fredag 4 december 2020

Sommarens projekt i retrospektiv

Någon årskrönika för tråk-året 2020 är man ju inte direkt sugen på att göra, men jag kan inte låta bli att roa mig med att titta tillbaka på vad vi faktiskt åstadkom på ett par veckor under sommarens "hemester". Sommarens plan var att ägna oss åt lite landscaping nere i det vi kallar moraset, men att vi skulle hinna så mycket som vi gjorde den här säsongen, trodde vi inte i början av året. Den första etappen vi tog oss an var längs norrgaveln på stugan, där vi fick börja med att köra med röjsågen och sedan gräva bort en massa ogräs.


Alla våra projekt börjar med att vi har ett hum om ungefär vad vi vill göra, men sen ändras alltid det där "hummet" lite vartefter arbetet skrider fram, och så blev det den här gången också. Vi visste att vi ville ha naturgrus runt hela huset, men marken i sig fick bestämma lite hur det blev. På några ställen fick vi göra små trappsteg med hjälp av sten- eller betongkanter som vi grävde ner, för nivåskillnaden var ganska stor, och att gräva ut allt för hand för att jämna till det kändes som ett oöverstigligt uppdrag. Men det blev charmigt ändå, och slutresultatet efter plantering blev över förväntan. 


På baksidan av stugan låg det kvar en massa skräp från förra sommarens bygga-plank-projekt, och lite annat skrot med för den delen. Dessutom låg det en rejäl makadamhög och en massa murbruksklumpar kvar från  sommaren 2018, då stugan byggdes. Det var bara att sätta igång och städa upp, och när det var klart grävde vi bort det värsta ogräset och jämnade ut marken genom att kratta ut makadamet.  


Vi lade grus längs hela husgrunden och knöt ihop det med den grusade ytan på norrsidan. Som stopp mot den öppna jorden slog vi ner en sådan där rabattkant i trä som man köper på rulle. Det var en otroligt smidig lösning för två otåliga typer som vill ha direkt resultat, men det blev faktiskt riktigt fint också. På andra sidan rabattkanten hade jag egentligen inte alls tänkt börja plantera något i år, men blev sen ändå sugen på att snygga till övergången till den fortfarande helt otuktade delen av tomten. 


Först hade vi bara tänkt göra en smal grusgång längs husfasaden, men det där "hummet" ändrar sig ju som bekant, och projektet växte och blev större när vi kom på att det vore snyggt att lägga grus runt stammen på trädet med fågelholken.


Sagt och gjort. Och resultatet blev bra, för det lyfte liksom fram hela trädet. Dessutom skapades en underbart skuggig lövsal, som är jättehärlig att sitta i under varma sommardagar. Kanske blir det en redskapsbod här på sikt, eller ett litet cafémöblemang, men den här sommaren fick mitt vackra målade zinkbadkar stå här. 


Parallellt med alla andra projekt har jag grävt ut hela den högra delen av moraset. Det låter helt galet, men jag älskar faktiskt att gräva och har himla svårt att sluta när jag väl har börjat. För att peppa mig själv grävde jag ut ett par kvadratmeter i taget och belönade mig själv med att plantera upp området etappvis. En bra deal, som inspirerade till vidare grävning. 


I slutet av sommaren hade vi helt plötsligt en helt ny trädgård, och som pricken över i kunde vi äntligen knyta ihop de olika delarna av moraset med en grusgång mellan bastustugan och baksidan av växthuset, som var gruslagd sedan tidigare. Till höger om grusgången väntar nästa sommars projekt. 

Tur att man tar bilder som hjälper en att komma ihåg, för annars är det så lätt att glömma hur det faktiskt har sett ut. Och när jag ser det här tänker jag att sommaren 2020 blev ganska bra, trots omständigheterna. 

2 kommentarer:

  1. Hej
    Jag hittade din blogg i somras när jag sökte på punschveranda tror jag. Jag har sträckläst bloggen från början till slut sedan dess och blev klar nu. Det har varit så roligt att se trädgården växa fram och jag har blivit så inspirerad. Det har blivit jätte fint. Du säger att du älskar att gräva innan plantering. Hur gör du? Gräver du bort massor och fyller på med ny jord eller vänder du på jorden? Hur får du bort allt ogräs som var där innan? Hälsningar Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Pia!
      Så roligt att du har hittat min blogg och att du hör av dig med en kommentar.

      När det gäller grävning, så har jag lite tur i och med att det nog har varit trädgård här tidigare, för vi har ganska bra jord här. Jag gräver oftast upp marken i långa linjer, som jag sedan gräver vidare utifrån i "fyrkanter". Jag skakar alltid tillbaka den befintliga jorden, men slänger bort tuvor av grässvål och alla rot- och ogräsklumpar. Kanske inte det smartaste och mest tidseffektiva sättet att gräva, men min erfarenhet säger att det faktiskt blir mer hållbarhet i nyplanteringar om man verkligen försöker få bort allt man inte vill ha. Sen är det ju något meditativt med själva grävningen som jag gillar, hihi! Ny jord och kompost fyller jag bara på i hålen där jag ska plantera saker.

      Jag ser alltid ut som en lergubbe när jag har grävt en hel dag. Tur att man har en trädgårdsslang att spola av det värsta med, haha!

      Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!