onsdag 11 maj 2016

Hos Linné på Råshult

Idag har jag varit på utflykt med jobbet igen; den här gången med både kollegor och en stor grupp elever. Färden gick över smålandsgränsen till kulturreservatet Linnés Råshult, som är födelseplats för Sveriges världsberömde botaniker Carl von Linné. Och tänka sig, Linné fanns på plats i egen hög person för att visa oss runt! (Spelad med bravur av skådespelaren Anton Härder.)


På Råshult vandrade vi runt i det sköna solvädret tillsammans med Linné, som berättade om sitt liv, sina resor och sina böcker. Och om sin livsgärning Systema Naturae, naturligtvis. (Haha, naturligtvis passar ju extra bra i den meningen!)


Den befintliga Linnéstugan är förvisso från 1700-talet, men byggdes faktiskt efter Linnés tid här. Man får iallafall gå in i stugan, som är museum idag, och man kan verkligen inte säga annat än att rummen här inne är helt fantastiska. Vilka väggar! Vilka färger!


På de små åkerplättarna runt gården odlas fortfarande råg, korn, havre och lin, och jorden brukas på gammaldags vis med häst och åder. 


Sicken välfriserad pålle med lugg som Loreen, hihi!


Och Linné var också synnerligen välfriserad, dagen till ära. Peruken tvättas, lockas och vaxas visst i Stockholm en gång om året. Låter onekligen lättskött och bra.


Så många blommor fanns det inte än, men vårgrönska och pingstliljor är ingen dum kombination. Och nog är det något visst med hederliga svenska gärdesgårdar?


Det har varit varmt även idag, så det var skönt att kunna pausa och sätta sig i skuggan under träden emellanåt. Helt plötsligt inser jag hur glad jag är att det inte var jag som traskade runt i den där tjocka peruken...


Nog känns Råshult som en resa tillbaka till 1700-talet. En njutbar paus från 2000-talets stressiga tillvaro, får jag säga. 


"Hej då för den här gången!" säger Carl von Linné. Om ni vill hälsa på honom i sommar, så finns tiderna för de guidade turerna på hemsidan.

3 kommentarer:

 1. Vilken rolig utflykt! Varför fick aldrig vi göra sådana roliga utflykter med skolan? Allt jag minns är besök på Historiska museet och på ett stinkande vattenreningsverk...
  Råshult besökte jag i somras och jag föll pladask för platsen. Underbar natur och huset är kul att besöka.
  Önskar dig allt gott!

  SvaraRadera
 2. Där är så fint! Jag var där för några år sedan.
  Linnus, som han kallas i UK, är känd även här bland trädgårdsentusiaster!

  SvaraRadera
 3. En underbar plats. Men inte var Linné hemma när jag var där!

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!