torsdag 4 juli 2024

Dahlior, tipp och tupplur

Semesterdag nummer fyra har varit den regnigaste hittills. Men under förmiddagen var det uppehåll, så då passade jag på att vara ute i trädgården och greja. Planen när jag gick ut var att jag skulle fortsätta gräva om planteringen runt snäckdammen, vilket jag påbörjade under midsommarhelgen, men som så många andra gånger förr flyttades mitt fokus till något helt annat när jag väl kom ut. Jag hamnade i köksträdgården istället, där jag tömde gamla krukor som jag hade gömt undan från förra året. Den julröda mjölkkrukan blev till exempel befriad från en vissen minigran. Bättre sent än aldrig. 


Sen klippte jag bort en massa alldeles för långa grenar av både det ena och det andra, bland annat en lång gren från mirabellen, som vilade på glastaket till växthuset. Jag insåg också att det var dags att flytta några dahlior i en överfull pallkrage. Jag fick ju en massa knölar till skänks tidigare i år, och eftersom jag inte riktigt visste hur de skulle komma att se ut planterade jag mängder av knölar i samma pallkrage. Nu blommar det för fullt, och majoriteten av plantorna är låga med ljusröda enkla blommor. De matchar pallkragen fint i färg. 


Två plantor i bakkant var betydligt högre och behövde definitivt mer svängrum, så dem flyttade jag över till min tomma koppartunna. I tunnan hade jag en japansk lönn tidigare, men den överlevde tyvärr inte vintern. Den hade inte riktigt hunnit etablera sig, och jag slarvade med att täcka den. Så kan det gå. Nu får det bli dahlior här i sommar istället. Vi får se om det är för skuggigt för dem här.


Rött har egentligen inte varit min trädgårdsfärg tidigare, men jag känner att jag blir mer och mer färgliberal med åren. Och den här mörkt sammetsröda färgen är ju en himla vacker kontrastfärg i den gröna omgivningen.


I en annan pallkrage blommar en mörkviolett dahlia nu. Jag tror att det är en av dem jag köpte på trädgårdsmässan i Malmö i våras, och jag vill minnas att den heter 'Karma Lagoon'. Nja... Den är väl fin, men inget speciellt. 


Innan lunch hann vi också köra två rundor till tippen, med bland annat mina grenar och annat trädgårdsskräp och grejer som maken hade ägnat förmiddagen åt att städa ut från vinden. Sen kom regnet, och det med besked. Jag unnade mig en liten tupplur på eftermiddagen. Det var så skönt, och jag sov alldeles lagom länge. Det där borde man göra oftare. Kanske en ny semesterrutin?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!