måndag 31 mars 2014

Då och nu i köksträdgården

Igår berättade jag om den gamla almen som tidigare stod i nordöstra hörnan av tomten. När vi köpte huset levde trädet fortfarande, men inom ett år hade det drabbats av almsjukan och dött. Den stod precis där tre tomter möts, men precis inne på vår sida. Jag har letat och letat men inte hittat någon bild på trädet i mitt fotoarkiv. Säkert av förklarliga skäl, eftersom det var dött och inte så fotogeniskt, hihi!

Att hitta någon som kunde ta ner det gigantiska trädet var inte lätt, men hösten 2010 åkte det så äntligen i backen med dunder och brak. Vi fick plocka spillror i flera veckor efteråt, både på vår tomt och på två granntomter. Så här såg det ut när vi hade börjat upprensningen i hörnet som idag är köksträdgård:


Sen dröjde det ett par år innan köksträdgården började ta form på allvar. Undan för undan har jag grävt ur och fixat till, några nya kvadratmeter per år. Så här långt hade jag kommit i somras:


Så här i samband med vårstädningen, när allt fortfarande är stökigt och inget ännu har börjat grönska, ser hörnan ut så här: 


De tre pallkragarna framför kompostspaljén har fått en "våning" till, och en ensam överbliven pallkrage har ännu inte hittat sin plats. Tanken är iallafall att grässnutten mellan gruset och bärbuskarna längst fram i bild ska bort och ersättas med plattor och grus. Och så drömmer jag ju om det där kastanjestaketet...

Det är onekligen roligt att ha gamla bilder att ta fram och titta på. Man glömmer så lätt hur det har sett ut och hur mycket arbete man faktiskt har lagt ner. Vi får väl se hur den här hörnan ser ut om ett år igen!

söndag 30 mars 2014

Små pilstaket

16.52 idag så skickade jag äntligen in min hemtenta. Det kändes som en smärre befrielse, kan jag lova. Till och med omställningen till sommartid känns som en baggis nu! Snart vankas söndagsbad och sedan makens väldoftande långkok till middag. 

Tidigare idag unnade jag mig en paus i skrivandet. Tanken var egentligen att jag bara skulle gå en runda i trädgården, men ni vet hur det är. Det vackra vädret och högen med de hamlade pilgrenarna lockade alldeles för mycket, och den där stunden blev till över en timme. Jag totade ihop två små låga pilstaket allra längst ner i hörnan av köksträdgården. Hantverk på allt annat än avancerad nivå, men lagom för mig!


Så mycket nytta gör de ju inte precis, men jag tycker det ser himla trevligt ut med en ordnad kant mot den tråkiga sluttningen. Nu blev det dessutom ett mer naturligt slut på de små stenlagda "kvarteren". I det högra fältet växer det en fläder och framför den ett par plantor med månadssmultron (Rügen). I det vänstra fältet finns också smultron längst fram och i mitten en rejäl lavendelplanta. Jag ska nog fortsätta med smultron runt alla kanter på "rutorna". I frilandet längst fram i bild planterade jag över några jordgubbsrevor förra säsongen. Vi får väl se om de tar sig eller om jag behöver sätta nya plantor i år. 


Ser ni den gigantiska stubben längst bak i bild? Den är resterna av en jättestor död alm, som stod här i hörnet tidigare och som vi var tvungna att ta ner hösten 2010. Det var ett smärre drama innan det väl kom ner kan jag lova, och när trädet äntligen föll så exploderade det träddelar över hela baksidan. Imorgon kommer lite bilder på hur det såg ut då!

lördag 29 mars 2014

Salig av dagar som dessa

Det är sen lördag eftermiddag och solen flödar fortfarande in i stugan. Fönstret har stått öppet mer eller mindre hela dagen, precis som om det vore sommar. Man blir smått salig av dagar som dessa och önskar att de aldrig ska ta slut!


