lördag 8 juni 2024

It takes a village to raise a child

Inte ens en glesbygdsort som vår går säker för gängkriminaliteten. Vid sjusnåret imorse skottskadades en 20-årig man (en pojke, alltså) på en parkering alldeles runt hörnet från vårt hus. Vi vaknade inte och kunde inte bidra med någon som helst information, när polisen kom och knackade dörr senare under dagen. Ska man behöva gå omkring och vara rädd nu? Nej, vet ni vad. Det kan vi inte tillåta. Men vad ska vi göra med alla dessa unga killar (för vi ska väl inte sticka under stol med att det handlar om det), som lever i en helt annan verklighet? 


Poliser och politiker sitter nog inte på lösningen här. Jag är kanske naiv, men jag sätter mitt hopp till lågstadiefröknarna. Till mellanstadielärarna. Till högstadielärarna. Till fritidsledarna. Till idrottsledarna. Till alla vettiga vuxna som vill och vågar bygga relationer. Det finns ett engelskt ordspråk som lyder "It takes a village to raise a child". Aldrig har väl den frasen känts mer aktuell än nu. 

12 kommentarer:

  1. Så tragisk. Og du har helt rett i det du sier. Hilsen Hjørdis i Bergen.

    SvaraRadera
  2. Tyvärr är det så att även om vi bor lugnt o stilla så kryper kriminalitet närmare oss.
    Det är som ringar på vattnet, i början i mitten o sen sprider ringarna sig utmed och blir vidare o vidare.
    Ja du, det är ingen lätt nöt att knäcka och jag håller med dig om de unga killarna.
    Men jag kallar inte honom en pojke, han är myndig sen 2 år tillbaks.
    Och sen tycker jag att i första hand har föräldrar det största ansvaret i ett barns fostran o uppväxt.
    Ordspråket kommer från Afrika om jag minns rätt och Hillary Clinton använde det när hon skrev sin bok som kom 1996.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Föräldrarnas roll är naturligtvis självklar. Eller borde vara självklar. Men tyvärr är det inte alltid så i realiteten...

      Radera
  3. Ja du, jag har arbetat med barn i hela mitt liv. Har verkligen försökt skapa och bygga relationer. Blir verkligen så ledsen över detta våld i samhället idag. Har tyvärr inte haft någon kontakt med nyinkomna eller unga killarna i mitt arbetsliv. Vi får kämpa på helt enkelt. Kram Pia

    SvaraRadera
  4. Malheureusement le mal couve depuis longtemps dans notre société et personne n'a voulu le voir, surtout les politiques ! Nous sommes tous humanistes mais nous ne vivons pas avec notre temps.
    La triste réalité est devant nos yeux, réveillons nous, il est encore temps de réagir mais pour cela il faut du courage politique et citoyen .
    Tristesse pour la famille de ce jeune homme.

    SvaraRadera
  5. Till syvende och sist handlar det om uppfostran (som i sin tur innefattar respekt och empati bla)
    I min värld är det föräldrarnas uppgift att fostra goda människor - inte samhällets. Och en 20-åring är gammal nog att även inse det egna ansvaret.
    Skorpan

    SvaraRadera
    Svar
    1. I den värld jag själv växte upp fanns det många vuxna som brydde sig om hur barnen hade det. Både fantastiska föräldrar, släktingar, kompisars föräldrar, grannar, lärare och fritidsledare. Man blev sedd. Man blev lyssnad på. Det fanns många vuxna runtom en som både var kärleksfulla och inte var rädda för att sätta tydliga gränser. Jag tror fortfarande att det är viktigt.

      Radera
    2. Håller fullständigt med dig Fröken Grön ! Så kloka ord och det engelska ordspråket borde bli en ledstjärna för ett bättre samhälle.

      Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!