måndag 21 februari 2011

Odlingsdrömmar

När jag tittar runt i "Blogglandia" ser jag att många av er har börjat så frön och förodla inför den kommande säsongen. Förra året var jag också på hugget tidigt, men resultatet blev så nedslående att jag inte riktigt känner samma sug efter förkultivering i år. (Det enda positiva undantaget förra året var en flitig Flitiga Lisa, som till och med finns förevigad i min bloggheader.) Dessutom har vi inget vettigt ställe att förvara alla små krukor och odlingslådor på här hemma i vårt lilla hus.  Det får nog bli direktsådd för mig i år.

Även om jag inte är så praktiskt aktiv med plantering så pågår det desto mer drömmar och planering inne i huvudet på mig. Det finns fortfarande enormt mycket kvar att göra i vår 1500 kvm stora trädgård, och i sommar finns det mer än ett område som jag vill prioritera. 

Nu när värmepumpen (som är allt annat än grann) är installerad på södersidan så vill vi försöka "gömma" den på något sätt med hjälp av buskar och växter. Eftersom vi har vattenburen värme, så behöver vi inte ta hänsyn till luften som pumpen använder (vilket annars kan vara ett dilemma när man vill plantera nära ett luftintag). Däremot får man väl räkna med att det kan bli kallt där själva fläkten snurrar, så vissa växter kanske inte trivs där. Vår pump har dock fläkten riktad uppåt och inte framåt, så det kanske inte behöver vara något bekymmer. Om någon har erfarenheter av plantering i anslutning till värmepumpar, så mottages alla tips med tacksamhet!

För första gången tänker vi också försöka oss på att odla lite grönsaker; det här är ju första hela sommaren som vi bor här permanent, så vattningen blir inget problem. Det blir någon form av odlingsbäddar för vår del, antingen färdigköpta pallkragar eller egensnickrade i något slags lärkträ. Vilken lyx att kunna tassa ner i trädgården och plocka egenodlad sallad och egna grönsaker, - jag längtar! Det blir dock ingen jätteodling nu första sommaren; vi provar oss fram i liten skala till att börja med. Bärbuskar, fler rabarberplantor och en fläderbuske står också högt på önskelistan för ätbara inslag i trädgården.

Bild från www.odla.nu

Om man hade kunnat, så hade jag helst av allt gått i ide ett par veckor nu. Väck mig i april, när våren är här för att stanna!

21 kommentarer:

 1. Just nu sitter jag och visslar för jag fattar inte ett dugg av planteringssnack=))
  Men jag njuter gärna av blommor och vackra trädgårdar och beundrar dom som kan!

  För mig så är det ett jätteprojekt bara att plantera om pellisar*skrattar*

  Vilken fin award du fått och vilka fina rader Tina skrivit om dig.
  Gulligt!

  SvaraRadera
 2. Vilken spännande odlingssäsong ni har förför er! Lycka till mer alla era projket - och jag håller med: att gå i ide några veckor vore alldeles ypperligt. Det snöar här i Lund så... nej, urk!

  Kram på dej, och ha en riktigt fin vecka!

  SvaraRadera
 3. Hejsan.

  Säger också som du....Väck mig i April.
  Nu känns det segt,både i kropp och själ.....

  Får väl också drömma om lite bärbuskar och trädgård.

  Ha det gott,
  Kram Anneli.

  SvaraRadera
 4. Tack för utmärkelsen, du inspirerar också!

  Jag har inte heller börjat så något, tror jag hoppar över det i år...föredrar fröer som man kan så direkt ute på växtplatsen!!

  Mvh
  Frida

  SvaraRadera
 5. Jag har också kommit till sans gällande förodling! Om det mot all förmodan finns några egendrivna plantor som klarat sig undan från klåfingriga barn, hungriga katter, nyfikna hundar, eller glömska med vattenkannan, i maj, så är plantorna med all säkerhet långa och taniga, inte alls buskiga som i plantskolan! Det krävs utrymme (låsbart rum) och blomsterbelysning för att lyckas med förodling! Så jag köper de färdiga plantorna när det är dags att plantera ut i växthuset. Nackdelen är ju att man inte har så mycket roligheter att välja emellan, men vi tar förodlingen sedan när jag har lite mindre omkring mig, om det någonsin blir så?! Och så sår jag på friland förstås! Mycket, många olika sorter. Men drömmar finns det gott om i denna lilla skalle! Ser fram emot dina inlägg om odling, speciellt grönsakerna, det ligger mig nära hjärtat!
  Eija

  SvaraRadera
 6. Ja, tänk man kunde gå i sin ide och behövde först komma ut i April....
  Jag ska prova odla tomater själv i år. Tills nu har jag bara köpt planter. Men eftersom mina paprika,squash och pumpa lyckades ifjol, så ska jag ta utmanningen.
  (Har fått stora tomatplanter utan blomma första året här :) )
  //Ute

  SvaraRadera
 7. Mmm, väck mig i april när mitt exjobb är klart och jag får börja jobba!!!