Tyvärr har jag inte fått tid över till något trädgårdsarbete alls idag. Förmiddagen ägnades åt tentaskrivande och på eftermiddagen har jag och min kör deltagit i ett kulturevenemang i byns kyrka, tillsammans med bland andra Antje Jackelén. Det är inte varje dag man får sjunga för Sveriges blivande ärkebiskop! 

Nu är det nog dags att börja fundera på middagsmat. Innan jag äter mig mätt på lördagsgodiset...

fredag 28 mars 2014

Att prioritera det viktiga

Som av en händelse inträffade vårens hittills härligaste dag samtidigt som jag egentligen skulle sitta inne och traggla med en hemtenta. Jag prioriterade naturligtvis det viktigaste och har jobbat i trädgården precis hela dagen.

Först tog jag en sväng till byns lokala bygghandel, köpte ny falu rödfärg och målade på de nya pallkragarna. Dessa använde jag sedan för att bygga på de gamla som redan stod framför kompostspaljén. Nu har jag sex dubbla pallkragar för sommarens odling, hurra! Fast än så länge har jag inte någon ny jord och gödsel att fylla på med, men det kommer. 


Sen har jag krattat löv, krattat löv och krattat löv. Allt blåser in precis just i den här hörnan av trädgården, så när jag började vadade jag i löv upp till vaderna på sina håll. Det är lika befriande varje år när det blir rent och snyggt igen. Jag satte upp en av fjolårets överblivna Rusta-spaljéer på kortsidan av komposten för att snygga till kanten lite grann. Framför den lilla stensättningen  mot slänten planerar jag att fixa till ett litet arbetsbord.


En hel del grejer har fått stå kvar ute över vintern, som ett gäng loppade terracottakrukor och den gamla brandsprutan. Många grejer blir faktiskt bara snyggare ju slitnare de blir. I pallkragen i bakgrunden har jag övervintrat en del växter som ska grävas ner på andra håll i trädgården så småningom.


Bakom kompostspaljén gömmer jag saker som inte behöver synas, som den rostiga gamla eldningstunnan och en skottkärra med punkterat däck. Där bakom står de inte i vägen, och när det börjar växa upp grejer på framsidan av spaljén så syns de inte alls. Inte komposthögen (skräphögen) heller för den delen. 


Nu väntar en kväll framför datorn med min bokhög och min hemtenta. Men det var det värt, för jag är såååå lycklig!

torsdag 27 mars 2014

Pärlhyacinter

På planteringsbordet vid ladan blommar det blått. Pärlhyacinter är särdeles trevligt, både ute och inne och både i blått och vitt. Något att glädja sig över när det mesta annars känns lite lagom trist och tråkigt. Eller så är det kanske jag själv som är lagom trist och tråkig...


Dags för soffhäng, raggsockar och TRE nya trädgårdstidningar. Nu stänger jag av världen för idag; over and out!

onsdag 26 mars 2014

Klagan och belåtenhet

Vi har haft några riktigt kalla nätter med frost i "Glesbygd" de senaste dagarna. Igår eftermiddag kom det till min stora fasa stora vita snöblaffor nersinglandes med regnet som föll. Inte vad man längtar efter nu, precis... Pelargonerna har fått flytta från den iskalla glasverandan igen och ut i smatten på baksidan, där det är mer isolerat. Det är väl så det är så här i mars; vår ena dagen och bakslag nästa. Det är inte lönt att tjura, men man gör det ändå.


På glasverandan passade jag på att fotografera min fina gröna damejeanne, som är ett av vinterns loppisfynd. Den flyttar runt lite i huset och har inte riktigt hittat sin plats än, men jag tycker himla mycket om den. Ännu mer tycker jag om den när jag ser liknande nyproducerade flaskor i inredningstidningarna just nu för hundratals kronor. (Jag betalade 70 kronor för min.) Nog kan man bli löjligt nöjd och självbelåten över sina loppisfynd ibland, haha!

tisdag 25 mars 2014

Pälsboll på besök

Flera sena eftermiddagar i rad har vi haft besök av en liten fluffig kanin. i buskarna. Ibland hoppar den runt lite på vår gräsmatta, men oftast sitter den bara i buskarna mellan oss och grannen i söder och kurar. Att fånga den på bild var inte det lättaste, inte ens med teleobjektiv blev bilderna riktigt skarpa och bra. 


