torsdag 30 april 2009

Glad Valborg!

Det blir en Valborgskväll utan eld (eldningsförbud i Skåne) i Storstaden. Vi ska bara ta det lugnt och packa ihop oss inför helgen i lugn och ro. Efter frukost imorgon styr vi kosan mot Solhäll. 

Förhoppningsvis är verandagolvet lika fint när vi kommer imorgon som jag tyckte det var när vi körde därifrån i söndags. Jag ser fram emot att få måla väggar och fönster där inne! (Men är inte fullt lika sugen på att maskeringstejpa alla fönsterspröjsar...)

Jag hoppas också på en tur till plantskolan, för införskaffande av lite fina fjärilsbuskar. Kanske blir det någon extra vinbärsbuske också, så att den ensamma stackaren vi har får lite sällskap.

Ha en riktigt skön långhelg! 


onsdag 29 april 2009

Gottis i fin förpackning

De här fina karamellburkarna hittade jag i indredningsaffären Annorlunda Rum i Osby (som för övrigt är en väldigt trevlig affär, både vad gäller varor och service!). - De är nästan för fina för att ätas upp!

måndag 27 april 2009

Kök-stök


Köket på Solhäll var en hiskelig historia när vi flyttade in, med babyblåa väggar och luckor i smurfblått. Kaklet hängde på trekvart och golvmattan var lika intorkad som i alla andra rum. Vi såg ändå stor potential i de härliga 50-talsluckorna, och tänkte att det skulle gå snabbt att förändra saker och ting med lite färg.
Det gjorde det också, eftersom vi återvann nästan allting och bara förändrade med färg. Vi valde en ljus grön nyans, som vi tyckte kändes lite 50-talsaktig. Väggarna fick en bruten vit nyans. 
Det gamla kaklet kändes tidsenligt och charmigt, trots att det höll på att rasa ner på sina ställen. De svarta bakelithandtagen föll oss också i smaken. Däremot kändes det som om golvet och de gamla bänkskivorna av fläckig Pertorpsplatta hade gjort sitt...
Det fick bli en ny ljusgrå plastmatta (som vi lade in själva ovanligt smärtfritt), och nya brunbetsade bänkskivor. Med lite kakelfix och ny fog gick det att rädda det gamla kaklet. I det "nya" gröna köket skiftar det nästan i vaniljgult! Handtagen putsades rena från blå färg och skruvades fast igen.
Till och med den gamla Ankarsrumspisen fick nytt liv efter grundlig tvätt. - Den verkade nästan inte vara använd, trots att den förmodligen har några år på nacken!

Inget 100.000-kronorskök precis, men fullt funktionsdugligt (även om taket har spruckit lite grann och fortfarande väntar på lagning). Tills vidare klarar vi oss bra med lite ihopplockade möbler, men vi är ständigt på span efter ett lagom stort gammalt köksbord, några fina gamla stolar och den ultimata kökssoffan (se gammalt inlägg). 

Lysrörslampan ovanför matbordet känns det också som om vi kan leva utan. Dessutom surrar den så att man kan bli galen...

söndag 26 april 2009

Kompisar från förr

Tre gula (fula) kryddgubbar bodde en gång i min farmors kök i Västmanland. De stod uppe på en hylla ovanför spisen, och även om man hade kunnat haft salt och peppar i dem så fanns de mest där som prydnad. 

Den tjocka gubben i mitten har en spricka över skallen, sedan min mamma i sin ungdom råkade slå ner honom. Men med hjälp av Fammes flinka fingrar, och lite Karlssons klister, stod han snart på hyllan med sina kompisar igen.

När jag var liten var jag lite rädd för den tjocka gubben. - Han såg så elak ut, tyckte jag. Med åldern övergick rädslan i fascination, och den i sin tur i förtjusning. På något sätt har den tjocka gula gubben och hans två kamrater kommit att representera tryggheten i Fammes kök, där det alltid vankades köttbullar, plättar eller ett parti "Vändåtta".

När Famme sålde huset och flyttade till lägenhet fick gubbarna flytta söderut, hem till mig. Idag bor de i den gröna hyllan, i köket på Solhäll. Åsynen av dem framkallar fortfarande lukten av plättar och minnet av att vara liten i "Fammes" kök...

Punschveranda in the making

Första gången vi såg Solhäll utifrån trodde vi att det hade brunnit invändigt. Fönsterglasen på glasverandan var alldeles svarta och brända. När vi kom in såg vi att det satt plexiglasskivor för fönstren, och att det var de som bränts svarta av solen utifrån.

