lördag 1 mars 2014

Vårens första dag

Idag är det vår! Ja, enligt kalendern iallafall. Fyra grader ovanför nollstrecket och gråväder känns ju sådär, men jag har faktiskt varit ute i trädgården och grejat någon timme. För är det vår så är det!

Först och främst har jag plockat ner ljusslingan i snöbollsbusken och städat bort granris och annat vintrigt. När jag ändå var ute och stökade, så passade jag på att dra fram den stora sekatören och gå loss på lönnarna på baksidan. De är självsådda och står precis på kanten ner i moraset, och eftersom de fungerar finfint som insynsskydd mot vår baksida så får de stå kvar. Förhoppningsvis kan jag forma till dem lite, så att de blir täta och fina. Kanske är det inte riktigt tid att klippa lönn så här års, men nu blev det som det blev. De lägre buskarna som växer framför, mot gräsmattan, är två gamla rosenspireor som fanns redan när vi flyttade in. De brukar blomma underbart om sommaren, men ska nog också få sig en omgång med sekatören någon dag.


Stenröset är bumlingarna som kom fram när vi rev den gamla trappan på baksidan i somras. Maken baxade dem åt sidan, och planen är att de ska användas runt en damm som vi vill anlägga nere till vänster i bild. Det blir ett semesterprojekt som heter duga!


Nere i ett vildvuxet hörn i moraset hittade jag två stora tuvor med snödroppar. Eftersom vi aldrig vistas där, så tog jag en rövare och grävde upp dem och flyttade hela jordklumpen till rabatten runt päronträdet istället. 


Man ska väl egentligen inte flytta lökar när de blommar, men jag kommer bara glömma bort det om jag inte gör det nu. Har jag tur så förlåter de mig och blommar lika fint nästa år, fast på ett ställe där vi kan se dem och njuta av dem.


Nu doftar det gott här hemma av mannens variant av Bouef Bourguignon, som står och puttrar på spisen. Mums! Fast än är det inte klart på några timmar. Jag tar mig en kopp kaffe och slår mig ner i soffan så länge.

10 kommentarer:

 1. Blir spännande att se dammbygget.....och du, snödroppar går perfekt att flytta nu, jag gjorde det förra året och nu när jag kom hem från semestern så blommade det för fullt!

  SvaraRadera
 2. Härligt med trädgårdsdag. Jag var också ute ett tag idag. Inte världens roligaste väder men skönt ändå.
  Jag klippte lönn förra veckan och ännu har den inte blött.

  Kram

  SvaraRadera
 3. Visst är det härligt att få gå loss med sekatören. Jag har också börjat lite smått.
  Ha en fortsatt trevlig lördagkväll!

  SvaraRadera
 4. Snödroppar! Sååå vackra! Här är det mest vanlig snö och inga vårblommor så långt ögat når! Tur att det finns tulpaner för inomhusbruk :)

  SvaraRadera
 5. Snödropparna kommer att klara sig fint!

  Förövrigt håller jag med dig - årets första vårdagar måste man vara ute i trädgården. Jo, det finns nog nån regel på det. :-) Själv städar jag ur växthuset för fullt. Men där inne är jag skyddad från både regndroppar och blåst så det funkar fint.
  Ha en bra söndag!

  SvaraRadera
 6. Jessica, grannen2 mars 2014 08:56

  Underbart med trädgårdsdag! Jag var i stan... Buhu liksom... Ser fram emot en sommar med morasfix!

  SvaraRadera
 7. Så härligt att vara ute och jobba i trädgården! Jag går och väntar på att solen skulle titta fram någon gång, men icke, så jag får nog också ta tag i min trädgård ändå och ignorera den täta dimman, för det är dimma dag ut och dag in här...!

  Snödropparna ser ju jättepigga ut, hoppas att de förlåter dej.
  Ser att du klippt ner pelargonerna - ännu en sak som väntar mej på torpet! Tack för att du påminde!
  Ha en fin söndag!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 8. Vad härligt med vårarbete i trädgården! Här hemma väntar jag lite för vädret är så nyckfullt.

  Vad spännande med damm! Det har jag också drömt om, men har inte riktigt kunnat komma fram till hur jag vill ha det.

  Men snödroppar ska väl planteras om "in green"? Så det går nog hur bra som helst. Fast jag vet ju inte om det gäller "in bloom" förstås ;).

  Ha en skön söndag!

  Kram Malin

  SvaraRadera
 9. Ja den officiella våren inträder den 20:e denna månad:)
  Skorpan

  SvaraRadera
 10. Så härligt att redan få börja med sekatör mm, här uppe i Boden är det visserligen slask och varmt med +2 grader just nu men våren är 2 månader bort för mig... Jag bor definitivt på fel ställe.
  Njut åt mig med :)
  Kram M

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!