Häromdagen såg jag att någon hade grävt en jättegrop kring rötterna på min magnolia. Hmmm, är det den här lille krabaten tro? Jag är nästan säker på det, för den hade lämnat tydliga bevis efter sig, om man säger så. Fast magnolian verkar OK, som tur väl är. Kanske får jag sätta upp lite hönsnät runt den. Äter kaniner magnolia?


Samtidigt som jag oroar mig för att pälsbollen mumsar i sig saker i min trädgård som jag inte vill att den ska äta, så kan jag inte låta bli att tycka att den är alldeles bedårande. Det är nästan som att ha en liten känguru i trädgården, hihi!

måndag 24 mars 2014

Pilstaket i hink

En av de fina idéerna som jag helt skamlöst snodde med mig från besöket hos Pernilla igår var att fläta pil till små "staket" i hinkar, som man sedan planterar något fint i. På Pernillas trapp stod fina zinkhinkar med buxbomklot i, men här hemma gick jag loss på min loppisfyndade Kockumshink med omplanterade pelargoner. 


Jag skulle nog egentligen ha tagit av de färska pilkäpparna till den här typen av flätning, men nu snålade jag lite och tog av de äldre grenarna som var lite torra och svårare att böja. Mitt lilla staket blev kanske inte lika tätt och fint som originalversionen hemma hos Pernilla, men när pelargonen växer upp ordentligt så kan det nog se lite trevligt ut ändå. Jag ska nog testa det här i fler krukor!

söndag 23 mars 2014

Pil och planteringsbord

Efter ett besök hemma hos Pernilla i förmiddags, så kom jag hem med bagageluckan full av pil och huvudet fullt med nya inspirerande idéer. Nu ska det minsann bli både nyflätade kantstöd och plantstöd här hemma i sommar. Tack snälla Pernilla!


Tidigare på förmiddagen hann jag med ett snabbt besök på en bordsloppis i grannbyn och efter det ett besök på "Glesbygds" allra bästa skrothandlare. På det sistnämnda stället hittade jag ett gammalt bakbord, som kommer att bli ett alldeles utmärkt planteringsbord nere i köksträdgården i sommar. 


Här på bilden provar jag det med mitt symaskinsbord som underrede, men jag ska skaffa något annat att ha under. Det får väl bli ett kommande loppisprojekt, att hitta något som kan tänkas passa. Kanske blir det ännu ett symaskinsbord; de är ju himla trevliga och vädertåliga och lätta att fixa till.

lördag 22 mars 2014

Vad har jag planterat egentligen?

Även om jag nu råkar vara nästintill världsmästare när det gäller att shoppa plantor till min trädgård, så har jag definitivt inte varit världsmästare när det gäller att dokumentera vad det är jag gräver ner. Jag avundas alla er som är duktiga och bokför era rabatter i Excell-blad och trädgårdsdagböcker. Jag började med det sistnämnda en gång i tiden, men sen rann det liksom bara ut i sanden. (Och då GILLAR jag ju ändå anteckningsböcker, som bekant!)

Däremot har jag faktiskt varit ganska duktig på att spara alla lappar och etiketter på sådant jag har planterat under de snart 6 år som vi har härjat i trädgården här på Solhäll. Lapparna har jag helt sonika samlat på hög i ladan, jordiga och dana. Jag har nog tänkt att jag skulle organsiera dem lite bättre någon dag, och idag kändes det som att det var en sådan dag. 


Jag fick börja med att torka av alla etiketter med disktrasa, så lortiga var de. Sen gjorde jag bara som ett litet kartotek i en zinklåda jag hade drällandes i pysselrummet. Inget märkvärdigt, men det fungerar. 

