måndag 31 oktober 2011

Halloween

Nu är vår egenodlade pumpa karvad, skuren och klar. Full av brinnande värmeljus står den nu på trappen till ladan och skrämmer bort onda andar från huset i Halloween-natten. Buuuu!


Enligt amerikansk tradition är det just den 31 oktober som är rätt dag att fira Halloween; en högtid som inte alls ska sammanblandas med vår egen Allhelgonahelg (som ju infaller först till helgen). 

Eftersom det faktiskt är två helt separata högtider vi talar om så känns debatten här i Sverige kring Halloweens vara eller icke vara ganska onödig. Varför inte fira båda, om man känner för det?  Det gör jag. Iallafall lite grann...

söndag 30 oktober 2011

Hej vintertid!

Tack och lov för vintertid! Det passar mig som handen i handsken. Vilken lycka att vakna av sig själv "normal tid" i morse och sedan få ligga och dra sig en hel timme till utan att skämmas det minsta. (Som om jag gör det i vanliga fall...) 

Ännu lyckligare kommer jag vara i morgon när klockan ringer 05.52 (med utrymme lämnat för snooze i hela tre minuter) och klockan egentligen är en hel timme mer. 


Nu brukar ju inte den här känslan av att ha fått en extra timme vara speciellt länge, men nog njuter jag av den medan den varar...

fredag 28 oktober 2011

Hemmakär

Mätt på hemmagjord pizza och en halv påse snask ligger jag nu i soffan och njuter av den där känslan som bara en efterlängtad fredagskväll kan ge. Jag älskar att vara hemma!


torsdag 27 oktober 2011

Strössel

Jag är barnsligt förtjust i att skylta med sådant som ser gott ut. Färgglatt strössel, till exempel. Hittar jag roliga färger och former någonstans så brukar jag köpa med mig det hem. 

Härom veckan såg jag till att fixa några billiga kryddburkar i glas, som jag kunde hälla över de små "sockergrynen" i. Jag borde ha köpt fler... Nu ser det iallafall riktigt mumsigt ut när man öppnar skafferidörren!


onsdag 26 oktober 2011

Storsele

Förra vintern jobbade jag i Älmhult en dag i veckan, så då hängde jag på "Det Stora Varuhuset" titt som tätt, men nu var det väldans länge sedan jag var där. Fast det börjar bli dags att bunkra kronljus och värmeljus inför vintern, så det får kanske bli en tur dit snart.

Dessutom är jag himla nyfiken på att kolla in Storsele rottingfåtölj, som har blivit rejält uppmärksammad på många bloggar i höst. Den ser onekligen riktigt läcker ut, och jag gillar faktiskt att den är svart.

(Bild från IKEA:s blogg Livet Hemma.)

Kanske det kan vara något för vår glasveranda? Med snygga kuddar tror jag den skulle kunna passa riktigt bra, om den inte är för stor och klumpig i verkligheten. Någon som har sett den "live" och kan berätta?

tisdag 25 oktober 2011

Vi har ett hål!

Redan för några veckor sedan ringde de från kommunen och varnade om att de skulle behöva gräva en bit in på vår tomt, i samband med rörläggning ute på gatan. Så kan det gå när man bor i ett hus längs bygatan; bara att gilla läget, liksom. 

Igår eftermiddag slog sambon en signal till mig på jobbet. "Du ska nog stålsätta dig innan du kommer hem," sa han. "Det är ett VÄLDIGT stort hål de har grävt i vår gräsmatta." Och nog var det som att komma hem och upptäcka att en meteorit slagit ner framför huset och bildat en stor krater...


Det har grävts ett flera meter långt och lika djupt hål under staketet mot gatan, rakt in på vår gräsmatta. Där ligger nu en stor jordhög och några riktiga bautastenar, och tre av våra ligusterplantor har fått "kliva åt sidan" så länge och står tillfälligt planterade i den stora jordhögen.  

Detta tillfälliga kaos till trots får jag säga att jag håller mig rätt lugn. Gräsmattan har ju hela vintern på sig att läka, och "kommungubbarna" har nog bemödat sig med att gå så varsamt fram som de bara kan. Dessutom har de lovat att lägga ut de största stenarna åt oss på valfri plats i trädgården, och ett sådant löfte räcker ju gott och väl för att blidka en stendiggare som mig!

måndag 24 oktober 2011

Höstsol

Vilka underbart fina höstdagar vi har just nu! Man står ut med frostiga, kalla morgnar på ett helt annat sätt när man vet att solen tänker titta fram senare under dagen. Nu får man verkligen passa på att "tanka" D-vitamin inför mörkret som komma skall...


