lördag 4 januari 2020

'Bigoudi Purple'

Förra årets allra sista bukett får även räknas som det nya årets allra första. Tänk så bra med två flugor i en smäll. Och synnerligen ekonomiskt, hihi! Den införskaffades dagen innan nyårsafton och består av tre ståtliga krysantemum på lång stjälk och två olika sorters eukalyptus; en med bär och en utan. 


Blommorna ser ut som stora som dahlior, fast det är krysantemum. De har en perfekt vinröd-lila-rosa färg, och jag gissar att det är sorten 'Bigoudi Purple'. Tänk om man kunde odla sådana här i sin trädgård. Då skulle jag fylla varenda pallkrage nere i köksträdgården. 


Eftersom stjälkarna är runt 75 centimeter långa, så passar de ypperligt att ha i mitt fina grönglacerade lerkrus. Det är ett av mina allra bästa loppisfynd, faktiskt. Jag minns att jag hittade det under ett bord på en idrottsplatsloppis i Finja för flera år sedan, och att jag betalade 20 kronor för det. Fynd, eller hur? Tidigare har jag haft det på det lilla hallbordet vid murstocken, men nu till jul kom jag på att det skulle vara väldans maffigt att sätta snittamaryllis i det och ha det på matbordet.


Kommer jag någonsin att tröttna på eukalyptus? Den matta silvriga ytan på bladen är den perfekta kombinationen med precis vilka snittblommor som helst, men är minst lika fin på egen hand. 


Sorten med bär har lite tunnare grenar och har inte bladen i par som den andra sorten, men den är lika fin på sitt sätt. Jag gillar att blanda sorterna, för då får man ju liksom det bästa av två världar. Och de små ljusgröna bärklasarna tillför en extra touch till vilken bukett som helst. 


Mitt nyårslöfte är ju att unna mig köpebuketter ända fram tills dess att min egen trädgård börjar leverera. Törs man hoppas att nästa bukett blir en med krispiga tulpaner? Det är man onekligen lite sugen på nu. Jag har plockat bort alla tomtar och annat löst julpynt, men låter stakar och gran stå var till tjugondag knut. Det är ju fortfarande så mysigt med ljus i mörkret. 

1 kommentar:

  1. Underbar blomma - synd att det inte finns fröer att köpa !
    Härligt nyårslöfte - det borde vara lätt att uppfylla !
    Ha det så gott !
    Kram/Isa

    SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!