Förutom ordning och reda blev resultatet verkligen en trevlig resa down memory lane. Några saker har inte tagit sig och några har inte överlevt, men annars konstaterar jag att det mesta faktiskt finns kvar där ute. Nu håller jag tummarna för att de har överlevt den här vintern också.

fredag 21 mars 2014

Reportage och IKEA-tur

I förmiddags hade vi besök här hemma av Anna och David från Sydsvenskan. De var här för ett kommande reportage till tidningens Hemma-bilaga. Ett trevligt möte! Det är alltid spännande att se sitt hem genom någon annans ögon. Vi får väl se när det dyker upp i tidningen.


På eftermiddagen tog jag mig en tur till IKEA i Älmhult, men någon större shopping blev det inte där. Fast tre lådor kokosbollar är ju inte så dumt det heller! Jag stod och sneglade ganska länge på ett tätt och fint buxbomklot på växtavdelningen, men rädslan för att få in buxbom-pest i trädgården tog överhanden till slut, så jag lät det vara.

Ikväll blir det brasa och en ny sorts frozen yoghurt, som jag hittade på Willys. En finfin kombination av varmt och kallt! För säkerhets skull har jag fårskinnstofflor på mig.

torsdag 20 mars 2014

Veranda och rosa ranunkel

Tusen tack för all respons efter gårdagens inlägg om höns! Det är verkligen inspirerande att ta del av alla era tips och erfarenheter. Vi får väl se vad som händer framöver.

Det är vårdagjämning idag, och dagen till ära så är det nästan 15 grader varmt ute. För första gången i år har det varit riktigt skönt att vistas ute på glasverandan. Med strålande sol och öppen dörr kändes det nästan som sommar för en stund. Vi konstaterar att det nog är dags att måla om fönsterspröjsarna i sommar. Det är snart 5 år sedan sist, och de börjar flagna ganska rejält. Med tanke på hur utsatta de är under vinterhalvåret (det är helt oisolerat här ute) så är det kanske inte så konstigt.


På byns finaste lilla blomsteraffär hittade jag rosa ranunkel igår, som har fått ersätta de trista uttorkade enar och grönmossa i de vita krukorna på fot. Först var jag dum och köpte bara en, men jag gjorde ett återbesök idag och köpte en till. (Tack för att ni lade undan en!)


Alltså, kan det bli mer vår än så här? Alldeles, alldeles ljuvligt!


Imorgon får vi spännande besök här hemma. Läs mer om det i morgondagens inlägg!

onsdag 19 mars 2014

Nyvärpta ägg och hönsdrömmar

Idag kom jag hem med två dussin nyvärpta ägg från hönor som bor hemma på min kollegas gård. De är så vackra att de nästan ser konstgjorda ut! Nog kommer äggen smaka extra gott när man vet att de kommer från lyckliga höns.


Vet ni, jag drömmer om att skaffa egna höns. Nu bor vi förvisso i ett område som nog får räknas som tätbebyggt, men så länge man inte har någon tupp så brukar de flesta kommuner tillåta upp till en handfull höns. Jag fattar att de inte skulle kunna sprätta omkring hur fritt som helst (jag har nog bara en granne som skulle bli glad över oväntat besök, hihi), men plats har vi ju, även om det i dagsläget inte finns något färdigt hönshus på tomten. 

Delar av mig är jätteseriös i hönsplanerna, delar av mig undrar om det egentligen mest är en romantisk dröm. Vad säger ni, kära läsare? Är det någon som har erfarenhet av att ha höns, även om man inte bor på gård på landet? Lämna gärna en kommentar och berätta! Om inte annat kanske jag inser att jag får släppa den här idén.

tisdag 18 mars 2014

En trogen trädgårdsvän

Min allra bästa hjälpreda i trädgårdsarbetet är något så simpelt som en grön plastbalja. Tubtrug heter den på produktspråk, men i verkligheten är det onekligen inte något annat än just en plastbalja. (Ibland finns det liknande varianter till en billig peng på affärer som t.ex. Netto.) Som en trogen liten tax står den tjänstvilligt vid min sida i trädgården, i både ur och skur. En trogen trädgårdsvän, helt enkelt.