När husköpet var avklarat skruvade vi ner plexiglaset, ryckte bort den gamla plastmattan, och hux flux stod vi i våra drömmars punschveranda! 
Efter det har det inte hunnit bli så mycket gjort ute på verandan. Den har liksom fått invänta viktigare projekt. Men igår inhandlade vi iallafall färg till brädgolvet, och efter att ha slipat upp ytan på den gamla bruna färgen med slipmusen gick jag loss med penseln i högsta hugg!
Det gick snabbt att måla de få kvadratmetrarna golvyta. Nyansen är varmt grå. Med dörrarna öppna ut i försommarvärmen torkade färgen på nolltid (trots att den var oljebaserad), och vi hann stryka golvet en andra gång innan det var dags att återvända till Storstaden.

Nästa helg tar vi oss an fönstren inifrån. (Utsidan är klar, sedan i höstas.) Vi har också redan sett ut en mildare grågrön färg från Alcro som kommer att passa fint på väggarna.

Jag längtar redan till sommarens nattliga åskväder, när vi får sitta ute på vår fina glasveranda och njuta av skådespelet!

Nu är våren kommen, nu är våren kommen

Vädergudarna gjorde ett bra jobb när de prickade in lördag-söndag som årets hittills varmaste dagar! Så härligt att svänga in på uppfarten till huset och se hur mycket som har spruckit ut på bara de 5 dagar som gått sedan sist, och så ljuvligt att få sitta ute och dricka sitt eftermiddagskaffe!

(Den pollenallergiske sambon har inte riktigt samma version av de gångna dygnen... Sicken tur att det var Formel 1 på TV!)
Gräset blev klippt. Uppsamlingskorgen som sitter på gräsklipparen tömdes 4 gånger, och den stackars gräsklipparen storknade på grund av all mossa och fick startas om ett antal gånger. Resultatet blev iallafall ganska propert! (Ingen engelsk park precis, men...)

I förgrunden skymtas ett av körsbärsträden vi planterade förra helgen. Håll tummarna för att de tar sig! - Det verkar iallafall så.

torsdag 23 april 2009

Gräsklippardags

Vi kör upp till huset imorgon eftermiddag, som så många fredagseftermiddagar förr. Bilen hittar nästan på egen hand nu.

Det ska visst bli över 20 grader varmt i Skåne under helgen, så nu åker nog gräsklipparen fram för första gången i år. Det är alltid så roligt när man börjar klippa, men med 1400 kvm tomt där nästan allt är gräs tröttnar man ganska fort... Mossan tar över gräsmattan mer och mer, men det är ju iallafall grönt och fint. - Och fröken Grön gillar ju grönt!

Sedan förra helgen finns det ju dessutom ett och annat nyplanterat projekt att vårda. Ser redan mig själv om 10-15 år, liggandes i en hängmatta mellan körsbärsträden!

Trevlig helg! På återseende på söndag kväll, kanske.

onsdag 22 april 2009

Våra "Homies" från London!

IKEA:s "Ribba"-ramar i tittskåpsmodell är trevliga att använda till mycket. 

Vid senaste besöket i London hittade jag dessa små plastgubbar ("Homies") för en pund i REA-lådan i en prylaffär. De är så adorable att man bara vill visa upp dem! 

De passade perfekt att ställa på ramens insida. På  insidan av bakstycket klistrade jag fast ett eget foto, där sambon står och lyssnar på några gatumusikanter i Covent Garden. Jag hittade en engelsk flagga och några bokstavsklistermärken, som jag också satte dit. - Vips, så fick vi ett roligt, men samtidigt personligt, reseminne!

(Mest adorable är killen med  blå brallor och öron som Mr Spock!)

tisdag 21 april 2009

Hälsningar från 1949

På baksidan av huset har vi en mer eller mindre oisolerad utbyggnad som vi kallar "smatten". Hittills har den mestadels tjänat som avstjälpningsplats för allehanda bråte och verktyg. I helgen rensade vi upp här ute, köpte en lagerhylla från IKEA och började göra iordning ett skafferi. (Kylskåpet står redan här ute.)

Jag fick för mig att jag skulle kika vad som fanns under den läskiga gamla plastmattan, och när jag tog bort den hittade jag ett lager väl bevarade Svenska Dagbladet från 1949! - Så märkligt att tänka sig att andra människor har renoverat här 60 år före oss!

Under tidningarna fanns fina golvplankor i trä, så nu har vi plötsligt ett nytt slipprojekt framför oss. Om det inte blir så att vi bara målar golvet... Återkommer med rapport om det framöver.

måndag 20 april 2009

Men titta vad som kikar fram!


Det har varit vår på Solhäll ett bra tag. Eftersom vi prioriterat att fixa själva huset (både invändigt och utvändigt) är vår trädgård fortfarande ett allmänt kaos. - Men åhh, vilket trevligt sådant!