Konserten igår blev verkligen precis en sådan där "maffig" upplevelse som jag hade hoppats på; musikens kraft är onekligen en mäktig sådan. Hoppas att publiken hade det lika trevligt, hihi!

söndag 23 oktober 2011

Förklädd Gud

Under flera veckor i höst har jag gått och gnolat på altstämman till Lars-Erik Larssons svit "Förklädd Gud" (en tonsättning av Hjalmar Gullbergs text). Ikväll ska nämligen jag och mina körkompisar vara med och framföra detta fantastiska stycke, tillsammans med andra körsångare, kammarorkester, operasolister och recitatör i Osby kyrka. 


Igår tränade vi för första gången alla tillsammans; MAFFIGT är verkligen en "understatement", kan jag säga! Jag fick gåshud bara av att stå där och ta in allt det pampiga. (Varför fattade jag inte tidigare i livet hur otroligt läckert det är med opera?)

Har ni inget för er och känner för en liten utflykt till nordöstra Skåne för ett stycke kulturupplevelse, så är ni hjärtligt välkomna till Osby kyrka klockan 17.00 ikväll.

lördag 22 oktober 2011

Turgumma

Nu börjar jag på riktigt tro att jag är född under en lycklig stjärna! Det var JAG som vann den fina utlottningen hos Jill med den sköna bloggen Fyra Rum och Kök!


Tusen tack Jill; du kan tro att jag blev glad! - Helgen har börjat bra, men nu blev den ju helt plötsligt ännu bättre!

fredag 21 oktober 2011

Fredag hela veckan

Så var det fredag igen. Jag kanske har sagt det förr, men just nu känns det som om veckan bara består av måndagar och fredagar. Lite läskigt att tiden tickar på i ett sådant rasande tempo...

I eftermiddag "smet" jag tidigt från jobbet, eftersom jag fick ett telefonsamtal om att min härliga höstjacka fanns att hämta i Kristianstad. (Jag är så nöjd med den så jag tror jag spricker!) Väl i stan passade jag också på att mumsa kinamat i sällskap av sambon, innan det var dags att styra kosan hem till "Glesbygd" igen. Nu är vi lagom flåsmätta och kommer nog att tävla om vem som somnar först i soffan.

Ha en riktigt skön fredagskväll, gott folk! Nu håller vi tummarna för lite höstsol i helgen.


torsdag 20 oktober 2011

November rain

Hörrni, vad säger ni om att avskaffa november? Är inte det en totalt onödig månad som ingen ändå tycker om? Höstälskare kan ju njuta av sin favoritårstid i både september och oktober, och folk som firar födelsedag i november har säkert inte något emot att flytta sitt firande till en betydligt trevligare månad. Finns det någon överhuvudtaget som skulle sörja speciellt mycket om vi bara rev ut november-sidorna ur våra kalendrar och gick direkt på första advent? Inte jag i alla fall...

Jag kanske får göra som moderna människor gör och starta en grupp på Facebook: "Vi som hatar november." Nåja... Tills vidare biter jag ihop och njuter av att det trots allt fortfarande bara är oktober, samtidigt som jag gnolar om och om igen på samma rader (som för övrigt är de enda jag kan utantill) ur Gun's and Roses gamla dänga: 

And it's hard to hold a candle 
In the cold November rain...


Jag får erkänna att dagens bild är återanvänd; den är tagen under en promenad längs Helge å förra hösten. Jag övervägde att ge mig ut med kameran när solen sken så vackert förra helgen, men sen tänkte jag att det var onödigt att motionera i onödan. Jag menar, naturen ser ju med största sannolikhet likadan ut även i år, och sådana bilder har jag ju redan, hehe!

(Under vilken etikett ska man spara det här inlägget? Får nog skapa en ny som heter "Allmänt gnäll"...)

onsdag 19 oktober 2011

När årstider möts

Tittar man sig omkring i trädgården är det väldigt uppenbart att det är höst på riktigt nu. Fast fröken Astrid L. har nog inte tittat sig omkring något vidare, för hon blommar fortfarande som om det vore högsommar och det kommer nya knoppar hela tiden. Heja Astrid, that's the spirit!