Jag använder den till hur mycket som helst. Att kasta ogräs i, att flytta uppgrävda eller oplanterade växter, att transportera gödsel och jord, att fylla med höstlöv som ska till komposten, you name it. Allt blir liksom så lagom tungt att bära i den . Den är också alldeles utmärkt att fylla med vatten och "doppa" hela krukor i, eller att låta plantor stå och dra vatten inför plantering. 


I år har den inte fått vara ute och vädra sig särskilt mycket än, men snart blir det minsann gräva av och då börjar en tuff tid för den lille rackaren. Jag älskar min gröna, trogna, fina vän! 

måndag 17 mars 2014

Skumbad och sånt

Sedan vi skaffade badkar i höstas är huslyckan total här hemma. Vi har instiftat en liten ritual med söndagsbad; märkligt hur något så enkelt kan skapa känsla av livskvalitet. Någon blandare har vi fortfarande inte fått upp, fast vi ska försöka fixa det där under våren. Trädgårdsslangen kanske inte är den mest estetiska lösningen, men praktiskt funkar det faktiskt hur bra som helst. 

Skumbad är trevligt, tycker jag. Det finns ju en hel del exklusiva produkter på marknaden, men jag är lite dumsnål och köper billigt skumbad på mataffären. Det går ju åt så MYCKET varje gång jag badar, så det är inte lönt att satsa på något dyrt. Dessutom är det ju ändå oftast så att man betalar extra för att få en snygg förpackning. Det där har jag försökt råda bot på genom att fixa några gamla turkosgröna loppisflaskor, som jag helt sonika häller över mitt billiga skumbad på. Med några gamla juletiketter från IKEA ser det riktigt trevligt ut. 


Våra nymurade fönsternischer nere i källaren är makalöst vackra när solen lyser in. Spegeln från Lisbeth Dahl (som jag spontanköpte på rea i Köpenhamn i somras) har inte riktigt hittat sin plats någon annanstans i huset, men här nere passar den bra. Egentligen står den på den gamla skänken rakt under fönstret, men här har den fått flytta upp i solljuset för en bättre bild. (Fusk så det förslår, hihi!)


Igår totade jag ihop en liten vägghylla av en gammal klaffbräda, som nog få komma upp på någon av väggarna här nere. Den blev riktigt charmig! Jag får säkert tillfälle att återkomma om det framöver.

söndag 16 mars 2014

Loppisstakar

Under gårdagens lördagsrunda på Erikshjälpen hittade jag ett par billiga ljusstakar, som jag tyckte var lite läckra i formen. (Nya ljusstakar är ju precis vad vi behöver här hemma...) Naturellt trä är hade varit väldigt fint, men den hårdlackerade bärnstensfärgade finishen på just de här stakarna var väl inte min melodi precis.


I en bråkdels sekund övervägde jag möjligheterna att försöka ta bort den lackade ytan, men latoxen i mig segrade ganska omgående. Jag tog helt sonika fram en flaska vit sprayfärg och gick loss på stakarna med den. Att spraymåla utomhus i halvstorm är kanske inte att rekommendera, men resultatet blev helt OK till slut.


Ser ni förresten att min hortensia fortfarande lever? Det känns som om den blir lite mer rosa för varje dag som går. En riktig vårstämningshöjare, if you ask me. Idag skiner faktist solen lite då och då, och den där snön som förutspåddes lyser med sin frånvaro. Det tackar vi alldeles särskilt för!

lördag 15 mars 2014

Pellisar i ny jord

Idag har mina pellisar blivit omplanterade i ny jord. De är fortfarande lite nyvakna efter vintervistelsen i källaren, men börjar spira så smått. Eftersom mycket var visset och torrt, så klippte jag ner dem ganska brutalt för ett par veckor sen. I år har jag dock fjäskat extra mycket för dem och köpt speciell pelargonjord, så jag hoppas att de blir nöjda och förlåter mig för den omilda behandlingen. De brukar faktiskt vara ganska tåliga.


