torsdag 25 juni 2009

Sommarlov!

Skånevädret har varit fantastiskt de senaste dagarna, och känslan av total avkoppling börjar verkligen infinna sig.

Vi har landat i Storstad igen, efter en ljuvlig första sommarlovsvecka på Solhäll. Räkningar betalar sig inte utan dator, och tvätten tvättar man inte lika ren för hand. 

Datorfritt i stugan är onekligen ganska skönt, men så många blogginlägg blir det ju inte under semestern. Agendan på grejer att göra är dock tillräckligt lång för att höstens inlägg ska kännas tryggade redan nu!

Trevlig sommar på er, till nästa gång!

onsdag 17 juni 2009

Lada

Vi har en liten lada på tomten på Solhäll. Den är ganska gisten och skev, och smått fallfärdig på sina ställen, men faktiskt riktigt charmig ändå! Och hur coolt är det inte att kunna säga att man äger en lada?!

På framsidan är den halvt kamouflerad av den mest underbart doftande schersminhäcken!

På gaveln framtill finns det dubbeldörrar stora nog för att kunna köra in en liten bil. När vi flyttade in var det massvis med "bråte" i det här rummet, men mitt bland allt skräp har vi faktiskt hittat en och annan sak som går att använda. (Jag har tidigare t.ex. bloggat om ett litet köksskåp.) Här inne förvarar vi saker vi använder, som gräsklippare, grill och cykel.

Framtill finns också två mindre dörrar till vänster, - den går till ett långsmalt förråd, och den andra tror vi leder till något som har varit ett gammalt utedass. (Vi har inte varit så sugna på att forska i det närmare!)

Upptill på gaveln finns en dörr som går att öppna in till ett stort loft. Här har vi bara stuckit in huvudet via en stege, men "rummet" är fullt av gamla fönster.


På långsidan som vetter mot trädgården finns en dörr i bortre änden. På insidan av den finns ett rum med fallfärdigt golv. En gång i tiden verkar det som om det faktiskt har bott djur av något slag här, men idag använder vi det bara som "skräprum". På sikt skulle man dock kunna göra ett stort och bra förrådsrum här, bara man säkrar upp golvet lite. 

På utsidan har vi idag planterat lite grönt, som klematis och tomater i tunna. Dessutom är långväggen perfekt för pilkastning och luftgevärsskytte om sommaren!

Under ladan, på den bakre kortsidan, finns en liten jordkällare, som idag är fylld till bristiningsgränsen med gamla glasflaskor. Det får bli ett framtida projekt att röjja ut här...

tisdag 16 juni 2009

Gröna stunder

Dags att välkomna er in i vårt sköna, gröna matrum, som ligger i anslutning till köket. - Det här var det första rummet vi färdigställde, efter köket.

Att tapetsera väggar som inte är raka och vinklar som inte är räta, är en mindre pärs, kan jag intyga! Om man dessutom, som vi naturligtvis gjorde, förälskar sig i en mönsterpassad tapet, så har man verkligen satt sig i tapetklistret...

Tapeten vi föll för kommer från Boråstapeters kollektion, som så passande heter Anno 1909. Om jag inte minns fel heter just den här Berit grön.

Innan tapetsering såg rummet ut så här: (Mäklarens portfölj får vara med på ett hörn!)

Och efter golvslipning och x antal timmars pyssel vid tapetserarbordet blev resultatet det här:

Det vita bordet med stolar är ett gammalt köksmöblemang från IKEA, som följt mig sedan min allra första egna lägenhet. När jag köpte det var det så där härligt furugult som bara IKEA-grejer kan vara, men för ett par år sedan målade jag om det. När vi skaffade nytt matmöblemang i lägenheten hemma i "Storstad" förpassades prylarna upp på vinden. - Sicken tur att vi sparade dem!

Det fina gråa skåpet är "arvegods" från grannarna på baksidan, som höll på att tömma ett hus förra våren, och frågade om vi behövde möbler. Även den låga, bruna bokhyllan på första bilden kommer ifrån dem. - Helt fantastiskt!

Från köket sett, ut mot hallen och verandan, såg matrummet ut så här när vi flyttade in:

Och idag ser det ut så här:

Den gamla kistan är sambons arvegods från Jämtland, och gungstolen köpte jag på auktion när jag var 17 år gammal. - Båda är väldigt svårplacerade, eftersom de kräver mycket yta, men i det här rummet funkar de jättebra!

Gungstolen har faktiskt konstverk målat i sitsen och på huvudstödet. Konstnären heter Arvid Nilsson, och är tydligen lite småkänd i Blekingetrakterna.

