söndag 19 maj 2013

Samling vid pumpen

Området runt vår brunn har alltid varit ett "problembarn". Marken här består av hårdpackat grus och tegelkross, som någon har schaktat dit en gång i tiden för att bygga upp en liten terrassering (som liksom bildar en rätsidig triangel) mellan huset och det område som går under namnet "moraset" här hemma. Här går det alltså inte att plantera någonting, och det är hopplöst att komma åt med gräsklipparen, eftersom det är både stenigt, ogräsigt och mossigt.

För några år sedan köpte vi en gammal pump på Blocket; den har förvisso gjort sitt till för att göra platsen aningen trevligare. Uppe på den mossiga kanten växer gamla jordgubbsplantor och fetbladiga växter, och strax nedanför kanten har jag redan planterat vit syrén för att få till en bersåaktig inramning om några år. (Plantorna syns nästan inte på bilden för allt det gröna i bakgrunden.) Sen har det liksom avstannat där, men i flera år har jag gått och sneglat lite och tänkt att vi borde göra något annat av den här lilla "hyllan"..


Igår och idag har jag så tagit tag i projektet med att ta bort den mossiga grässvålen, för att istället lägga sten runt kanten och gruslägga markytan. Jag tänker att slutresultatet ska bli mer som en liten uteplats, där man kanske kan ha någon liten cafémöbel och krukor med pelargoner. Runt själva pumpen ska det bli ett litet stenparti, med fetbladiga växter och kanske också lite backtimjan.


Längre än så här har jag inte kommit, men nu börjar man iallafall se vad som håller på att ta form. (Höjdskillnaden framgår dock inte så bra på bild; det är en rejäl fallhöjd ner till moraset.) Men det värsta jobbet är faktiskt gjort, så nu kvarstår att testa sig fram med stenar och växter och få till en bra slutfinish. Det roliga jobbet, med andra ord! Attans att det är måndag imorgon...

P.S. Diktstroferna från igår var givetvis skrivna av Edit Södergran och ingen annan. Jag får skylla på solsting... D.S.

5 kommentarer:

 1. Snyggt jobbat! *busvisslar* Det där kommer bli superbra! Jag har också precis kommit igång med att flytta en massa växter och har inte heller tid att jobba... ;) Kram Hanna

  SvaraRadera
 2. Vilket jobb! Och vad bra det kommer bli, det syns ju redan! Visst är det angelique jag har gott om i min trädgård. Har både gamla och nya lökar. De gamla har snällt blommat i flera år men i år är de markant mindre och nästan vita! skumt...

  kram louise

  SvaraRadera
 3. Det kommer att bli supersnyggt!!Ett himla jobb att skala gräsmatta..
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 4. Jessica, grannen19 maj 2013 21:27

  Det blir ju sååå bra! Intygar som värsta spionen som sett det fina live! Med tanke på ett av mina projekt här hemma (det där roliga vid infarten du vet ;)) får du gärna gräva dig in i högen om du vill ha några stenar i olika storlek. Tror jag kan nyttja några av dina jämna o fina sen ( när området är tömt ) Tycker du är värd lite komp i veckan! Kram på dig finaste granne!

  SvaraRadera
 5. Mullvaden har varit framme igen, ser jag. Och vilken mullvad,sen. Gräver på precis rätta ställena. Det gör inte den mullvaden som finns här hos oss.
  Ha en bra vecka!
  Ulrika

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!