  Här ska inte förodlas ett endaste dugg, för vi flyttar i maj! Då får vi visserligen trädgård men första året är det bra att bara ta det lugnt och bekanta sig med den för att se vad som dyker upp. Nästa år däremot kan det vara en idé att börja planera odling. Kanske köper vi färdiga tomatplantor i år och stoppar in i växthuset...

  Vi var och pratade med säljaren igår och till min enorma förtjusning finns två(!) fläderbuskar på tomten, förutom de vinbärs- krusbärs- och hallonbuskar (och äppelträd) som nämndes i mäklarens beskrivning. Det enda som "fattas" är en rabarberplanta men det är ju rätt lätt ordnat. Jag längtar!

  SvaraRadera
 8. Ja, jag är ju inte alls så bra på det där med odling som jag skulle vilja vara. Jag odlade lite smått och gott förra året men tyckte nog också att resultatet inte blev så bra som jag hoppats. :-/
  Ska försöka i år igen men just nu kan jag liksom inte skrapa igång energin, det känns ju så avlägset!

  SvaraRadera
 9. Hittade dig genom Helenas blogg Ord och Känsla, blev nyfiken om vem som gett henne den fina awarden! Vilken fin blogg du har! Jag älskar också växter av alla dess slag men saknar lite tid då jag är småbarnsförälder ;) Ha en fin måndag! Mvh Anna

  SvaraRadera
 10. Jag känner mig som de tre aporna, du vet när jag läser din text.
  Beundrar er som kan odla, jag fixar det bara inte.
  Satte ett gäng Allium lökar förra året som det bara kom upp ett par knotiga missväxter på.
  Men färdiga plantor i kruka kan lyckas, ibland...

  Kram Tina

  SvaraRadera
 11. Om du vill så får du gärna titta hur våra odlingslådor ser ut. Kolla under etiketten trädgårdsland så finns där bilder.

  Lycka till! Kram!

  SvaraRadera
 12. Ja du egna grönsaker är ju drömmen, men vi har inte heller några gröna fingrar så det vi får se hur det blir med plantering iår. Dessutom blir man inte så inspirerad när man tittar ut, bara en massa snö.

  Hoppas du kommer på något smart sätt att dölja värmepumpen!

  SvaraRadera
 13. Ja, säger detsamma, väck mig åtminstone inte förens det är plussisar ute!

  Ska bli kul att se era första odlingsförsök i sommar. Ett tips är morot som är motståndskraftig mot morotsfluga, de är ganska lätta att lyckas med :)

  Kram Marie-Louise

  SvaraRadera
 14. Det låter förståndigt att börja lite lätt så där, för det är alltid mer arbete med det än man tror. Jag tänker alltid att jag ska vara förståndig och så blir det gärna för mycket, och rätt vad det är har det vuxit mig över huvudet. Men i år ska jag göra som du, ta det lite försiktigt så där med grönsakerna.
  Det är så mycket godare med egna grönsaker än köpta, njutningen är total!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 15. Godkväll i stugan,kul att du hittat min lilla blogg,nu hittade jag ju din o hit får jag komma igen,ofta ser jag, för här fanns det mycket interessant vill jag lova!!!.Kul att du gillade min gröna lampa,lampan är från Ikea o sen har den fått sig en omgång färg o en ny sladd..
  Kram Therese

  SvaraRadera
 16. Ja det där med att odla är inte riktigt min grej, men nu längtar man verkligen efter skönare tider...
  kram
  sandra

  SvaraRadera
 17. Japp - jag tror jag följer ditt förslag om att gå i ide. Jag är sååå trött på den här envisa kylan som bara vägrar att släppa greppet.

  Tills dess får vi drömma om allt vi ska (eller vill ;-)...) göra i våra trädgårdar. Vi har ett stort trädgårdsland här hemma där vi odlar potatis, ärtor, squash, dill, jordgubbar, sallad o lite annat smått o gått. Men vi lägger inte ner massor med tid på det faktiskt. Jag kör med täckodling - slänger helt enkelt över gräsklipp mellan raderna. Det växer så det knakar och ogräset håller sig borta. Funkar finfint här
  :-). Jag älskar vår trädgård - men lite lat är jag allt. Smidigt och lätt ska det vara. Man vill ju kunna sitta i hammocken och sörpla kaffe också :-).

  Kram/ Åsa

  SvaraRadera
 18. Jag förodlar inget, har ingen bra plats som inte du heller verkar ha.
  Direktsådd innebär morötter, lök och blommor för mig. Rabarberplanta och en gräslöktova ska jag nog investera i...Kanske jag kan odla mer i ett härligt växthus någongång, vem vet?!
  Min svägerska har så fina planteringar som du visar på bilden, avis..nej då bara lite;)

  Kram Helena

  SvaraRadera
 19. Plantera och planera trädgården i huvudet är praktiskt, då behöver man inte vattna så mkt!

  Sov gott, Kram

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!