Det här är nog mitt favoritrum på Solhäll. - När det gäller trädgård vet jag inte riktigt om jag har "gröna fingrar", men man kan nog säga att jag har det när det gäller inredning! (Bokstavligt talat...)

måndag 15 juni 2009

Regnkamrater

Efter att det har regnat får vi alltid besök av ett helt gäng vinbärssniglar på Solhäll. Man hittar dem lite överallt i trädgården, men allra bäst trivs de på den norra sidan, längs uppfarten mot ladan.

Jag tycker de är rätt så trevliga små krabater, och oroar mig mest för att köra över dem när man kommer med bil. 

Kanske man kan samla in dem och sälja dem dyrt till någon fransk restaurang i sommar? =)

söndag 14 juni 2009

På plats!

Idag har det varit strålande sol i "Glesbygd" mest hela dagen. 
- Blåsigt som attan, men ljumma, sköna vindar.

De nya namnbokstäverna kom på plats:


Det blev lite annat "stuk" än på de gamla bokstäverna, - lite kantigare och aningen tunnare, men jag gillar ändå resultatet. Det ser prydligt ut! 

Prickarna över "ä" fick ju dessutom plats efter att de sågats av tidigare i veckan. Jag fick skruva fast dem en och en. 

När alla bokstäver var uppsatta målade jag skruvarna med samma röda färg som bokstäverna, så att de skulle smälta in lite bättre.

De nya smidesbokstäverna är nog garanterat mer hållbara än den gamla versionen, med bokstäver målade på en playwoodskiva.  
- När jag skruvade ner skivan buktade den ut från väggen rejält.

Vi får väl gå och "känna in" oss på de nya bokstäverna ett tag, men de blir nog kvar. Den gamla skylten är dock sparad på vinden, om det skulle vara så att vi trots allt vill ha den förra modellen.

torsdag 11 juni 2009

Fjorton år på nytt

Mina tonårstjejer i plugget läser Stephenie Meyers böcker om tonårstjejen Bella som blir förälskad i vampyren Edward. På engelska heter första boken "Twilight" (som nu även är en film), och på svenska heter den  "Om jag kunde drömma". 

Efter att ha lyssnat till den ena begeistrade bokredovisaren efter den andra blev jag lite nyfiken och tänkte att jag skulle bläddra igenom första delen. - Två veckor senare har jag läst alla fyra delarna (som mer eller mindre är av tegelstensmodell) OCH sett filmatiseringen mer än en gång.

Vilken underbar, mångbottnad kärlekshistoria! - Fantastisk fantasy för tjejer, men berättat som om allting vore den mest självklara verklighet. 

Att allting utspelar sig i de regniga skogarna i Washington State gör det hela så mycket mer levande för mig, - jag bodde i Seattle under ett år när jag var 19, och har dessutom besökt ett par av ställena i boken.

Fjorton eller 37, - böckerna trollbinder. Nu vill jag också vara vampyr! Och tjejerna i åk 8 och jag längtar till november, då andra delen "New Moon"/"När jag hör din röst" har premiär som film!

onsdag 10 juni 2009

Paradis, djungel och snår

Förra sommaren var vi så upptagna med renovering och husputsning att vi inte riktigt hann njuta av (eller ens lägga märke till) vad som blommade i trädgården. - Därför känns det som en överraskning för varje ny planta som blommar!

Till vänster om vår uppfart har vi en jättelång vit syrénhäck, som övergår i en ljuvlig schersminbuske. Den blommar för fullt nu!

Fjärilslavendeln, som jag satte i tunnorna på framsidan, börjar bli riktigt buskig och fin. Blommorna är verkligen läckra!

På baksidan har vi vår "djungel", som är fullkomligt ovårdad, men samtidigt vacker i sin vildhet. Här blommar allehanda ängsblommor just nu. Det döda trädet blir nästan som ett konstverk i allt det gröna! (Det ska dock bort, så småningom...)

Här finns en snöbollsbuske, som är jättetät och fin. (Vi har en till uppe vid trädgårdsmöblerna på sydsidan av huset.) Blombollarna är knytnävsstora!

I "djungeln" har vi också ett jättestort buskage som är fullkomligt översållat av härliga, rosa blommor! Efter ett besök hos en kollega häromdagen har jag fått lära mig att det är en paradisbuske. - När man ser den förstår man varför den heter så!

