söndag 16 april 2017

Gräv och fix i syrenbersån

Att snön fullkomligt vräkte ner igår väljer jag att inte låtsas om. Istället kommer ett helt gäng bilder från en solig långfredagseftermiddag, då jag var ute och grejade i ett par timmar. En salig blandning av grässvål, mossa och eländiga ogräsrötter grävdes bort i det lilla området mellan syrenerna och stenläggningen vid gårdspumpen. Sedan planterade jag in tre buxbomklot och en rundklippt tuja, som alla har stått lite bortglömda i krukor nere vid växthuset. Det blev riktigt trevligt med de runda formerna samlade tillsammans. I bakgrunden står en formklippt en, som också har stått i kruka tidigare. Den planterade jag redan förrförra året, och den tar sig riktigt fint.


Ädelsyrenerna Mme Lemoine har stuckit iväg bra i höjd. I år kommer det nog äntligen bli lite bersåkänsla när jag sitter i min däckstol. Stenkanten fanns redan sedan tidigare, men gruset och de mindre naturstenarna fixade jag till själv för några år sedan. Bilden är tagen "bakifrån" (nerifrån moraset) och som ni ser växer det upp både kirskål och snåriga smultronrankor därifrån, som är makalöst svåra att hålla efter. Rena rama sisyfosarbetet...


Bara vädret blir bättre igen ska jag fortsätta rensa upp och lägga markduk och täckbark över jordytan, så får kirskålen iallafall kämpa lite grann för att komma upp. Den här omgången passade jag iallafall på att rensa det grusade området runt pumpen fritt från ogräs (här är marken så stenig och ojämn att det är svårt att lägga markduk underst) och fyllde sedan på med lite nytt grus från den sista skvätten på uppfarten. Sen fick däckstolen komma ut ur ladan...


... och badkrukan Siw, som fortfarande är min allra käraste trädgårdskompis. (Du hittar henne och hennes läckra systrar HÄR!) Kärleksörten till höger på bilden nedan bildar en jättetuva när den kommer upp. Förra sommaren var den underbart fin, men ljuvt rosa blommor.


Jag flyttade upp en krukplanterad salix från köksträdgården. Den börjar slå ut med silvriga små blad nu, och kan få stå här tills syrenen kommer igång på riktigt. Kanske blir den kvar sen också, vem vet. Fast jag skulle nog behöva skura av krukan lite, ser jag. (Även om alggrönt förvisso också är en vacker grön nyans, hihi!)


Gjutjärnsgrodan är en annan trädgårdsfavorit, som har hängt med i många år nu. Den fick som vanligt inta sin plats i ett vattenbad på brunnslocket. Den var knalligare grön och hade guldkrona när jag köpte den för en sisådär 8-9 år sedan, men den blir faktiskt bara finare och finare med åren.


Gyllenlackplantorna och en murgröna som jag köpte i onsdags planterade jag i en låg terracottakruka med tre "öron", som kommer från ljuvliga butiken En liten bit av Medelhavet i Hammenhög på Österlen. Det där stället är verkligen ett krukparadis! Jag måste åka tillbaka dit i sommar och shoppa ännu fler!


Att ha många olika sittplatser i trädgården är himla trevligt tycker jag, men i ärlighetens namn sitter jag ju inte stilla så mycket. I just den här däckstolen sitter jag nog iallafall allra mest. Här läser jag gärna en bok eller en tidning eller dricker en kopp kaffe eller två. Tanken är ju att syrenerna ska bilda en L-formad vägg i bakkant, så att man sitter lite mer gömd.


Det känns fint att det iallafall blev lite trädgårdstid i början av påskhelgen, nu när det har det slagit om och blivit riktigt kallt igen. Jag slängde in flera krukor i växthuset igår, även om jag mest har planterat sådant som bör tåla frost och lite kyla. Mer orolig är jag över mina blommande mirabellträd och knopparna på magnolian där ute i trädgården. Hoppas hoppas hoppas att allt det vackra inte har frusit sönder...

5 kommentarer:

 1. Däckstolen redan framme så trevligt och 'badkrukan' Siw kan jag hålla med, det är inget badväder på länge än.
  Trevligt att pyssla i trädgården men blir det kallt avstannar allt.
  Fortsatt fin påskhelg/ Eva

  SvaraRadera
 2. Men så fint! Det där stället har jag också besökt och köpt fina krukor :) Måste bara fråga dig om fågelhuset, VAR har du köpt det???! Underbart fint!
  Kram från Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fågelhuset heter "Gigantmatare" och kommer från Wildlife Garden.
   Visst ser det ut som ett litet muminhus? :-)

   Radera
 3. Såå fint!
  Det där med många olika sittplatser i trädgården gillar jag också, och igenkänningsfaktorn är hög när det gäller att man inte sitter så mycket, utan mest pysslar runt i rabatterna och donar med nya projekt varje år...
  Ha en fortsatt skön påskhelg! Här har snön tack och lov försvunnit idag...
  Kram
  Jenny

  SvaraRadera
 4. Badkrukan Siv är ju helt underbar :)
  Vi har också många sitt platser och visst är det så att man inte använder dem alla lika mycket. Favoritplatserna är de bästa ;)

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!