Tankarna på trädgård är nu nästan helt och hållet bortkopplade ur min skalle. Nog finns det några småsysslor kvar att göra innan vintern, som att sätta vitlöken, ta in fågelbadet och att samla ihop lite krassefrön för torkning, men mentalt sett har jag redan tagit farväl och sagt tack för allt det fina som varit under den här säsongen. - Vemodigt, men precis som det ska vara om hösten.

Nu vill jag helst bara ligga under en filt och drömma om våren!

tisdag 18 oktober 2011

Höstbukett

Vi har turen att ha en jättefin liten blomsterbutik i "byn" där jag bor. Det är alltid lika trevligt att kika in där och se vad det har. Igår slank jag in på väg hem från jobbet och kom därifrån med en underbar höstbukett i mustiga färger. 


Härligt att pigga upp sig själv sådär en helt vanlig vardag! (Tack moster K, med familj, - era blomstercheckar kommer verkligen väl till pass i höstmörkret!)

måndag 17 oktober 2011

Enkelt kökspiff

Det är väldans trevligt att pynta köket med varor som ändå hör hemma där: Vackra olje- och vinägerflaskor, pasta i glasburkar, vinflaskor, färska kryddor etc. Det är trevligt när det ser ut som att en mästerkock härskar där (även om så inte alltid är fallet). Dessutom är det ett enkelt och ganska billigt sätt att piffa till det och skapa hemtrevnad, tycker jag. 


Min största lycka just nu är att bananflugesäsongen börjar lida mot sitt slut, så att man äntligen kan låta frukt och grönt ligga framme igen. Jag är väldigt tålmodig på många sätt och vis, men bananflugor kan jag bara inte med...

söndag 16 oktober 2011

Pumpaskörd

En enda pumpa blev det av årets skörd (sådden var förvisso inte så stor), men sicken pumpa sen! Stor, knallorange och perfekt i proportionerna. Det blir en finfin lyktgubbe till Halloween!


Tills vidare får den stå på verandatrappan och lysa upp oktobermörkret. Och så kan jag ju passa på att skryta lite inför grannarna vilken mästerodlare jag är, hehe!

lördag 15 oktober 2011

Höstjacka

De senaste dagarna har vi vaknat till minusgrader och frost i "Glesbygd". Då är det inte så roligt att sitta i busskuren och huttra på morgnarna i en tunn skinnjacka... Men det ska minsann bli andra bullar framöver, för nu har jag beställt en varm och go' höstjacka på Naturkompaniet:


Brunt är verkligen min färg. För att riktigt matcha den nya jackan har jag passat på att bli brunett idag också, hehe! (Kanhända blir det bildbevis i en ny profilbild framöver.)

fredag 14 oktober 2011

Fredagsmys

Vart den här arbetsveckan tog vägen har jag ingen aning om, men det är iallafall trevligt att det är fredag. Det firar jag med läsk, snask och blaska!


onsdag 12 oktober 2011

Charmiga onödiga saker

På den lilla gröna hyllan i köket, där min samling "onödiga saker" tronar, har det hamnat en del nytt den senaste tiden; den lilla bokmärkestavlan, den gula gräddkannan, emaljtrattarna och den lilla sodakoppen, alla från sommarens olika loppisar. 

Ingenting i den här hyllan fyller någon som helst praktisk funktion (utom möjligen burken med bitsocker), men tänk vad bra man kan må av att samla charmiga onödigheter omkring sig!


tisdag 11 oktober 2011

Mums filipannkaka!

Höjden av lycka är pannkakor med sylt och glass till kvällsmat. 
En vanlig vardag. Inte ens på en torsdag...


Med sådana där smördrypande, frasiga kanter som mormor brukade göra.
Mums!

måndag 10 oktober 2011

Badkarsdrömmar

Så här års längtar jag mer än någonsin efter ett badkar. Det är det enda jag saknar från lägenheten i "Storstad", där jag kunde spola upp ett varmt skumbad flera gånger i veckan ibland och bara ligga bland bubblorna och gotta mig. 

På Solhäll har vi planer för ett mini-hemma-spa nere i källaren någon gång i framtiden. Nothing fancy, men absolut ett badkar, gärna ett i gammaldags stil med tassar. 


Än så länge är drömmen långt ifrån sann; den gamla oljetanken står kvar i ett hörn där nere och hela rummet är precis så förfallet och skunkigt som en gammal källare kan vara. Men till våren kanske...

söndag 9 oktober 2011

Höst i trädgården

Nu är det definitivt höst i "Glesbygd". Löven har börjat falla i stora högar och i natt närmade sig temperaturen nollstrecket. Egentligen är det väl inget märkligt med det, för vi är ju ändå inne i oktober månad, men nog har man gått och hoppats på att vi skulle belönas med lite skönt sensommarväder efter den snöpligt korta sommaren. Nu blev det ju inte riktigt så...