Helg för helg "ploppar" det upp nya överraskningar, och knoppar på träd och buskar bygger upp förväntningarna inför varje nytt besök. Vem längtar väl inte tills syrenen blommar?

Stenar med budskap

En påminnelse om vad livet egentligen borde gå ut på blir ett fint blickfång i fönstret på verandan.

(De fina stenarna kommer från Åhléns.)

Ett sovrum växer fram


På bottenvåningen i vårt hus finns tre rum, utöver kök, hallar och badrum. När vi tog huset i besitting föll det sig naturligt att vi planerade in sovrummet i det minsta av rummen, trots att det egentligen är en förlängning av ett annat rum. Rummet ligger dessutom mot norr, så det är förhållandevis mörkt och svalt.

När vi hade slipat golven möblerade vi temporärt med sängar från IKEA och en gammal trasmatta som min farmor har vävt. Den läskiga väggen täckte vi med ett gammalt påslakan. 

När vi väl hittade den perfekta tapeten gick det ganska snabbt att göra iordning sovrummet på riktigt. - På en helg hade vi både rivit ner den gamla tapeten, satt upp en fondvägg med den fina tapeten Grand Cornishe samt både vävspänt och målat sidoväggarna i en fin kittgrå nyans från Nordsjöfärg. 

Ovanpå sängen ligger en gammal favoritpläd från Klippans Yllefabrik och två härliga fårskinn som är inköpta på en lokal sommarmarknad. De antika sängborden hittade vi på Claeshallen i Malmö, och som pricken över "i" hittade vi en solformad spegel på ett annat loppisställe i Malmö. - Klart man måste ha en sol på Solhäll!

(Sänglampor från IKEA och svart madrasskydd från Jysk. Trädet i svart smide på väggen kommer från en 10-kronorsaffär i Kristianstad (även om det kostade lite mer än 10 kronor). Draperiet, för att kunna dra för in till det angränsande rummet, är sytt av tyg från Himla, och sängtextilier kommer från Åhléns och Hemtex.)

Här sover vi både gott och länge!

söndag 19 april 2009

UV-skydd

Hur ofta händer det inte att man hittar grejer på loppis som man blir handlöst förälskad i, men som man inte riktigt vet var man ska ha? 

När man sedan hittar världens bästa plats för sitt fynd blir det snudd på en hallelujaupplevelse. Som med den här lilla ugglan från Emmaus, som nu bygger bo i hålet i vårt gamla päronträd, 
- kan det bli bättre?!

Hur man får hem ett bokskåp när man har en Renault Clio

När jag läser inredningstidningar har jag ofta undrat över hur folk får hem alla fina grejer de hittar över hela världen. Kan man skicka möbler med posten? Hur skeppar man hem grejer med båt? Måste man hyra minilastbil för dyra pengar, så att man blir halvt ruinerad på kuppen?

Förra helgen hamnade sambon och jag på ett trevligt antikmagasin i Ronneby, där vi hittade bokskåpet med stort B. Men hur skulle vi få hem det? Mången sak har vi lyckats "knöka" in i vår lilla Renault Clio, men här gick ju definitivt gränsen. Det visade sig att affären som sålde skåpet kunde tänka sig att köra hem det åt oss, mot en mer än rimlig ersättning. - TIO mil bort! Det kan man kalla service.

Så nu har vi ett bokskåp, om än ett TOMT bokskåp. Det får bli en ny loppisrunda till helgen!

Hipp hipp hurra!

Mitt hjärtas fröjd firade jämn födelsedag med öppet hus på Solhäll. Vädrets makter bidrog med strålande sol, och vi kunde sitta ute i trädgården och njuta ett par timmar mitt på dagen. 

I presentskörden fanns många fina saker till vår trädgård, bl.a. två stora fina körsbärsträd, ett äppelträd, en vinbärsbuske, en clematis, lavendel och rabarber. 

Nog kliar det i fingrarna att få börja röja i vår "djungel"! (Jag tror även att grannarna tycker det är dags snart...)

onsdag 15 april 2009

Jakten på den ultimata kökssoffan

Jag är ägare till min barndoms älsklingsmöbel: Mormor och morfars gamla kökssoffa. I den har jag vaknat många jullovsmorgnar, till lukten av nykokt kaffe och ljudet av "Scooby Doo" på TV:n.

Morfar visste hur mycket jag älskade kökssoffan, och lovade att jag skulle få den en gång i framtiden, - han sa att han hade skrivit mitt namn under den för att vara på den säkra sidan.

Sedan några år förvaltas mitt arv av farmor, som har soffan i sitt kök. Jag har helt enkelt inte haft plats för den hemma där jag bor. När vi så blev husägare förra året trodde jag att jag hittat den perfekta platsen för min soffa, längs en vägg i husets kök. Till min sorg är väggen 10 cm för kort...

