måndag 30 april 2012

Nyanser av grönt

Med 23 grader på termometern välkomnade vi idag sommaren till "Glesbygd". Jag har legat långa stunder i en solstol och bara njutit av allt som håller på att slå ut. Nog bjuder våren på en speciell grön nyans av sällan skådat slag. Som i det skira bladverket på ett nyutslaget äppelträd, eller det där första saftiga gräset som fortfarande väntar på årets första klippning.


Åh, vad jag önskar att varje dag ska vara så här nu. Och imorgon när vi vaknar är det maj!

söndag 29 april 2012

... och hon är sååå lycklig!

Här sitter fröken Yrboll i en buske och drar ogräs. (Smygfotograferad av mannen i huset, som står med teleobjektiv i köksfönstret.) Vad gör väl lite öroninflammation när man har mössa? Och ligger man på alla fyra så svajar det faktiskt inte lika mycket uppe i knoppen.


Så vitt jag vet sitter hon fortfarande där under sin buske. Och hon är sååå lycklig!

lördag 28 april 2012

Verandavistelse

Idag gör jag inte många knop. Var duktig och e-deklarerade imorse, men det är ungefär det enda min snurriga skalle har orkat med. 

Eftermiddagen har jag mest tillbringat i en av korgstolarna ute på verandan. En perfekt plats för kaffe och slött bläddrande i diverse bildrika tidningar. Att regnet duggar lätt på rutan känns nästan bara skönt idag...


(Och ja, bilden är "re-cyclad" från ett tidigare inlägg...)

fredag 27 april 2012

Trälåda och tack

Tack snälla ni för alla uppmuntrande krya-på-dig-hälsningar efter gårdagens klagosamma inlägg. Jag svajar fortfarande omkring som en fyllekaja här hemma, men snart ska väl penicillinet göra susen. Fattas bara annat, när det ska bli fint väder framöver och jag längtar efter trädgårdsarbete så att jag kan dö! Får säga att bokstäverna dansar runt på datorskärmen aningen stillsammare idag, så det går nog på rätt håll.

Jag lovade att visa mitt andra loppisfynd från mega-super-duper-loppisen jag var på i USA, och här kommer det: En gammal trälåda, synnerligen praktisk för förvaring av gud-vet-vad...


Den där blågröna nyansen börjar verkligen bli en favorit här hemma; jag har redan en pall, ett brödskrin och en plåtburk i liknande ton, som bryter av fint mot det 50-talsgröna i köket.

Att baxa hem en klumpig trälåda i resväskan visade sig faktiskt inte vara något större problem; bara att fylla den med annat småkrafs som också skulle med hem och lägga i botten på väskan. Att jag sedan klarade invägningen på flygplatsen med sisådär noll grams mariginal är en annan historia...

torsdag 26 april 2012

Suddig i konturerna

De senaste dagarna har jag bokstavligt talat varit lite suddig i konturerna. Vid 40 års ålder har jag lyckats dra på mig en öroninflammation, som verkar ha satt sig på balansen och som gör mig mer yr i mössan än vanligt...

Freeway-trafiken efter en Dodgersmatch, Los Angeles april 2012.

Nu ligger jag på soffan och väntar på att penicillinet ska göra susen. Får erkänna att jag börjar bli rastlös. Öronbarn var jag aldrig, men det är tydligen inte försent. Fast nu får jag väl kalla mig örontant... 

onsdag 25 april 2012

Ögonblicksbild

Arrangerade foton i all ära; ibland bara råkar man springa på det perfekt stylade motivet...


... som det här gänget blänkande hyrcyklar, som bara stod där uppradade och väntade i solskenet på strandpromenaden nere på Venice Beach. (Pax för den gröna!)

tisdag 24 april 2012

Persikoblom

När jag fyllde 40 i somras fick jag ett litet persikoträd av mina kära väninnor A och A. Jag planterade den lilla plantan i lä mot husväggen på södersidan, för att på sikt kunna spaljéa (hmmm, det där verbet ser verkligen märkligt ut...) upp det mot väggen. 

Hela vintern har jag gått och småsneglat på mitt lilla träd, kommit med uppmuntrande växtkraftiga tillrop och hållt tummarna så det knakar för att det skulle överleva sin första frostsäsong. Mången gång har jag undrat om det verkligen kunde finnas liv i de bruna små pinnarna...


