fredag 7 februari 2020

Uppvärmd

Vårt värmesystem består av en luftpump på utsidan av huset och vattenburen värme på insidan. Fram till 2010 hade vi en oljepanna, men en del av er kanske minns att den fick stryka på foten när vi flyttade hit permanent. Pumpen gör ett utmärkt jobb för det mesta, men när det är nollgradigt ute (som nu) tenderar det att ändå bli lite småkallt i huset. Då är det extra gott att vi kan tända eld i murspisen i gröna rummet. Murstocken går upp som en ryggmärg mitt i huset, som blir uppvärmt på nolltid. Tre-fyra vedträn senare är det ofta så varmt att vi inte behöver elda mer. Att det går så snabbt har vi nog också den låga takhöjden att tacka för. Mycket praktiskt och väldigt ekonomiskt. Jag kan inte ens minnas när vi köpte hem ved senast.


Fördelen med att bo i ett mer eller mindre oisolerat hus är att det är lätt som en plätt att få igång ett bra drag i skorstenen, hehe! Att det sedan är otroligt stämningsfullt och mysigt när det knastrar en brasa i spisen, är ju bara en bonus. Ibland sätter jag mig på en kudde på golvet och värmer mina frusna fötter på den murade lilla "hyllan" nertill. Det är så meditativt att sitta där och bara titta på de dansande lågorna en stund. Bästa "TV-programmet" en småkall fredag i februari.

3 kommentarer:

  1. Att sitta vid en brasa eller eld är verkligen meditativt. Vi som bor i ombyggd sommarstuga har det typ likadant som ni. Lite dragit men mysigt.Skulle nog inte kunna bo i ett hus utan eldstad. Undrar lie vad det är för kannor där på spishyllan? Är det mått? Trevlig Helg! Kraaam Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är gamla tennmått fyndade på loppis.

      Radera
  2. Så mysigt och hemtrevligt! Ha en skön (och varm!) lördag...
    Kram Titti

    SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!