onsdag 19 mars 2014

Nyvärpta ägg och hönsdrömmar

Idag kom jag hem med två dussin nyvärpta ägg från hönor som bor hemma på min kollegas gård. De är så vackra att de nästan ser konstgjorda ut! Nog kommer äggen smaka extra gott när man vet att de kommer från lyckliga höns.


Vet ni, jag drömmer om att skaffa egna höns. Nu bor vi förvisso i ett område som nog får räknas som tätbebyggt, men så länge man inte har någon tupp så brukar de flesta kommuner tillåta upp till en handfull höns. Jag fattar att de inte skulle kunna sprätta omkring hur fritt som helst (jag har nog bara en granne som skulle bli glad över oväntat besök, hihi), men plats har vi ju, även om det i dagsläget inte finns något färdigt hönshus på tomten. 

Delar av mig är jätteseriös i hönsplanerna, delar av mig undrar om det egentligen mest är en romantisk dröm. Vad säger ni, kära läsare? Är det någon som har erfarenhet av att ha höns, även om man inte bor på gård på landet? Lämna gärna en kommentar och berätta! Om inte annat kanske jag inser att jag får släppa den här idén.

21 kommentarer:

 1. http://vitarosorochforgatmigej.blogspot.se/ http://www.sofiasbod.se/
  Hej, dessa bloggar följer jag och de skriver mkt om höns och hönsvård.
  lycka till om du bestämmer dig för att satsa på höns
  Elisabeth

  SvaraRadera
 2. Klart du ska ha höns, det är hur mysigt som helst! Har inga själv än, men har en del erfarenhet av höns och har drömt om det sen tonåren, men måste bearbeta min sambo lite till. Finns en bra bok som heter Höns i trädgård och många bra Facebookgrupper, bl.a. "Mitt hönshus". Min favoritras är dvärgkochin, hur söta som helst! I väntan på mina höns har jag skaffat mig vaktlar för lite egna ägg i varje fall, så förr eller senare kommer nog sambon hem och möts av några sötingar! :)

  SvaraRadera
 3. Tom jag som inte gillar fåglar skulle nästan kunna tänka mig ha höns, för äggen. Bara tanken på hur höns har det i trånga hemska burar för att vi ska få ägg gör ju att jag skulle kunna starta hönsfarm nästan. Köper i alla fall nästan bara eko/krav-ägg numera.

  Kramar

  SvaraRadera
 4. KLart du skall ha höns.
  Det står högt upp på vår sons önskelista också
  Ha en fin kväll
  Hanna

  SvaraRadera
 5. Låter kul med höns.
  Kan väl vara bra att vara självförsörjande med ägg........

  Kika in hos Sofia, Sofias bod.............hon kan en hel del.

  kram Anneli

  SvaraRadera
 6. Vi har haft höns i en relativt liten trädgård mitt i en liten stad i sydöstra England i snart två år. Tre glada hönor vid namn Gwen, Peggy och Marjorie bor i ett litet hönshus med tillhörande "gård" och har givit oss en himmelens massa ägg. Det finns många fördelar med egna höns;färska ägg, trevligt läte i trädgården, gratis gössel bl.a. Eftersom det inte känns rätt att hålla hönsen i den lilla gården så får de gå fritt i trädgården några timmar varje dag trots att vi bor i ett rätt rävtätt område. Än så länge har vi dock haft tur! Nackdelen med att låta hönorna vandra fritt i trädgården är att de nu har mer eller mindre totalförstört rabatter och lägre växter. Det går inte att ha dörrarna öppna under sommaren eftersom de envisas med att komma in och de "går på toaletten" i tid och otid vilket gör det lite otrevligt att gå omkring barfota utomhus. Man vet ju aldrig vad man trampar i så att säga. Hade vi kunnat ha en större inhägnad där de kunde vistas hade det varit mycket bättre.
  Nu har de tre damerna slutat att producera varsitt ägg sju dagar i veckan, vilket vi varit bortskämda med i ett och ett halvt år. Vi får kanske 8-10 per vecka och en del kommer ut med mjukt skal. Vi ger dem allt som rekommenderas i matväg och tillskott men detta lär vara ett naturligt steg i en hönas liv. Gården vi köpte dem från har berättat att tanterna har kommit i klimakteriet!

  SvaraRadera
 7. Jättekul att kunna plocka egna ägg. Hade jag älskat om jag inte vore så förskräckligt rädd för hönor (och alla andra fåglar). Helknäpppt, jag vet. Kan mjölka kor och sköta stora grisar - inga problem. Men höns, huuu.
  Men om du inte är rädd och kommunen och grannarna säger ok så tycker jag absolut att du ska skaffa ett par stycken. Egna ägg, wow!

  SvaraRadera
 8. Jessica, grannen19 mars 2014 20:41

  Du vet ju att du har full support från denna sidan häcken, iaf från den näst längsta 😊 jag skulle såååå bara totalälska om du gör det! Lär springa hos er ännu mer, så tänk efter noga 😉 heja hönor!

  SvaraRadera
 9. Klart du ska ha höns. Blir så mycket godare ägg.