Den stora gröna krukan är dagens loppisfynd från Erikshjälpen. I den får mina fina mårbackapelargoner husera i sommar. Ja, jag tror det iallafall; när jag stod där vid köksbordet och planterade blev jag plötsligt osäker på vad som var vad. I nuläget ser de ju så lika ut! Det är väl inte värre än att jag får byta plats framöver om någon planta har hamnat fel. 

Nu får de små liven stå vid fönstret ute i smatten ett tag till. Än är det fortfarande lite för kallt om nätterna ute på glasverandan, men sedan ska de få flytta dit. Det var förresten någon som sa att det kanske skulle snöa idag, men på det örat väljer jag att inte höra...

fredag 14 mars 2014

Växjö tur och retur

Efter frukost fick maken och jag för oss att vi borde åka till Växjö och strosa runt lite i affärer. Det är bara 10 mil dit från "Glesbygd", så egentligen är det ingen jättebedrift att köra dit. Dessutom passade det bra, eftersom jag kände att jag borde vårekipera mig lite. Någon större shopping blev det nu inte (jag grunnar på om det är vårmodet eller mig det är fel på), men god asiatisk buffé passade vi iallafall på att proppa i oss till lunch. Och så blev jag kär i Sonny...


Sonny Angel heter den här lille filuren, som jag hittade i en rolig prylaffär. Han är 8 centimeter lång, kommer från Japan och är tydligen en samlarfigur. Jisses, vem i hela friden kan motstå en kille i melonmössa? Innan jag visste ordet av låg han i en papperspåse i min handväska. Ska jag aldrig bli riktigt vuxen? Det är nog kört för mig...

torsdag 13 mars 2014

Need I say more?

Nytt nummer av Drömhem&Trädgård och ny smak från Ben&Jerry's. Need I say more? Onekligen en bra inledning på helgen, som börjar NU!


onsdag 12 mars 2014

PK som i pallkrage

"PK" är onekligen ett begrepp som ligger i tiden. Fast i Fröken Gröns värld står PK för pallkrage, och inget annat. Tre begagnade pallkragar från slänga-högen utanför verkstan på jobbet fick följa med mig hem i bilen idag. Planen är att de ska målas faluröda och hamna i köksträdgården tillsammans med sina "kusiner" från tidigare år. 


Kanske bygger jag på singel-pallkragarna framför kompostspaljén så att de blir högre, kanske gräver jag ut gräset (till höger utanför bild) en bit till och ställer dem i en ny rad. Förvisso är det alldeles på tok för tidigt att börja greja i köksträdgården på riktigt, men för tidigt för teoretisk planering är det ju aldrig. Och visst är planeringen liksom halva nöjet?

tisdag 11 mars 2014

Personlig skrivbok

Dataåldern till trots är jag fortfarande lite av en skrivboksfetichist. Jag tycker om att skriva för hand, antecknar helst med papper och penna och har flera olika skrivböcker för olika ändamål. Jag botaniserar gärna på pappersavdelningen både i varuhus och på bokhandlar, inte minst i samband med utlandsresor. Ofta kommer jag hem med både det ena och det andra. Ja, det händer till och med att jag byter kalender mitt i läsåret för att få en ursäkt att börja om på en ny med oskrivna blad. Det är en speciell känsla med det där!

När jag hittade personligalmanacka.se på nätet kunde jag inte låta bli att beställa en egendesignad skrivbok. Idag dök den upp i posten, med egenfotograferat omslag och personlig text på framsida och försättsblad. Kul!


Här tänkte jag samla allt som rör Solhäll; såväl renoveringsdokumentation som trädgårdsanteckningar, kommande projektlistor, viktiga kontakter och diverse dagdrömmerier. Finemang med gummisnodd runt pärmarna och plastficka inuti, så att man även kan spara lösa lappar och småkrafs utan att det trillar ut. 


