onsdag 13 november 2013

Trädgård på schemat

I brist på dagsljus för egen fotografering, så lånar jag idag några fler bilder från makens studiebesök i Berlin tidigare i höst. Tillsammans med sina kollegor besökte han ett ställe som heter Garten Arbeitsschule. Det är ett stort trädgårdsområde som ligger nästan mitt i storstaden, dit skolbarnen får komma och "trädgårdera".

Maken var lyrisk när han kom hem, och när jag ser bilderna så förstår jag varför. Tänk om våra svenska skolbarn fick samma möjlighet att ha tillgång till en trädgård på skoltid, där de fick plantera, gräva, odla, trädgårdsdesigna och greja precis som de ville!

Alla bilder idag tagna av Onkel Olof







Kom igen nu alla kommuner i Sverige, - det är det här ni borde lägga delar av skolpengen på! Tänk vilka friska, glada, fridfulla och kreativa elever vi skulle ha om ämnet "Trädgård" fanns med på skolschemat!

9 kommentarer:

  1. Det var det jag arbetade med och för i ca fem år. Inte i kommunens regi då utan för en Folkhögskola. Jag föreläste på många olika ställen för många olika typer av människor. Det handlade mest om vuxna men någon gång var det barn som var målgruppen och i grund och botten, oavsett ålder, handlar det ju om att människan mår bra i natur och trädgård. Mår bra i kontakt med jorden och andra naturmaterial.
    På "min" skola hade vi alltså trädgård på schemat i fem år men sedan valde ledningen att lägga ner allt. Nu står tyvärr 120 kvm växthus oanvänt.

    Kan tänka mig att det var mycket inspirerande för O att göra den resan. Jättefina bilder!

    Kram

    SvaraRadera
  2. Det finns mycket som vi skulle kunna ha annorlunda i vårt avlånga land....

    SvaraRadera
  3. Wow, så häftigt! Så glad man blir när man hör sånt och så ledsen när man läser Marinas kommentar att liknande projekt lades ned på henne skola.

    Kram,
    Maria

    SvaraRadera
  4. Härlig möjlighet för barnen att få komma nära naturen.
    För många år sedan jobbade jag på en liten friskola. Vi hade en kolonilott som barnen fick vara i och odla mm. Tyvärr fungerade det inte så bra som vi ville då barnen var för små för att utföra det tunga arbetet, vi i personalen hade inte tiden (eller den och föräldrarna hade inte ork/lust (det var ett föräldrakooperativ).
    Men tanken var underbar, och nu, med de kunskaper jag har idag skulle jag nog lägga upp det på ett annat sätt och se till att det fungerade!
    Kram

    SvaraRadera
  5. Där hade jag VELAT jobba! Underbart!

    SvaraRadera
  6. Fantastiskt!
    Japp, mer trädgård i skolan. Tror det är bra aktivitet för alla.

    Härliga bidler!

    SvaraRadera
  7. Härliga bilder, underbar idé! Tänk vad många barn som skulle må lite bättre i en sån läkande miljö! Synd att det alltid handlar om pengar och kortsiktighet.
    Kram Åsa

    SvaraRadera
  8. Jag som då var på plats och tog bilderna kanske ska lägga en liten kommentar.

    På stället i fråga har man personal som sköter trädgården och sedan får skolorna komma dit och göra sina projekt.

    På det sättet "dör" inte projekten över sommaren, vilket händer här i Sverige med alla skolträdgårdar.

    Alltså. Det kostar lite extra att få saker att fungera. Man kan inte bara lita på eldsjälar bland personal och föräldrar...

    SvaraRadera
  9. Så härliga bilder.
    När jag gick på högstadiet (i forntiden) då kunde vi välja mellan en hel massa olika teman, bland annat växthus odling och det hade jag. På vår inne gård på skolan hade vi två eller om det var tre jätte stora växthus. Vi sålde tomater. Men vi hade äbven andra växter och hade försäljnig av planter. På sommrarna kunde man få sommar jobb ock sköta allt detta plus ta hand om en stor kryddträdgård (örtagården) som jag var med bland de elever som byggde upp och vi hade försäljning till nordfalks kryddor.
    Kanske inte riktigt med saken att göra, men jag blev så inspirerad.
    Ha en fortsatt fin torsdag!
    Kram
    Hanna

    SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!