fredag 23 maj 2014

Ljuvliga fredag

Ljuvliga sommardagar som denna vill man inte sova bort. Vi var uppe ovanligt tidigt idag (till och med jag) och kom iväg till Solhaga redan efter frukost för att inhandla kryddplantor, tomatplantor och lite annat smått och gott. Timjan, citronmeliss, persilja, salvia och rosmarin inhandlades. Sedan tidigare finns mynta och oregano i rabatten på bilden, och i stensättningen nederst i bild växer redan gräslök och dragon. De nyplanterade kryddorna ser små och fjuttiga ut, men de tar sig nog snart.


Sen var det dags att klippa gräset igen. Makalöst så det växer! Vi delade upp jobbet och tog halva tomten var. På framsidan har vi rena rama cricketplanen; det är nästan lika mycket gräs åt andra hållet på bilden här nedanför. (Observera de pittoreska stensäckarna, som har stått på uppfarten i snart två år. Min guldgruva, hihi!)


Efter klippningen fick äntligen trädgårdsmöblemanget och vårt solblekta parasoll komma ut. En ribba på en av stolarna var knäckt och fick lagas med konstruktionslim; nu står den på tork med klampar fastskruvade. I bakgrunden skymtar trädgårdsmästarinnan in action iklädd sin fina amerikanska trädgårdshatt.


Mitt eftermiddagsprojekt har varit att rensa rabatten runt päronträdet, som hade växt igen ganska rejält. Jag grävde om lite grann, flyttade på saker, planterade lammöron som jag köpt på Solhaga och "lånade" en funkia och några nävor från en annan rabatt. Mot trädstammen växer vildvin och murgröna, som verkligen börjar ta fart i år. Jag ser verkligen fram emot en grönskande stam, som övergår i rött på hösten.


Som ni vet blir det en slags dominoeffekt när man flyttar på grejer. När jag var klar runt päronträdet gav jag mig på rabatten vid snäckdammen. Där grävde jag bort några rejält höga grästuvor för att ge ljus åt andra plantor, och det medförde i sin tur en rejäl rokad i den vänstra halvan av rabatten. Just den här bilden är kanske inte så smickrande, men vita ben och oergonomisk arbetsställning är liksom min grej!


Efter att ha varit i farten hela dagen var det skönt att sätta sig en stund på den gröna bänken vid snäckdammen och pusta ut i värmen...


... och beskåda sitt dagsverke. Det blev ju bra, det där!


Man kan nästan tro att det är en hobbit som sitter där på bänken!


Dagar som dessa vill man inte gå in överhuvudtaget, men en dusch var faktiskt inte så dumt! Nu tror jag att jag ska tassa ut ett varv igen och bara njuta!

8 kommentarer:

 1. Snart kommer jag för en inspektionsrunda 💚

  SvaraRadera
 2. Så härligt att få jobba i trädgården och du är så fin i din mundering! :)
  En ljuvligt tid är det och ni har sååå fint i er trädgård!
  Jag går här och ruvar och är nervös för regnet, jag både vill och inte vill att det kommer - min kör ska sjunga utomhus i imorron kväll och det FÅR bara inte regna just då, men sen....!
  Nåja, jag lär inte kunna styra det ändå!
  En härlig helg önskar jag dej och gissar att du kommer att tillbringa ytterligare tid i din trädgård!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 3. Så fina trädgårdsbilder du bjuder på! Det är fantastiskt att jobba sig skitig och svettig i trädgården och sen gå in och ta en lång skön (välbehövlig) dusch. Sen blir det väl en sväng barfota inträdgården innan läggdags och så är fötterna skitiga igen... Hihi! Det är sommar det!
  Kram
  Annica

  SvaraRadera
 4. Åh, så fint du har det!! Tyvärr har jag varit helt dränerad på energi denna veckan så min lilla trädgård behöver sig ett rejält tag nu! :) Får väl se hur mycket jag får gjort i helgen.

  Kram på dig!

  SvaraRadera
 5. Vad bra det blev, och vilken härlig bild med dig på bänken! Ha det fortsatt bra!

  /Jenny

  SvaraRadera
 6. Härliga bilder :))
  Vacker klematis den där Nelly Moser!
  Trevlig fortsättning på helgen!

  SvaraRadera
 7. Underbart inlägg!
  Andas trivsel.

  Dominoeffekten och jag känner varandra väl. Det är nästan så att jag inte vågar börja flytta på något för jag vet ju vad det leder till - fler flyttar. Jo, jag vågar. Det är ju kul att flytta växter faktiskt.
  Idag grävde jag bort några växter som spridit sig för mycket men jag flyttade inga.

  Kram

  SvaraRadera
 8. Underbart. Jag framlider mina lediga dagar på samma sätt. Fast min Nelly har inte slagit ut förrän idag.....
  Ha det fortsatt gott
  Marta

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!