Som det låter på namnet så kan man även beställa en personlig almanacka/kalender på den här sidan (som jag nu gör reklam för helt på eget bevåg, om någon börjar undra). Det kanske jag får prova till hösten, för känner jag mig själv rätt så kommer jag att vara sugen på oskrivna blad lagom till augusti...

måndag 10 mars 2014

Ytterligare några centimeter

I helgen pallade jag ytterligare några gatstenar hos våra kära grannar, för att få upp dörren som numera agerar sänggavel ytterligare några centimeter från golvet. Nu ser man de fem speglarna tydligare. Väldans fina!


Muchos nice att vi har fått en så ombonad sänghörna; här vill jag vara mest hela tiden!

söndag 9 mars 2014

Visst gör det ont när knoppar brister...

Jag får medge att jag faktiskt hade lite träningsvärk i både rygg och armar när jag vaknade imorse. Trädgårdsarbete är onekligen den bästa träningen, och visst ska det göra ont när knoppar brister, hihi!

Idag är det ännu mer vår i luften med varmare temperaturer än under gårdagen. Jag har varit ute en liten sväng, plockat lite här, klippt lite där och strosat runt och bara njutit. Makalöst att det bara är den 9 mars! Det finns redan gott om vårtecken i trädgården, som krokusar i rabatten på framsidan. Där börjar det även sticka upp tulpanblad nu.


Vi har flera självsådda små kastanjeträd på baksidan, vars knoppar nu är sprickfärdiga och nästan lite kladdiga. Om vi ska behålla alla träd där de står nu återstår att se; det blir nog lite trångt i framtiden. Man kanske kan flytta något av dem till en annan ände av trädgården. För träd vill man ju ha!


Den största överraskningen idag fick jag när jag såg att förgätmigej-plantan vid roten av päronträdet redan blommar. DET måste väl nästan vara rekordtidigt? Fast den är i ärlighetens namn fortfarande pytteliten, - jag fick ligga på knä med kameran för att få med den på bild.


Det fina vädret ska visst bestå i veckan, ja till och med bli ännu lite bättre. Kanske hinner det bli några sena eftermiddagstimmar i trädgården efter jobbet, om man har tur. 

lördag 8 mars 2014

Trädgårdsfixarväder

Åhhh, vilket trädgårdsväder vi har haft i "Glesbygd" idag! Jag har precis kommit in efter åtskilliga timmar utomhus och känner mig smått syrechockad. Det hör ju inte till vanligheterna att man kan böra trädgårdsfixa så här tidigt på året, men eftersom vi tillhör kategorin människor som inte gör ett endaste dugg på hösten, så finns det onekligen gott om saker att göra nu. Idag har det krattats löv...



... skyfflats bort rester av geggiga päron i gräsmattan under päronträdet...



... och sågats ner åtskilliga grenar på både en mirabell och en snöbollsbuske. Det var välbehövligt, kan jag säga. I synnerhet snöbollsbusken på bilden här nedanför, som var helt muterad och började trassla in sig i både päronträdet ovanför, forsythian brevid och inte minst i sig själv. Forsythian som skymtar där bakom måste också klippas, men jag fegar lite och tar en buske per år, så att det inte blir så tomt.


Högen med ris växte sig högre och högre på baksidan av ladan. Det blir trist att ta reda på det här eländet sen; det får väl bli ett par vändor till tippen eller kanske rentav en hyrd container på uppfarten någon helg framöver. Det kan ju bli en hel del mer som ska slängas innan vårröjningen är klar, så en container blir nog inga problem att fylla.


Maken och jag har också börjat stega ut hur vi vill ha gångar och damm nere i moraset. Det blir en uppgift som heter duga att börja röja där nere... Kanske får vi inse våra begränsningar och hyra in en grävare.

fredag 7 mars 2014

Premiär för penséer

Jag vet att vi inte ens har kommit till mitten av mars, och jag vet att vintern kan slå till igen långt in i april. Men jag vill ha vår NU! Och vad är väl mer vår än penséer? De är ju faktiskt inte speciellt dyra heller, så det är inte hela världen om det fryser till igen.


