söndag 8 juli 2012

Växtlista

För att inte trötta ut er helt i gårdagens inlägg, så kommer nu här ett separat inlägg om växterna som jag har planterat ut i den nya rabatten runt naturbersån. (Icke trädgårdsintresserade bör kanske hellre raskt klicka sig vidare till nästa blogg...)

Att välja växter är alltid en relativt spontan process för mig. Jag kan för lite om de olika alternativen för att kunna sitta hemma och skissa upp hur jag vill ha det; den processen sker istället på plats på plantskolan. Där kan jag gå runt hur länge som helst och läsa om de olika växterna, samtidigt som jag målar upp en bild i huvudet av hur de skulle kunna bli i kombination med varandra. Lärorikt och underhållande på en och samma gång!


Runt den delen som ska bli "naturgrusgolv" har vi valt att göra en cirkel med hostor och ormbunkar av olika slag:

 • Funkia Hosta Sieboldiana 'Elegans'
 • Funkia Hosta Fortunei 'Aureomarginata'
 • Funkia Hosta 'Halcyon'
 • Blåfunika Hosta Halcyon
 • Sköldbräken Polysticum Polyblepharium
 • Strutbräken Matteuccia Struthiopteris
 • Klematis Paul Farges (inne vid stammen på paradisbusken)

I ytterdelen går färgerna i vitt och olika toner av rosa, för att fortsätta på "temat" från rabatten vid rosentornet:

 • Astilbe 'Hennie Graafland'
 • Höstflox Phlox paniculata 'Pink Flame'
 • Näva Geranium 'Dusky Grûg'
 • Liten flocknäva Geranium Cantabrigiense 'Karmina'

Vid "ingången" till rundeln har vi planterat vintergrön liguster (Ligustrum vul. var. italic 'Atroviens'), som ska formklippas till klot, och ur bild till vänster en björkspirea (Spiraea Betulifolia), för att få lite "vägg" på kanten. Att den sedan kommer att blomma med fina vita blommor blir en trevlig bonus! (Och att det sedan ytterligare lite till vänster fortfarande råder fullständig kirskål-kaos, låtsas vi inte om... Det får bli ett framtida projekt.)

Ja, hur nu allt detta blir om ett år eller tre, återstår att se. Annars är det ju inte värre än att man får gräva upp och flytta saker som inte blir som man hade tänkt. Om någon för bara ett par år sedan hade sagt till mig att jag hellre skulle komma att lägga pengar på växter än på en ny handväska, så hade jag nog mest skrattat. Men så är det!


P.S. Den vackra vita rosen som klättrar i rostornet heter Schneewalzer och inget annat. Tyska var aldrig mitt starka ämne i skolan... D.S. 

11 kommentarer:

 1. Det där kommer nog att bli alldeles utmärkt när det fått lite tid på sig. Det är ju dilemmat, det där med tålamod!

  Kram!

  SvaraRadera
 2. Låter som fina kombinationer, med både blad och blommor.
  Jag tycker också att det är svårt att planera rabatter i hemmet. Försöker, men varje gång blir det nåt annat (eller bara lite till) när jag väl kommer till plantskolan.
  Ha det bra!
  Ulrika

  SvaraRadera
 3. Det kommer att bli supersnyggt runt din fina bänk!
  Känner igen det där med att bestämma vad man ska plantera först när man står där i plantskolan....Min trädgård är en 20år gammal happening av idel spontana processer!
  Kram
  Sussi

  SvaraRadera
 4. Så fint du får! Jag tycker du planerat och planterat bra! Men visst är det på plantskolan det händer.. massor med kul grejer som kommer med hem.. sen var de ska sitta är en annan sak.

  Sätt på en kopp kaffe och njut av ditt arbete nu!

  ha det gott!

  SvaraRadera
 5. Det där tror jag kommer bli jättefint när allt tar sig, vilken lummig hörna det ska bli!

  Hihi, jo en stor del av kontot går märkligt nog numera till växter :)kram Marie-Louise

  SvaraRadera
 6. Hej,

  Ser superhärligt ut!
  Jag är nyfiken på ditt fina rostorn - var har du införskaffat det? Eller har du kanske byggt det själv?

  Fortsatt trevlig sommar!

  MVH
  Linn

  SvaraRadera
 7. Kommer att bli super!! Å är man inte nöjd, så kan man som du skriver, flytta lite på det...för sällan växer det väl som man tänkt sej ändå...det mesta gröna har ett eget liv och vilja...Jag gör precis som du, går i handelsträdgården och hittar saker som jag gillar, sen gäller det att hitta en "kompis" till det som man också gillar...så för min del vore det otänkbart att skissa innan!!
  Ha det så gott!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 8. Det kommer att bli så fint, så fint och vilka härliga växter, jag inbillar mig att jag lite kan se det framför mig. Och det går ju faktiskt rätt fort för växterna att växa när dom väl satt igång.
  Så det finns Schneewalzer också, man kan omöjligt hänga med på alla namn, men den ser väldigt fin ut!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 9. Ser ut att bli jättefint det där! Och det är ju så roligt att ta sig an nya platser i trädgården (men för mig är planerandet hemma en stor del av nöjet också)!

  Ha det så bra!
  /MissStorm (som nu ska fortsätta att utforska din blogg)

  SvaraRadera
 10. Vad fint det blir. Härligt att läsa om ditt tillvägagångssätt - det är det härliga med är göra om - man planerar och tänker och tänker om och ändrar sig...
  Kramar

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!