... men så häromdagen gav trädet mig svar på tal och lät sina grenar spricka upp och förvandlas till ett blommande mästerverk! Tjohooo, snart vankas det peach pie på Solhäll!

måndag 23 april 2012

Ice cold soda

Dags att visa det ena av mina (två) inköp från superduper-loppisen i Pasadena, California: Den här lilla reklamskylten i plåt för ett okänt (förmodligen påhittat) läskeblaskmärke:


Hur gammal den är vet jag egentligen inte, men "shabby fake" (som sambon brukar säga) är den nog iallafall inte, för smutsen, nötningen och reporna är helt äkta, hihi!


Färg- och storleksmässigt passar den iallafall in väldans bra i vårt kök. Lätt att transportera hem i resväskan var den också...

söndag 22 april 2012

Sol och regn

Trots prognos om regn, bjöd gårdagen på sol nästan hela dagen. Jag var inte sen att hoppa i trädgårdskläderna och riva av några timmars hårt arbete. Det blev mest gallring av ogräs i rabatterna på södersidan, samt gödsling av rosorna som jag planterade i augusti-september. De både blommade och växte så det knakade under hela den milda hösten; jag ser verkligen fram emot den nya säsongen, så att de små liven får växa till sig ännu mer!


Idag har det småregnat nästan konstant hela dagen, men det har ändå varit ganska ljummet ute. Har man ordentliga regnkläder, så finns det ju inget som hindrar en från att vara ute ändå! I full mundering avverkade jag ytterligare några timmar med att rensa upp och gräva ut lite mer i rabattkanten på baksidan av huset (östersidan). Här växer rosa ölandstok, kaprifol, två små buxbomklot och några väldigt missnöjda lavendelplantor, som efter tre års tjatande äntligen ska få flytta till den soligare sidan av huset i sommar. 


Jag passade på att fixa till lite bättre dränering under stuprören, med grus och stenar. Det är så enkelt att göra dessa små "steninstallationer", som både är fina för ögat och ett bra sätt att se till att regnvattnet inte gröper ur marken. En rostig gammal senapskula som jag hittade i ladan blir en extra kul detalj.


Stuprören är för övrigt en av de saker vi fortfarande är allra mest nöjda med på huset. Vi är så glada att vi tog beslutet att sätta upp rännor och rör i äldre stil när vi putsade om huset för snart fyra år sedan. Det sved visserligen lite extra i plånboken, men de passar verkligen bra på ett gammalt hus!

Till nästa helg ryktas det att det ska bli 20 grader varmt. Om man tar semester eller kompledigt på Valborgsmässoafton kan man ju dessutom få till en riktig långhelg. Tänk så mycket trädgårdsarbete  det kan bli av då!

lördag 21 april 2012

Flea market

Med risk för att trötta ut er blir det nu ännu ett inlägg från vår resa, men jag lovade ju att ta er med på den fantastiska amerikanska loppisen vi besökte.

Svägerskan, som känner oss innan och utan, tog oss med till Rose Bowl-stadion (känt från amerikansk collegefotboll) i Pasadena strax utanför Los Angeles, där en gigantiskt stor flea market äger rum andra söndagen varje månad. Aldrig har jag sett dess like! Massvis med stånd fulla av antikviteter och vintageprylar, så långt ögat nådde. Och vilka grejer, sen! Kameran klickade av bilder åt höger och vänster, så här kommer ett litet bildcollage:







Jag hade kunnat spendera varenda krona på mitt resekonto här, men i en resväska som bara får väga 20 kg när man checkar in den på flyget, får man tyvärr inte plats med vad som helst. (Ett tag funderade vi nästan på att hyra in oss på en over-seas-container, hehe!) Jag köpte iallafall en plåtskylt till köket (platt och bra) och en läcker trälåda (inte så platt och bra), som ni får se en annan dag när jag har hunnit fotografera dem.

Den här loppisen kommer jag att drömma om lång tid framöver. Kanske blir det tillfälle för ett nytt besök någon gång i framtiden. Svägerskan lär ju bo kvar i Los Angeles nästa år också...

fredag 20 april 2012

Gult är kult

När jag var liten tyckte jag så synd om färgen gul. "Gult är fult" kändes lite sorgligt, på något sätt. I vuxnare ålder hade jag en gul period på 90-talet (hur många är ni inte därute som också har gult Höganäsporslin i köksskåpen?), men den liksom ebbade ut när 2000-talet kom. 

