måndag 20 januari 2014

Köksträdgårdstankar

Så här års börjar trädgårdstankarna att ta ny fart i skallen. Efter att ha varit inställt på pausläge i 2-3 månader, så fylls mitt huvud just nu av funderingar kring pallkragar, grönsaksodling och bärbuskar. Vår köksträdgård ligger allra längst ner i trädgårdens nordöstra hörn, dit solen når nästan hela dagen. Den påbörjades våren 2011 med de tre dubbla pallkragarna längst bak, men har sedan blivit lite större för varje sommar. 


Sommaren 2013 fixade jag till komposten som skymtar till vänster i bild, satte en spaljérad för att gömma den lite grann och placerade ytterligare tre pallkragar (enkla den här gången) framför spaljén. Nytt grus kom på plats och en gång med plattor påbörjades, så att man kan köra skottkärra in till komposten. 

Planen för kommande säsong är att fortsätta gräva bort gräset ända fram till bärbuskarna (vinbär, krusbär och blåbär). Jag funderar också på att flytta om de där buskarna lite grann, så att vi får plats med ytterligare några pallkragar eller kanske till med ett litet friland. 


Sen ska det fyllas på med nytt grus och nya plattor. Jag tycker det är superroligt att försöka skapa ramar, ordning och reda och lite rumkänsla. Oftast hittar jag på lite efter hand; det är nästan alltid "trial-and-error"-metoden och "man-tager-vad-man-haver"-principen som gäller när jag trädgårdsdesignar. Det är ju faktiskt inte värre än att man kan flytta om och ändra, om man ångrar sig eller inte blir nöjd. Fast oftast blir jag faktiskt nöjd.


I sommar är jag också sugen på att inhägna den här delen av trädgården lite grann. Jag har fortfarande inte gett upp tanken på det där kastanjestaketet, och jag har några gamla hässjestörar som också ligger och väntar på att få komma till användning som humlestörar. Skynda dig nu våren, så att jag får börja gräva!

9 kommentarer:

 1. Åh, du har så fint med dina pallkragar och spaljéer! Jag önskar att jag äntligen orkade ta tag i min torpträdgård i sommar nu när jag bara har EN trädgård och ETT hus, och du är så inspirerande!

  Härligt att få se lite sommarbilder nu när isvindarna biter en i näsan!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 2. Jessica, grannen20 januari 2014 19:41

  Ja nu längtar vi! Fast jag har iofs nästan precis hamnat i pauseläge, så just nu njuter jag av stiltjen :)

  SvaraRadera
 3. Å så härliga bilder....sommar jag längtar.
  Kram på dig nu och ha en fin vecka från Maria

  SvaraRadera
 4. Det är bra att du börjar "komma i form" ;). Efter helgen har du säkert ännu fler idéer.
  Jag funderar också lite och mest handlar det ju, så klart, om uteköket och trädgårdslandet eftersom det blir första säsongen där. Färdigställa och inviga. Ser fram emot att snart utbyta idéer.

  Kram

  SvaraRadera
 5. Så jättefint i din trädgård! Onskar jag också var född med en trädgårdsgen...

  SvaraRadera
 6. Det kommer att bli kanon med ett kastanjestaket runt din vackra köksträdgård !
  Just nu drömmer jag om en grind till mitt !
  Ha det så gott !
  kram/Isa

  SvaraRadera
 7. Lustigt att du nämner humlestörar. Jag kom på häromdagen var min stackars humle-planta, som stått i kruka u fyra somrar, ska få bo. Tyvärr har jag inga hässjestörar som ligger och väntar på användning.

  Kram!

  SvaraRadera
 8. Jättefint, önskar att jag hade samma energi när det kommer till skapande i trädgården:) En sak som jag alltid undrat över är - "vad är det för fel på gräsmatta? Alla verkar vilja gräva bort, skala av och ersätta det vackert gröna med grus? Förklara för en novis som älskar att vandra barfota....
  Skorpan

  SvaraRadera
 9. Även om det är trial and error så ser det väldigt inbjudande ut. Gillar kloten på plattorna. Sen blir jag nyfiken på kastanjestaket - vad är det?

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!