Tja, som synes är trädgården ingen engelsk park, precis. Men visst har den potential att kunna bli ett riktigt paradis! 

tisdag 9 juni 2009

Kom ketchup...

I helgen planterade jag så äntligen mina stackars tomatplantor, som stått och väntat i sina plastkrukor i över två veckor. 

Jag ville så gärna hitta tunnor i lämplig storlek att sätta dem i, och när jag fått något för mig ändrar jag mig inte så lätt.

Trätunnor i lagom storlek hittade jag till slut på tidigare omnämnda Trästället i Skyrup. 

Och minsann, redan två dagar efter plantering skådade vi den första lilla tomat-babyn! - Ännu grön, liten och oätlig, men den som väntar på något gott...

måndag 8 juni 2009

Bokstäver

När vi målade om verandan utvändigt var vi tvungna att slipa bort namnet "Solhäll", som stod målat direkt på väggen ovanför dörrarna. Innan färgskrapan plockades fram kalkerade vi de gamla bokstäverna på smörgåspapper, för att ha en mall att utgå från när namnet skulle dit på nytt.

Eftersom väggen är spontad var det lite klurigt att måla dit bokstäverna igen, så som jag berättat i ett tidigare inlägg fixade O en lös skiva som han målade på. Det blev jättefint, men det fuktiga vädret har gjort att skivan börjar bukta utåt, så vi har gått och grunnat på en annan lösning.

Förra helgen hittade vi jättefina bokstäver i gjutjärn på Trästället i Skyrup. De kostade bara 35 kronor styck, och storleken verkade vara lagom, så vi köpte de sju bokstäverna vi behövde. (Skruv ingick, minsann!)

I lördags kväll (innan fotbollen och i halvlek) målade jag om bokstäverna i samma röda färg som använts på de tidigare bokstäverna. - De blev jättefina!

Storleken är perfekt, med undantag för bokstaven "Ä", som blev för hög på grund av prickarna. Vilken tur då att man är kollega med en trä- och metallärare! - På nolltid sågade han av prickarna och borrade till och med små hål i dem, så att vi ska kunna skruva fast dem separat.

Till helgen ska jag testa att sätta upp bokstäverna. - Blir det bra får det bli vår permanenta lösning. 

söndag 7 juni 2009

Minne från mormors kök

Min snälla moster i Dalarna skickade ett litet paket som landade i brevlådan i fredags. - Det innehöll en jättesöt handbroderad väggbonad, som kommer från min mormors kök.

Texten har bleknat lite med åren, men jag ska definitivt stryka på bonaden och sätta upp den i köket på Solhäll! 

Tack snälla moster K!

Marknadsdag

Lördagen kom med riktigt bra marknadsväder i "Glesbygd", blandat sol och moln, men inget regn. Knallarna kom redan under fredagskvällen, och strax efter klockan 9 på lördagsmorgonen var det redan folk i farten på gatan utanför vårt hus.

Vi plockade ner vårt gamla tapetserarbord från vinden och proppade det fullt med grejer och pryttlar som vi haft med oss från stan. Böcker travade vi på ett gammalt köksbord som står ute i ladan. (Som jag egentligen älskar och skulle vilja ha i köket, men eftersom det är alldeles för korta ben på det kan vi inte använda det.) 

Jag var duktig och ångrade mig inte över en enda pryl. Klockan 10 var vi redo för försäljning.

Man kan lugnt säga att vi förenade nytta med nöje,  - vi drack kaffe och tittade på strömmarna av människor som gick förbi, samtidigt som vi krängde en och annan ljusstake eller kastrull. Grannen hade lånat ut sin uppfart till en kokosbollsförsäljare, så vi hade nära och bra till lördagsfikat!

Under dagen hann vi också visa huset för två intresserade sällskap. En kvinnas farfar bodde på Solhäll till för ungefär 20 år sen! Vi blev också tillfrågade av Hembygdsföreningens ordförande om vi kan tänka oss att visa huset i samband med Bo-dagarna i september, både smickrande och roligt!

När vi packade ihop vid 16-snåret tyckte vi att det fortfarande var ganska mycket grejer kvar, men när vi räknade kassan innehöll den iallafall nästan 600 kronor, växeln borträknad. - Det får väl räknas som rätt OK ändå. (Och i ärlighetens namn var målet med loppisen nog mer att socialisera!)