  SvaraRadera
 10. Jag håller med föregående talare. Klart ni ska ha höns! Jag hade ett gäng dvärghöns när jag bodde i Malmö, vi bodde då i ett villaområde och det gick fin fint. Mutade grannarna med lite ägg då och då. Äggen går ju inte att jämföra med köpes.

  SvaraRadera
 11. Är också mycket tilltalad av tanken på egna höns. Men tänker att det vore lättare om vi bodde på landet istället för i ett villaområde. Vi brukar köpa ägg på en gård där hönsen spankulerar fritt. Äggen är såååå goda.

  Här har du en till som älskar sina Tubtrugs. Bättre balja finns inte.

  Kram,
  Maria

  SvaraRadera
 12. Hejsvejs!
  Har haft höns i många år men varit utan i flera då mården gjorde hembesök och inga höns fanns kvar! Det är nog det tråkigaste och sorgligaste med att ha höns. Ska jag fortsätta med det negativa så kan hönsfoder och även om man ger den "rester" locka till sig råttor.När jag hade höns hade vi tupp vid ett par tillfällen och säga vad man vill om män så höll han ordnig på flickorna! När vi var utan var det nästan alltid så att en blev hackkyckling och det är inte heller så kul. Annars är höns bland det trevligaste man kan ha som husdjur, och att baka en sockerkaka som solgul är så underbart. Tänk igenom detta mer än en gång och läs på er om höns, det är mitt tips.
  Ha det bra!

  Carina och Julia på Hallandsåsen

  SvaraRadera
 13. En vän till mig bodde i ett lite tätare område och hade både höns och tupp.
  Hon pratade med alla grannar innan och kollade så att det var okej.
  Dom flesta ser det som en ren trivselfaktor.
  Det är mysigt tycker jag, har sagt att om jag flyttar ut på landet igen då ska jag ha höns och några får=))

  Skön dag till dig!

  SvaraRadera
 14. Har ingen erfarenhet alls av höns men när precis som du en romantisk dröm om höns i trädgården som fullbordar "trädgårdsbilden" på något vis.
  Drömmer om att skaffa höns när jag blir pensionär och har hur mycket tid som helst att vara i trädgården.
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 15. Jag vill definitivt ha höns. Grannen intill har fem stycken och de är hur charmiga som helst. Jag brukar få vara hönsvakt när de är på semester och jag gillar det verkligen!
  Visst finns det avigsidor. Det här med städning t ex. De måste ju ha rätt så rent såklart. Och så måste man vara noga med inhägnaden (långt ner under marken ska nätet gå) ifall man inte vill ha besök av räv eller iller.
  Men mest är det fantastiskt! Hönorna är vansinnigt sociala och äggen är fantastiska.
  Lycka till!
  /E

  SvaraRadera
 16. http://www.alternativ.nu/index.php?action=forum
  Där finns massor av info.

  A-K i Värmland

  SvaraRadera
 17. Höns står högt upp på min önskelista också. För vår del stupar det än så länge på att andra projekt behöver prioriteras innan vi kan ta tag i att bygga för hönsen, men det ska bli av jag vet bara inte när. Kolla med kommunen vad som gäller hos er och sen är det bara att köra. Liza

  SvaraRadera
 18. Jag har också en dröm om höns i vår villaträdgård, men än har jag inte lyckats övertala sambon.

  SvaraRadera
 19. Jag hade lantrashöns i 12 år men
  har inga fn. Ångrar inte en dag satsningen trots mycket jobb (det är INTE djur som "klarar sig själva")
  De behöver bra hönshus som fungerar även vintertid, du behöver foder, redskap och tid. Mest av allt kommer du att behöva: KUNSKAP. Jag föreslår att du börjar med att läsa på så mycket du kan så är du väl förberedd.
  Lycka till!
  Skorpan

  SvaraRadera
 20. Här har tanken också funnits på höns, men vi har inget lämpligt hönshus. Men absolut att man kan ha höns i mer tätbebyggd område. Jag är ju uppvuxen med det, att hämta ägg från hönshus, att bli jagad av en ilsken tupp och allt annat som hör till. Kommer inte ihåg det som något problem, ja det skulle väl vara tuppen då...men tänk komposten, helt plötsligt skulle det bli konkurrens om dess innehåll. När jag åker till jobbet passerar jag varje dag en familj som förmodligen förverkligat sina drömmar om egna höns, för där är en gigantisk hönsgård, med stora frodiga hönor. Hönsgården hade julgran i julas, och den är utsmyckad med allehanda saker som kanske kunde roa de frodiga. Men jag ser dom oftast bara spatsera runt och se nöjda ut. Man blir lika lycklig varje gång man åker förbi där, så lycka till med ditt projekt!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 21. Det är så trevligt med höns, vi har fyra stycken. Våra hönor får gå inomhus hela året om, däremot har vi två ankor som går ute nästan hela året (inte mitt i kalla vintern). Hönorna bor i stora burar i ett gammalt uthus (utan värme vintertid, men de klarar några minusgrader). Vi ger dom våra matrester (dom älskar spagetti och korv!), lite hönsfoder, snäckskal ibland och friskt vatten. Och dom belönar oss med ägg varje dag! Satsa gärna på höns, de är sociala och ger så goda ägg!
  Lycka till!

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!