När vi blev med trädgård 2008 fick jag för mig att gult skulle vara en bannlyst färg i våra rabatter; en "regel" som jag har levt efter nästan ända till nu. Hur dum får man vara? - Den överdådigt blommande forsythian som lyser upp tillvaron just nu vill man ju inte vara utan! Och solrosorna jag planterade i kryddrabatten förra sommaren gav mersmak och ska upprepas i år. 


Kanske blir det lite andra gula inslag här och där. För nu när jag är 40 tycker jag som när jag var fyra: "Gult är inte fult, det är faktiskt riktigt kult!"

torsdag 19 april 2012

Solcell på slinga

På billighetsvaruhuset Target (som finns i hela USA och mest kan liknas vid EKO-hallen eller ICA Kvantum) hittade jag en jätteläcker trädgårdsslinga med 20 roliga små solcellampor. Den fick naturligtvis följa med hem i resväskan.

Jag har sett att det finns liknande slingor på IKEA här hemma, men jag tyckte den här var lite extra rolig med de kopparfärgade "blombladen" och de läckert såpbubbliga lamporna. Tills vidare har jag hängt upp slingan på den rostiga järnstången, som vilar mellan de gamla äppelträdstammarna på baksidan. 


Kan jag be och få lite solsken nu, snälla vädergudar, så att jag får se om min lilla slinga är lika fin när den lyser?

Avslutningsvis kan jag meddela att det nu står 2-0 mellan mig och de pommes frites-älskande mössen; fördel Fröken Grön, alltså! Finns det fler utmanare, månntro? Kom an bara, jag är redo!

onsdag 18 april 2012

Los Angeles, CA.

Hur var det nu då i California? Jo tack, det var minsann en vistelse som gav mersmak! 

Vi bodde hos min sambos lillasyster, som bor mitt i Hollywood och jobbar som s.k. extra/stand-in/smårollskådis på en TV-serie. (Private Practise, om någon känner till den.) Bättre turistguide har vi verkligen inte kunnat haft; redan efter de tre första dagarna hade vi sett nästan hela Los Angeles! 

Vi var på marknad i Downtown, lunchade i Chinatown, tog en promenad på stranden i Venice Beach, spanade kändisar i Malibu (dock utan resultat), räknade stjärnorna i trottoaren på Hollywood Boulevard, jämförde handavtryck utanför Mann's Chinese Teatre...

Foto: Fröken Grön

... tittade på kändishus i Beverly Hills, fönstershoppade på Rodeo Drive, cruisade runt uppe på Mulholland Drive, fotograferade Hollywood-skylten från alla möjliga vinklar, kollade på baseball-match på Dodger Stadium, åt mängder av Ben&Jerry-glass, frossade i röd sötlakrits och god mat... You name it, we've done it!

Vi hann dessutom med ett besök på en fullkomligt ultimat söndagsloppis i Pasadena, men den förtjänar minsann ett eget inlägg framöver.

USA är onekligen ett märkligt land på många sätt, men säga vad man vill; det är svårt att inte tycka om att vara där!

tisdag 17 april 2012

Vinter och vår

Jag trodde inte mina ögon när jag klev ut på gatan imorse och fick se en bil komma körandes med ett stort lager SNÖ på taket och motorhuven! När jag väl satt på bussen hann vi inte komma särskilt långt norrut förrän vi stötte på mer av den varan... Urrrrk!

Desto trevligare var det när jag kom hem tio timmar senare. Visserligen är vinden fortfarande isande kall där ute, men solen skiner och av snön finns det inga spår alls. Och längst ner i trädgården blommar mirabellen!



På sätt och vis är den ju som att ha en snödriva i trädgården, men en betydligt mer trevlig sådan! Eller hur?

