Min trädgårdssäsong brukar alltid börja nere i köksträdgården. Den här delen är som en trädgård i trädgården, och för mig som gillar snabba resultat är det en smart mental strategi att starta säsongens arbete i ett avgränsat område. Jag låtsas att jag har en liten koloniträdgård, och det är det ju nästan också.
Vi har många träd mot den norra tomtgränsen, så det blir alltid mängder av löv att kratta upp i köksträdgården. Jag brukar vara extremt lat på hösten och lämna allt det där till våren, men i höstas var jag faktiskt ovanligt duktig och krattade upp flera säckar. Mindre jobb i vår, alltså. Tack för det.
Jag är den första att erkänna att jag inte är någon vidare grönsaksodlare. Det känns dumt att säga det, men den typen av trädgårdsarbete intresserar mig helt enkelt inte. Det brukar bara bli enkla grödor i pallkragarna, som spenat, sallat och sockerärter, och lite tomatplantor i växthuset. Det är tillräckligt mycket för mig att hålla reda på.
Förra året grävde jag upp två gamla blåbärsbuskar, som aldrig riktigt har gillat läget här. Istället planterade jag en krusvinbärsbuske av sorten 'Jogusto'. Det blev inga bär alls på den första året, men jag håller tummarna för kommande säsong. Vi har krusbärsbuskar, en vinbärsbuske och ett par hallonbuskar på andra ställen här nere, så lite ätbart blir det iallafall. Fast hallonen jag planterade för två år sedan har inte riktigt levererat som jag hade hoppats. Jag har säkert klippt dem på helt fel sätt, för jag kommer inte ens ihåg om det är hösthallon eller sommarhallon.
I större delen av pallkragarna brukar jag ha blommor, som rosenskära, zinnia, ringblommor och inte minst luktärter. De sistnämna vill jag absolut inte vara utan, men sedan några år tillbaka fuskar jag och köper färdiga plantor. Jag betalar mer än gärna för att låta någon annan göra det tråkiga jobbet först, så kan jag ta över när det roliga börjar, hihi!
De senaste två åren har jag även börjat gräva ner dahliaknölar i pallkragarna. Jag förodlar knölarna i hinkar i växthuset först, och sen planterar jag ut dem när frostrisken är över. De är otroligt mycket mer växtvilliga i pallkragarna än i krukor, fast vissa sorter växte nästan lite för bra i somras.
Min samling zinkvattenkannor bor permanent i köksträdgården. Ett par av dem är funktionsdugliga, men jag har dem mest till lyst. Baktill har jag satt upp träkonstruktionen till en gammal nätdörr, som jag hittade ute i ladan för länge sen. Det blir en lagom avgränsning mot hasselbuskaget som bildar tomtgräns i öster. Träsektionen till vänster på bilden här nedanför är en träpall som vår duschvägg kom på 2018. Man tager vad man haver.
Det känns härligt att få möta en ny säsong med ett plank på plats, som gömmer "fulhörnan". Så skönt att kunna gömma undan redskap, skottkärror, eldningstunna och alla andra pinaler man har dragit ut. Till höger på bilden här nedanför tornar en gigantisk "möghög" upp sig. Det var början på en kompost en gång i tiden, men jag har inte skött den alls, och nu är det en jordhög överväxt med ogräs. Att gräva om den där högen kan nog få bli ett tidigt vårprojekt. Bäst att passa på, innan kirskålen kommer upp på allvar.
Jag behöver bygga på någon slags kant på kortsidan av den där högen. Just nu står det två klena stolpar med hönsnät mellan som håller emot, men jag tänker att det behövs en stadigare konstruktion. Det bästa är nog att bygga ut något direkt från portalstolpen. Förhoppningen är att kunna påbörja en ny komposthög, när den gamla är urgrävd och upprensad. Då behöver jag även någon form av framkant mot gruset och stenplattorna som går in bakom planket. Där kuskbänken står på bilden här nedanför var planen först att ställa en smal och grund redskapsbod, men vi får se hur det blir med det. Kanske snickrar jag ihop ett rejält planteringsbord och ställer här istället.
Jag bytte ut flera av pallkragarna förra året, för de gamla hade börjat murkna ihop rejält. I år kommer jag att behöva byta ut ännu flera. Ska man våga sig på att snickra egna odlingslådor, tro? Som är mer hållbara? Fast pallkragar är ju så otroligt smidigt. Jag staplar dem alltid "åt fel håll" med metallklämmorna uppåt, för då kan man använda dem som fästen om man till exempel vill luta gamla fönster över som drivhus.
Vid sidan av växthuset har jag en tom grusad yta, där jag inte har ställt några pallkragar. Vissa år har jag någon form av sittgrupp här. Jag är himla dålig på att sitta ner, men det är ju bra att ha någonstans att ställa kaffemuggen.
Blir det soliga helger i februari-mars, kan det nog bli tid till att komma igång med vårstädningen redan då. Tänk, det är ju faktiskt snart. Jag längtar!
Bilden på luktärterna får mig att känna doften av dom.
SvaraRaderaOch vilka färger, helt i min smak.
Själv har jag dille på färska kryddor av alla de slag i pallkragarna.
Finns inget bättre än att gå ut o klippa vad man behöver när man lagar maten.