måndag 6 juni 2011

Nationaldag

Redan när vi vaknade imorse var det 24 grader i skuggan på norrsidan av huset, där termometern sitter. Det blir en varm nationaldag, puh! Fast några speciella nationaldagstraditioner har vi inte i den här familjen. Har ni?

Den enda gången jag har firat den 6 juni med pompa och ståt var det året jag var au pair i USA. Vi var en hel liten koloni svenska tjejer där, som tillbringade all ledig tid tillsammans och som nästan blev som en liten familj. Så långt hemifrån blev det helt plötsligt viktigt att levandegöra alla svenska högtider och traditioner, förstärka det som var svenskt. Kanske drabbades vi av amerikanernas glädje i att slå på stort och fira med råge så fort tillfälle ges. Kanske var det bara ett uttryck av hemlängtan och nostalgi. När jag sedan flyttade hem igen återgick allt till det vanliga, och nationaldagen har jag nästan inte firat alls. 

Dagen till ära har vi iallafall letat fram en liten bordsflagga, som kommer från sambons mormor. Flaggan är tunn, solblekt och lite sliten. Härligt svenskt LAGOM, helt enkelt!


10 kommentarer:

 1. Å, det låter härligt med värme, här verkar det vara över för den här gången, det ösregnar och prognosen lovar fortsatt regn, regn, regn...

  Mvh
  Frida

  SvaraRadera
 2. här firar vi inte heller nationaldagen, men kanske är det synd, skulle ju i alla fall kunna vara ett tillfälle att äta lite tårta...
  Istet i ditt förra inlägg ser gott ut!
  Ha en fin dag!
  Ullis

  SvaraRadera
 3. Samma för oss, när jag bodde i USA var jag inne i NY och firade på riktigt i svenska-kyrkan. Där det oftas bjöds på körsång, tal och sill och potatis. Det när man är utomlands detta med den svenska härkomsten känns viktig att fira, en dag för utomlandssvenskar att samla ihop sig och fira lite tillsammans.

  Ser att ni iallafall har plockat fram en liten flagga, det har vi gjort här också, i brist på en riktig flaggstång!!!

  Carro

  SvaraRadera
 4. Vi firar inte heller nationaldagen något särskilt.

  Det har varit smällhett här idag, så man har inte orkat så mycket mer än att bara läsa tidningar i skuggan och dricka saft :-).

  Kram /Åsa

  SvaraRadera
 5. Hihi kul skrivit- och så rätt för här i Sverige så är väl allt så himla lagom? Kram Johanna

  SvaraRadera
 6. Här i Småland har vi också haft medelhavsvärme hela helgen. Härligt. Vilket fint rostorn du fick. Kan verkligen rekommendera honungsros. Den både blommar och doftar ljuvligt. /Camilla

  SvaraRadera
 7. Nej, vi firar tyvärr inte men jag skulle absolut tycka att det vore roligt med folkfest. Känns mer som att vi svenskar har det på midsommarafton faktiskt. Härligt med att det är röd dag iaf!

  Ha det fint i medelhavsvärmen :), kram Marie-Louise

  SvaraRadera
 8. Vi svenskar är nog rätt usla på att fira nationaldagen om man jämnför med Norge.
  Vi hissade iaf flaggan imorse och jag tog fram en liten träflagga och sonens hemmagjorda på köksbordet. Sen blev det inte så mycket mer firande.
  Värmerekord de senaste dagarna. Härligt!

  Kram Helena

  SvaraRadera
 9. Här firas det heller inte speciellt. Ja, det skulle väl var pajen vi åt i så fall. =)

  SvaraRadera
 10. Jodå vi firar allt lite men så är jag ju sån som ska fira allt som går att fira. Jag brukar laga köttbullemiddag: köttbullar med potatismos, lingon och pressad gurka men så blev det inte i år då jag ju inte längre äter kött utan vi åt räkor istället. Mest höll vi till arbetandes i trädgården men flaggan vajade fint mot den klarblå himlen.

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!