För övrigt är jag på krigsstigen mot musen/mössen, som har dristat sig till att flytta in medan vårt hus stod tomt i 9 dagar. Jag kan bara konstatera att gamla sunkiga pommes frites (från sambons födelsedagsmåltid igår kväll) är alldeles utmärkta som bete i fällan; det gav resultat nästan direkt! Nu återstår att se om den har några lika lättlurade kompisar...

måndag 16 april 2012

Ett paket på posten

En avi från posten låg och väntade i brevhögen när vi kom hem från vår resa. Idag hämtade jag ut paketet, som innehöll min fina vinst som The Shed-Tina lottade ut härförleden: Ljuvliga ripsmattan Maria! En påse mumsiga kolor fanns också med i paketet. (Hmmm, jag undrar om någon på Nyblom Kollén tjuvläser min blogg...)


Jag tror inte att jag kan hitta en matta som passar bättre på Solhäll än den här! Det finns flera tänkbara platser att ha den på, men innan jag bestämmer mig vill jag nog dammsuga och skura av golven först.

Tack igen, fina fröken Tina! Jag är så glad, så glad!

söndag 15 april 2012

Om sanningen ska fram...

Av praktiska skäl är det ju inte direkt så att man basunerar ut här på bloggen att man ska vara bortrest i över en vecka, men faktum är att den senaste veckans inlägg har varit schemalagda i förväg. I själva verket har jag befunnit mig någon helt annanstans, nämligen här:


Efter nio fantastiska dagar på besök hos sambons syster i Hollywood är vi nu hemma på svensk mark igen, fyllda av jet-lag, smutstvätt och mängder av härliga minnen och intryck. Jag misstänker att det kommer att märkas i några av inläggen framöver...

fredag 13 april 2012

Med macro i myllan

Mitt macro-objektiv har fått komma ut på vårvädring, efter att ha legat nerpackat mer eller mindre hela vintern. Onekligen en "leksak" som gjord för trädgårdsfotografering, och nu börjar det verkligen ploppa upp saker att fotografera! 

Den spirande kärleksörten, en nektarsprängd krokus, en blyg liten pensé och en smått vissnande snödroppe ställde villigt upp som modeller. Nog är naturen alldeles makalöst fantastisk!


Att det är fredagen den 13 idag väljer jag att ignorera. Jag råkar vara född på en fredag den 13, så jag måste väl nästan vara immun...

torsdag 12 april 2012

Ho ho?

Vi har en kran direkt på källarväggen, som vi kopplar trädgårdsslangen till. Praktiskt så länge slangen sitter i, men när man tar bort den så rinner vattnet direkt ner på golvet. Jag skulle kunna tänka mig att ha en gammal ho där. Gärna en sån här...


... som den här tursamma bloggaren hittade på ett loppisställe i höstas. Ytterligare något att spana efter på sommarens kommande loppisar, med andra ord!

onsdag 11 april 2012

Property Ladder

Varje eftermiddag kommer jag hem en kvart in på repriseringen av ytterligare ett favoritprogram från England: Property Ladder med Sarah Beeny som programledare. I programmet (som går på TV8) får man följa vanliga glada amatörer som försöker tjäna pengar i renoveringsbranschen, genom att köpa skruttiga hus, renovera dem och sälja dem vidare.

Det är roligt att se hur engelsmännen resonerar kring det perfekta boendet: Det ska vara AGA-spis, "good sized bedrooms" och helst ett en suit-badrum till varje sovrum. För en engelsklärare som mig är det dessutom rena fortbildningen, då jag snappar upp nya bransch-ord varje dag: Belfast sink, bespoke kitchen, inglenook fireplace, sash windows...


Sarah Beeny är härligt "besserwissrig"gnäller alltid över att ingen lyssnar på hennes goda råd, att folk tänker mer med hjärtat än med hjärnan och att de inte är tillräckligt affärsmässiga när de renoverar hus de ändå bara ska sälja vidare. Sensmoralen i programmet är tydlig: Man ska akta sig för att ge sig på sådant man inte har erfarenhet av. 

Det roliga är att det så gott som alltid slutar med att amatörrenoverarna knäpper Sarah på näsan, säljer sina nyrenoverade objekt för massor med pengar och skrattar hela vägen till banken. Mycket underhållande TV!

tisdag 10 april 2012

Bukett med sommarkänsla

På köksbordet står en bukett som nästan känns som om den vore plockad i trädgården, men den är faktiskt köpt nere på vår lokala lilla blomsteraffär.