Sol har vi iallafall haft idag, så jag passade på att tillbringa en timme i trädgården. Några rabatter blev rensade på ogräs och ett och annat hösthallon uppätet på stående fot. (Hårt jobb det där sistnämnda, men someone's got to do it!)  

Lövhögarna får dock ligga kvar; att kratta bort dem skulle kännas som rena sisyfosarbetet, med tanke på att minst lika många till kommer att falla ner inom de närmsta dagarna.

lördag 8 oktober 2011

Lördagsrutin och sockerlåda

När vi inte bodde permanent på Solhäll utan bara kom hit på helgerna, så hade vi en skön lördagsrutin: Efter frukost promenerade vi alltid till Erikshjälpen och en annan loppisaffär som finns här i byn. Sen gick vi till affären och köpte nybakade chiabatta, gott pålägg och en bunt tidningar, för att sedan återvända hem och bara päsa resten av dagen. 

Idag har vi just en sådan lördag! Vid 10-snåret promenerade vi iväg hemifrån för att spana fynd. På det sista loppisstället hittade vi en stor sockerlåda, som kan vara bra att ha till mycket. (Den är dock aningen för lång för att kunna tjänstgöra som vedlåda i det gröna rummet.) Färska chiabatta med gott pålägg och mycket kaffe väntar till lunch, och sen ska vi bara göra ingenting. 

Vi får nog se till att upprätthålla vår sköna lördagsrutin lite oftare. - Det är dagar som den här man lever för! 


torsdag 6 oktober 2011

Ljus i höstmörkret

I helgen hade vi besök av två söta systrar och deras pappa. De hade med sig en överraskning till oss, som storasyster (ännu inte sex år fyllda) förberedde under största hemlighetsmakeri i vardagsrummet, alldeles på egen hand. Och vilken överraskning sen, - titta vilket vackert höstarrangemang det blev!


Verkligen ett ljus att glädjas över i höstmörkret, - tack snälla familjen W. 
Hoppas att vi ses snart igen!

onsdag 5 oktober 2011

Min säng

Nu har jag kommit in i en sådan där höstperiod när jag är sömnig och mest vill sova hela tiden. Jag undrar ibland hur det skulle vara om man vore en björn, som fick gå i ide och sova bort hela vintern. Det skulle nog passa mig bra.

Lyckligaste stunden på hela dagen är när jag får krypa ner mellan lakanen på kvällen (gärna tidigt), sträcka ut hela mig och njutfullt sucka: "Min sääääääng!" Ofta har jag planer på att ligga där och gotta mig en stund innan jag somnar, läsa en bra bok eller bläddra i en tidning. Lika ofta går planerna om intet inom loppet av några minuter...

Är det inte läggdags snart?


tisdag 4 oktober 2011

Frusna tår - no more

Raggsockar är min grej. Har man frusna tår så har man. Jag använder gärna mina raggsockar året runt (mina fötter verkar inte ha fattat grejen med årstider) och nöter dem tills det går hål på både hälar och tår. 

Nu har jag utrustat mig med ett nytt par, med extra långa skaft som går långt upp på vaderna. Jag tror minsann att förutsättningarna genast har blivit lite godare för varma fossingar i vinter!


måndag 3 oktober 2011

Lägga beslag på beslag

En nöjd sambo kom hem i lördags som nybliven ägare till en hel låda gamla beslag, knoppar och gångjärn i diverse olika modeller. Han hade hittat lådan på en torgloppis i Eslöv och bestämde sig på stående fot för att köpa upp hela rasket. Klok man jag har, - det är rena skatten som möter en när man öppnar locket på den där lådan!


Nu återstår det att se vad vi ska använda dem till. Kanske behåller vi dem som de är, kanske spraymålar vi en del av dem matt svarta. Tänk iallafall så många loppisfyndade möbler vi kommer kunna "pimpa" med dem framöver! 

Kanske kan jag hitta något här hemma att ge mig på redan nu...

söndag 2 oktober 2011

Nyskodd

Gårdagen ägnade jag åt lite höstshopping inne i Kristianstad, där jag bland annat hittade ett par fina höstkängor från Ecco. Bruna, sköna, platta och praktiska, - precis som jag ville ha dem. Så kom igen hösten, nu är jag redo!