söndag 8 mars 2020

Plåtburk med glaslock

Mitt bästa fynd på gårdagens loppis var en gammal plåtburk med glaslock. Förvisso är färgen ganska slitet på lockets kanter, men så betalade jag inte så mycket för den heller. Själva burken i sig är dock fortfarande grön och fin och har härliga ringdansande barn hela vägen runt på sidorna. Glaset är också oskadat.


Burken kommer från Hultmans Choklad och Konfektfabrik AB, som grundades i Malmö 1881 av en man som hette Johan Hultman. Som en konsekvens av depressionen trädde företaget i likvidation 1927, men fram tills dess låg det i korsningen Baltzarsgatan-Södergatan i centrala Malmö, i ett hus som Hultman själv för övrigt lät bygga och som står kvar där än idag.


Det betyder att burken jag köpte måste ha minst 93 år på nacken. Snart en riktig antikvitet, med andra ord.


Man är ju lite nyfiken på vad för slags konfektyr burken var full av på tiden då det begav sig. Någon choklad har jag inte att stoppa i min, men som förvaring för tepåsar i skafferiet blir den utmärkt. 


Jag har en annan gammal plåtburk med glaslock, som kommer från tidningsaffären min farmor hade en gång i tiden. Tyvärr har vi lyckats spräcka glaset på den, men det borde man nog egentligen kunna byta ganska enkelt. Man fäster det bara med vikbara "flärpar" på insidan av locket, så där som man brukar sätta fast bakstycket på fotoramar. 


Plåtburkar kan man verkligen inte ha för många, och just den här varianten med glas är ju onekligen extra trevlig. Antikviteter eller inte; de är ju himla praktiska att använda till förvaring av saker i skafferiet. Mussäkra och bra, hehe!

1 kommentar:

  1. Åhh så fina burkar. Tänk att den finns kvar efter alla dessa år. Kul med glaslocken också så man ser vad det är i dem. Kram Pia

    SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!