Rosa ranunkel, aprikosfärgad gerbera och gröna pistagekvistar; enkelt men vackert. Precis som jag gillar det!

måndag 9 april 2012

Tulpaner, tulpaner

Tänk att man aldrig tröttnar på tulpaner! Säsongen börjar väl så smått lida mot sitt slut i affärerna, men så länge de finns att köpa så håller jag fast vid min tradition med veckobukett. Extra fint passar de i fin vit emaljkanna från IKEA.


Snart tar trädgårdstulpanerna över! Vi har redan rejält med blad som tittar upp i rabatterna på framsidan av huset. Några nya lökar satte jag inte i höstas, men jag håller tummarna för att de gamla lökarna ska blomma även i år. Vi får väl se...

söndag 8 april 2012

Gottegris

Jag tänkte att det vore väldans dekorativt och trevligt att fylla min fina vita skål i pressglas med färgglada påskägg...


... men jag glömde att Sveriges största gottegris bor här hemma. (Och då syftar jag inte på den manliga halvan av familjen.) Tänk att man aldrig lär sig...

lördag 7 april 2012

Påskris XXL

Förra året bjöd påsken på rena rama sommarvärmen. Då var jag ute i trädgården i linne flera dagar i rad, målade pallkragar, grävde till en sprillans ny köksträdgård och fixade solbrännan på samma gång. Så är det väl inte direkt i år...


Men påskvipporna fladdrar iallafall i snöbollsbusken, precis som förra året; ett påskris i XXL. 
Glad påsk på er!

torsdag 5 april 2012

Dags att dra!

Upp och hoppa tjejer, - nu är det dags att dra till Blåkulla!


(Jag är lat och återanvänder en bild från förra året, men den här kärringen ser faktiskt likadan ut i år, hihi!)

onsdag 4 april 2012

Granit

Granit är en väldans trevlig affär, som man sällan klarar att lämna tomhänt. Vid mitt senaste besök i Malmö slank jag in där och kom ut med en tjusig förvaringsburk i zink, som tills vidare har hamnat på hyllan ovanför planteringsbordet.



Praktisk förvaring att kunna ha utomhus och fylla med alla lappar och informationskort som suttit på växter jag planterat (och kommer att plantera...). Jag hade kunnat tänka mig flera! (Både burkar och plantor, hihi!)

tisdag 3 april 2012

Maria flyttar in!

"Jag luras inte..." skrev Tina med härliga bloggen The Shed i mitt kommentarfält igår kväll. Två sekunder efter att jag läst kommentaren skrek jag rakt ut av lycka, när jag "surfade" in på hennes sida och möttes av det fantastiska beskedet att jag har vunnit en fullständigt ljuvlig ripsmatta från Nyblom och Kollén!


Snart flyttar alltså Maria Ljusgrön in på Solhäll, och nog passar hon som handen i handsken hos Fröken Grön. Tusen tack för den fina utlottningen Tina; jag är så makalöst glad! 

måndag 2 april 2012

Mossa och luffarsmide

Jag sparade lite grönmossa från julens arrangemang och slängde den i en vattenhink för att väcka liv i den nu i april. Tillsammans med farmors gamla ampel i luffarsmide och några söta penséer blev det ett riktigt fint arrangemang att hänga upp vid ladan.


Nu vaknade vi till minusgrader imorse, men jag håller tummarna för att de små liven håller sig vid liv iallafall. 

söndag 1 april 2012

April, april

Första april är här, men våren verkar fortfarande tveka. Helgen har bjudit på alla möjliga sorters väder; ena stunden snöbyar och kalla vindar, andra stunden solsken och riktigt skönt. Kanske naturens eget sätt att "med mig skämta aprilo"? 

Spa-helgen i Ronneby har varit härlig och avkopplande, nästan lite som att gå in i en bubbla och stänga av världen en smula. Sådana stunder borde man helt klart unna sig oftare. För att inte tala om hotellfrukostbuffé, mums!


Till middag vankas det potatisvåfflor med crème fraiche, kaviar och rödlöksmarmelad. Det är min söta pappa som har skickat med en "matkasse" med alla ingredienser. Hembakat knäckebröd har vi också fått i påsen! Jag är fortfarande en extremt bortskämd dotter...