfläder. Först i år har den börjat växa så där upprätt, fast det är ju lite läckert det med. Stjärnflocka, vitpytta och lågväxande spirea finns också här.


Så här lummigt och fint har det blivit bakom växthuset. Den här hörnan var ju förra sommarens stora trädgårdsprojekt, och jag måste säga att det har växt till sig och blivit ett av de trevligare ställena i trädgården.


Här kan man sitta på stolen och filosofera, under ännu en uppstammad hassel. Den här består dock av en enda stam, och är som ett litet träd. Jag klipper kronskotten ganska hårt varje år, så att den inte sticker iväg för högt på höjden. 


Vitpytta och daggkåpa är en särdeles trevlig kombination. Pyttan frösådde jag redan förra sommaren, men då blev det nästan ingenting. I år där den helt galen! Är den tvåårig, tro?


Och stjärnflocka, som sagt. "Mormors brosch" har jag läst att den kallas, och det kan man ju verkligen förstå. Blommorna är som små juveler.


Jag hade en gammal trätunna där bottnen trillade ur. Själva "ramen" trädde jag över en självplanterad hagtorn, som jag sedan rundade till med sekatören. Det blev riktigt roligt! Murgrönan börjar täcka marken, och i bakkanten en hög hasselhäck (ja, vi har mycket hassel!) mot grannarna i öster.


Är ni kvar? Det blev visst lite många bilder, hihi! Och därmed sätter jag punkt för min allra första semestervecka. Med start imorgon ser jag fram emot fyra till. Undrar just vad jag ska fylla dem med? Som om det vore ett problem...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!