fredag 5 juli 2024

Omtag runt snäckdammen

Idag har det både ösregnat och åskat, men mellan varven har det varit ganska långa uppehåll, och då har jag varit ute och grävt runt snäckdammen. Den är som bekant i stort behov av en rejäl makeover. Ja, till stor del blir det nog ett omtag på hela rabatten, som i grund och botten är närmare 15 år gammal. Det blir också annars omöjligt att få bort kirskålen, som har nästlat sig in genom åren och vävt sig in genom rötterna på perennerna i precis hela planteringen. Det är inte mycket som går att rädda, förutom några funkior och ormbunkar, som tycks ganska oberörda av kirskålen. Det tar sin lilla tid att gräva igenom allt, och det är nog närmare två tredjedelar kvar. "Oj, vilken röra!" säger den lilla trädgårdsälvan och tar sig för huvudet. Jag lugnar henne med att det kommer att bli bra sen. 


Det här är en skuggig plantering, eftersom den till största delen täcks av kronan på det gamla päronträdet. Jag tänker mig fler funkior och ormbunkar av olika slag, och så lite murgröna som marktäckare där det behövs. Kanske testar jag också att plantera in någon av de fem rhododendronbuskarna som för närvarande lever ett ganska trist liv i pallkragar. Det svåraste att hitta en lösning på är kanten upp mot gräsmattan, som både är skuggig och extremt torr. Vi får väl se vad det kan tänkas bli där. To be continued en annan dag.

4 kommentarer:

  1. Låter som du har ett gediget arbete framför dig! Men det kommer säkert bli toppen sen när det är klart. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tog två och en halv dag bara att gräva bort allt ogräs. Men nu är jag klar och kan börja fundera på det roliga. 😊

      Radera
  2. Du gillar ju alunrot. De flesta gillar lite halvskuggigt. Och de blir inte så höga så de går bra att ha i framkant på din rabatt. Fast det kanske är för torrt? Bor i Göteborg så här är det lera och inte sand. Helt andra problem. Skall bli kul att se vad du gör!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alunrot är väldans trevligt. Det är onekligen ganska torrt här, eftersom päronträdet skuggar större delen av planteringen, men det skulle kunna funka bra i den övre delen.

      Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!