Efter idogt forskande har jag förstått att standardmått på kökssoffor är 190 cm, helt enkelt eftersom många av dem genom åren tjänat som sovplats för fullvuxna människor. Och så köper vi ett hus med en köksvägg som är 180 cm...

Jag har inte gett upp hoppet om att finna den ultimata kökssoffan, som passar just det kök som i övrigt är som skapt "kökssoffestilen". Jakten går vidare!

tisdag 14 april 2009

Vackra flickor



I en loppislada hittade jag 6 nummer av tidningen "Hela Världen" från 1956 för en krona styck.

Vem kan motstå det sunda skönhetsidealet de här tjejerna representerar? - I enkla, bruna ramar från Clas Ohlsson pryder de nu en hel vägg i en av våra hallar.

Fynd i ladan

Bland bråten ute i ladan hittade vi en gammal hylla, som vid första anblicken verkade ha sett sina bästa dagar. Men när jag skrubbat den med svamp och såpa, och befriat den från x antal lager ingrodd smuts, blev den plötsligt charmig! 

Med några lager ljusgrön färg pryder den nu en av väggarna i köket. Vem vet, den kanske har suttit där förut?

Golvade!


Efter att ha varit husägare i mindre än en halvtimme rev vi ut alla fula gamla plastmattor i de tre rummen på bottenvåningen. Vilken lycka att hitta härligt breda golvplankor, som dessutom var i så pass gott skick! 

Någon helg senare tog vi dit en inhyrd slipmaskin, och efter åtskilliga timmars arbete och TONVIS med slipdamm kunde vi tassa barfota på mjuka, såpskurade golv och bara njuta!

(Att städa bort slipdamm är en mindre munter historia... I veckor efteråt hittade vi små dammhögar på alla möjliga och omöjliga ställen. Vår lilla röda dammsugare, inköpt för 349 kr på BILTEMA, har heller aldrig varit sig riktigt lik...)

Känd från TV!


När vi skrev kontrakt på vårt lilla hus i februari 2008 fick vi veta att SVT:s "Antikrundan" hade varit på besök för inspelning året innan. 

Den gamle mannen som tidigare bodde i huset hade efterlämnat hela huset fullt med gamla saker, och ingen visste riktigt vad det var värt. Knut Knutsson kom och redde ut saken, och avsnittet sändes på TV under våren 2008.

När vi tog över huset hade alla saker blivit bortauktionerade, så när som på en och annan pinal som låg kvar ute i ladan.

måndag 13 april 2009

"Du köper bara gröna saker!"


Under påskhelgen hann vi "klämma" ett par loppisar, bland annat antik- och samlarmarknaden i Glimåkra. 

Visst hatar jag att medge att min käre sambo har rätt, men stengodset från Upsala Ekeby har ju en färg som jag bara inte kan motstå!  Och en kaffekvarn behöver väl varje hushåll med självaktning?? - Sen att den råkade vara lite grön, det kan vi väl avfärda som en slump...

Hjälp, vi är med hus!


För lite drygt ett år sedan "blev vi med hus". Att köpet skedde spontant är nog en underdrift, men förälskelsen var omedelbar och ostoppbar. Varför köpa sommarstuga i närheten av Storstaden, när man kan få ett helt hus i Glesbygden? Som dessutom är vinterbonat, och är som gjort att fira jul i? Att dessutom få äga ett hus som faktiskt har ett eget namn kändes som ytterligare en sak på pluskontot. 

Att huset hade lite (Läs: MASSOR) att åtgärda avskräckte oss inte... "Det kallas visst shabby chic på inredningsspråk! Och med lite spackel och tapet fixar man ju nästan vad som helst!"

Många helger och semesterdagar under 2008 har vi tillbringat arbetandes här. Visst har det varit jobbigt, men ack så roligt att se hur resultatet växer fram.  Se bara skillnaden mellan bilderna;  vårt lilla ruckel håller på att bli en vacker svan!

Sedan november har vi pausat lite grann med fixandet, men i takt med att temperaturen börjar stiga så börjar även renoveringspulsen gå igång. Snart dags att sniffa lite i färgburkarna igen...


I den härliga vårsolens glans...

I den allmänna rastlösheten, som bara infinner sig dagen innan det är dags att återgå till jobbet efter en längre tids ledighet, har jag nu fått för mig att starta upp en egen liten blogg. 

Vad ska det då bli av detta? - Förmodligen en hel del om husrenovering, heminredning och diverse loppisfynd, men kanske också ett och annat boktips.

Den som lever (och läser) får se!