onsdag 3 november 2021

Att unna sig lite läslov

Jag unnar mig lite höstlovssemester och har nu tre dagars ledighet tillsammans med min man, som har höstlov på riktigt. Det har varit grått hela dagen i "Glesbygd", men höstfärgerna i trädgården gör omgivningen vacker ändå. Nu så här på sen eftermiddag börjar det dessutom klarna upp lite grann på himlen. 

Jag anammar begreppet läslov och har precis avslutat "Björnstad" av Fredrik Backman, som är den första delen i en trilogi. Jag har faktiskt inte läst något av honom tidigare, men har sett både "En man som heter Ove" och "Britt-Marie var här" som film. Detta är dock en helt annan typ av berättelse. På förlagets hemsida sammanfattas handlingen så här: 

"Det handlar om 15-åriga flickors odödliga vänskap och 17-åriga pojkar som spelar hockey med en hel stad på sina axlar. Men den handlar också om ett oförlåtligt brott, hur snabbt ett samhälle kan lära sig att blunda, och de fruktansvärda saker vi ibland är redo att göra för framgång." 

Det är tydligt att författaren har inspirerats av händelsen i Bjästa för 13 år sedan, då mer eller mindre en hel bygd tog parti för en 15-årig våldtäktsman och vände ryggen mot det 14-åriga offret. En ruggig historia på mer än ett sätt, både i verkligheten och i bokform. Jag ska nog läsa de andra två böckerna också. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!