Några har jag stoppat ner i den lilla nätkorgen på symaskinsbordet på hörnan. Lite kvarbliven mossa får hänga med ett tag till, och vakteläggen hade jag kvar sedan förra året. Vi får väl se hur länge de klarar sig från attackerande skator som tror att de är riktiga...  Den lilla pippifågeln har fått sig en omgång grå sprayfärg, eftersom den flagnade så eländigt.


Planteringsbordet har fått stå ute hela vintern (som alla andra vintrar) och börjar nog nästan sjunga på sista versen. Zinkskivan är missfärgad och hela underredet är rangligt som attan. Nåja, det får hålla så länge det håller. Några pärlhyacinter i kruka piggar iallafall upp.


Brevid ytterdörren har jag stoppat ner ytterligare penséer i den gamla järnkitteln. Vi skulle behöva spola av hela trappan med högtryckstvätten. Den vetter mot norr, och precis som hela norra husväggen så har den blivit alggrön i vinterfukten. (Titta på skivan på symaskinsbordet på den första bilden, så får ni se vad jag menar.) Det får bli ett senare projekt i vår.


Nu har jag iallafall varit ute en liten stund idag. Solen har inte dykt upp än, men den ska visst göra det imorgon och på söndag. Det ser jag fram emot!

torsdag 6 mars 2014

Lampan som inte fastnade på bild

På lunchen idag lämnade jag in den trearmade gamla golvlampan från röda rummet på en lampaffär för att få elen omdragen i den. Märkligt, men hur jag än letar bland alla tusentals bilder som jag har tagit här hemma, så verkar lampan inte ha fastnat på en enda vettig bild! (Vilket förmodligen har sin enkla förklaring i att den står framför en låg hylla som brukar vara konstant ostädad, där dammiga DVD-filmer samlas med inredningstidningar, pocketböcker och diverse annat mög...) På den här bilden från i julas skymtar en liten bit av den, iallafall.


Nya skärmar blir det också, för de gamla är solkiga och spruckna i tyget. Att klä om de gamla skärmarna är nog lite överkurs för mig, men jag har redan hittat nya som går precis i stil och storlek med de gamla. Kanske det egentligen hade varit billigare att köpa en helt ny lampa, men vi vill ha DEN HÄR lampan! När den kommer hem igen lovar jag att den ska få vara med på bild lite oftare. 

onsdag 5 mars 2014

Hortensia nummer två

Redan i januari försökte jag mig på att transportera hem en hortensia utan att den frös ihjäl på vägen. Det lyckades inte så bra kan jag säga, men nu gör jag ett försök igen. Så härligt att mötas av de där stora vitrosa fluffiga bollarna när man kommer in i gröna rummet!


Det får mig att tänka på den där syrénhortensian jag jordslog tillfälligt i en av kragpallarna i köksträdgården i höstas. Jag köpte den på trädgårdsdagarna på Bäckaskog slott redan i augusti, men kunde inte riktigt bestämma mig för var den skulle stå. Det blir ett angenämt problem att gå och grunna på så här innan säsongen drar igång på riktigt. Om den har överlevt vintern, vill säga...

tisdag 4 mars 2014

Fettisdagen

På fettisdagen är det helt legitimt att mumsa semlor. Jo ni läste rätt, - i PLURAL! Det blev en till eftermiddagskaffet på jobbet tidigare idag och ytterligare en som "mellis" nu när vi kom hem. (Eller som förrätt innan kvällsmaten, om man hellre vill se det så.) Fettis-dagen får nog bli den korrekta avstavningen för undertecknad...


Som bonus fick jag använda mina loppisfyndade pastellgula assietter. För åhhh, vad jag gillar pastellfärgat loppisporslin! Gärna så där lite smutsiga, dova pastellfärger, som passar in alldeles förträffligt i ett 50-talskök. 


Rosa tulpaner förgyller onekligen också tillvaron så här års. Jag längtar tills de hemodlade börjar titta upp, men får väl nöja mig med köpevarianten så länge.