lördag 30 april 2016

Nyskurad veranda

Jag tog mig an vår vinterstängda glasveranda idag. De fuktiga skånska vintrarna gör att det alltid blir lite svartprickigt mögel på de spröjsade rutorna, och så vill man ju inte ha det. Jag bar ut alla möbler och pryttlar och skurade sedan av både fönster, väggar och tak med borste och varmt diskmedelvatten. 


Kombinationen fukt och frost går hårt åt verandan om vintern. Det är snart åtta år sedan vi målade om, och i vår flagnar färgen rejält. Jag skrapade bort det värsta på fönsterbrädorna, och på fönsterspröjsarna trillade det av stora flagor alldeles av sig självt. Fast någon ommålning pallade jag inte idag, - det får bli ett semesterprojekt.


Istället bar jag in alla möbler igen och ställde dem på samma plats som tidigare. Vi har testat att möblera om flera gånger, men med de möbler vi har här nu så har vi redan kommit fram till den mest praktiska uppställningen. 


Däremot passade jag på att ändra om lite bland allt småplock. Strykjärnet från förra veckans loppisrunda hamnade i fönstret, och det gamla trätråget är också ett gammalt loppisfynd. Lite nya krukväxter införskaffades på byns finaste lilla blomsteraffär redan tidigare idag. Senare i sommar blir det nästan för varmt att ha blommor här ute. 


Den gamla fönsterbågen är jag så himla förtjust i, så den fick stå kvar där den brukar stå. Den har vi hittat här hemma i huset. Jycken i blå outfit är lite rolig, så den får också hänga med ett tag till. 


Den stora gröna växten är en pillerfikus, har jag fått lära mig. Jag tryckte ner den med plastkruka och allt i min gröna favoritkruka, som ser ut som dyr keramik men som jag fyndade på en idrottsplatsloppis för 10 kronor förra sommaren. 


I rottingstolen från IKEA sitter jag gärna och dricker kaffe, medan jag bläddrar i en inredningstidning och tittar på folk som går förbi ute på gatan. "Vinkveranda" är ett trevligt begrepp, tycker jag! Kudden grävde jag fram i vår gamla linnekista, men jag tror bestämt att jag ska försöka hitta något annat att ha här. I den grå kistan (också loppisfynd, så klart!) förvarar vi sittdynorna till utemöblerna.


Nu är det rent och fräscht här ute, och luktar gott gör det också! Jag har bunkrat upp en hel hög med tidningar att läsa, så imorgon blir det nog en stunds häng här ute.


Fast imorgon ska det visst bli bra väder, så det får nog bli något litet uteprojekt också. Sådana finns det gott om...

7 kommentarer:

 1. Behöver ta tag i vår svartprickiga glasveranda, ny färg behövs också.
  Du har så fint och trevligt, mysigt att sitta där dagar som vädret inte är så gott.
  Kram Eva

  SvaraRadera
 2. Hej! Kunde inte låta bli att visa fönstren för min man målaren. Hans spontana reaktion är att det är för tätt, och att det därför bildas kondens som skadar fönstren. Kolla med proffs för förslag på åtgärd innan ni målar nästa gång. Målningen ska ju hålla mer än 8 år.
  Kram och tack för att du delar med dig av stort och smått:)
  Jessika

  SvaraRadera
 3. Du är nog den bloggerska i heminreding som jag faktiskt LÄSER också, inte bara tittar på bilderna!!! Förra inlägget , där du beskärde bilden pga disk- UNDERBART! Så äkta och så fint! TACK!!! // Lena i Bankeryd

  SvaraRadera
 4. Ser jättefint ut! Vilka fynd du gör!
  Målningen kan vara tills ett annat år. Här i Wales har vi nästan bar plastfönster.
  Ha en trevlig 1;a maj!

  SvaraRadera
 5. Den lilla verandan är himla fin så jag förstår att det måste vara jättemysigt att sitta där och bläddra och vinka;)Skulle gärna vilja ha en liten glasveranda jag med.
  Kram/Nettan

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!