Delar av vinsten försvann dock ganska fort, eftersom jag investerade i ett nytt parasoll:

Svart kanske inte faller alla i smaken, men VI tycker att det är jättesnyggt, och att det passar in med resten av husets färger. Hoppas att det blir mycket sol i sommar, så att vi får tillfälle att ha det uppfällt ofta! - Om inte annat är det stort nog att använda som paraply...

torsdag 4 juni 2009

Gallring bland prylarna

Helgen närmar sig. Under veckan har vi börjat plocka ihop en hel del gamla grejer och böcker som vi tänkte "kränga" i samband med marknadsdagen i "Glesbygd" på lördag. 

Vi inser nu att vi borde ha börjat köra grejer för länge sen för att få med allt vi vill bli av med. Eller så kan vi ha loppis fem helger i rad, så mycket gammalt skräp har vi... 

Sambon är mest glad för att vi ska bli av med delar av min digra samling inredningstidningar. Han håller också tummarna för att så många gamla blomkrukor som möjligt ska få plats i bilen när vi kör upp imorgon.

Jag misstänker redan att uppackningen kommer innebära att jag ändrar mig angående försäljning av en och annan pryl: 
"Men den är skulle ju vara fin i matrummet!" 
"En sån här kan man ju faktiskt ha användning för!" 
"Åh, den här gamla fina burken hade jag glömt att jag hade!" 
"Den här kan vi inte sälja, den har jag fått av min mormor." 

Eller den bästa ursäkten av dem alla, som min kära fader brukar köra med för att slippa göra sig av med saker: 
"Nä, inte den, den har jag gjort i slöjden!"

Trevlig helg på er!

onsdag 3 juni 2009

Blommigt

Den lilla klematisen klättrar nu för fullt på laduväggen. I fredags när vi parkerade bilen lyste den här stora fina blomman lång väg:

Nya knoppar är på gång, så jag hoppas att vi får njuta av blomningen ett tag till. Och tänk så fint när de gröna bladen klättrat lite högre upp på väggen!

På baksidan av huset har vi resterna av ett äppelträd, där bara en knotig gammal stam finns kvar. Jag funderar på att peta ner ytterligare en klematis där, som får växa upp med trädstammen som stöd. - Det kan nog bli läckert.

På en "bakluckeloppis" hittade jag en jättehäftig "häxkittel" i gjutjärn för ynka 95 kronor. Den har fått ersätta den gamla trista krukan på baktrappan, och i den har jag stoppat ner ett par ljust rosa snöflingor. Det blev riktigt fint! (Och nej, det har inte regnat på bilden, - det är nyvattnat.)

Planer finns också på kaprifol och lavendel mot utbyggnaden på baksidan (den trävita delen som syns på bilden här ovan), men först måste vi måla om väggen där. 

Sicken tur att det finns lite projekt kvar, - vad ska man annars ta sig för på semestern...

tisdag 2 juni 2009

Konungens återkomst

Det allra första inredningsköpet som vi gjorde till Solhäll råkade bli en tavla av vår gamle svenske kung Oskar II. 

Vi hittade tavlan i en antikaffär i Malmö och tyckte att den var både tjusig och lite "kitschig" på en och samma gång. Guldram och "prål" har ju inte precis varit ett stort inslag i lägenheten hemma i stan, men på något sätt passar stilen hur bra som helst i vårt lilla hus!
Efter att vi satt upp tavlan i matrummet på Solhäll fick vi en dag en CD-skiva från säljarna till huset. (Deras foton från "Antikrundans" besök har visats tidigare på den här bloggen.) Bland den gamla farbrorns alla prylar fanns ett LIKADANT motiv i LIKADAN storlek i en LIKADAN ram! Det enda som inte stämmer är färgen på passpartouten.

Det kändes nästan lite "spooky" att upptäcka tavlan på fotot! Dessutom hänger den i samma rum som vår gör nu, om än inte på exakt samma plats.

Tänk att gamla kungligheter trivs så bra på Solhäll att de väljer att komma tillbaka!

måndag 1 juni 2009

Chesterfield-tax

Min sambos största inredningsdröm är att få äga en riktig gammal Chesterfield-soffa, - ni vet en sådan där bastant engelsk skinnhistoria med en massa knappar. Eftersom jag själv inte riktigt när samma dröm har drömmen förblivit just en dröm.

Så i söndags hittade vi den här lilla krabaten på Trästället, en inredningsaffär mitt ute på vischan, någonstans sydväst om Hässleholm. - En tax som ser ut som en Chesterfield-soffa!

Jag kunde inte motstå varken taxens eller sambons hundögon,  så nu bor vovven i vår soffa i lägenheten i "Storstad". - Fullt rumsren på en gång, sicken tur!

(Barnsliga? - VI???)