söndag 5 november 2017

Serveringshörna i källaren

Jag kunde naturligtvis inte hålla mig, utan var tvungen att sätta igång mitt sätta-upp-nya-köksskåpet-i-källaren-projekt meddetsamma. Efter att ha tömt och tagit bort den gamla lagerhyllan som stod där tidigare, och sedan borrat och pluggat i betongväggen, så kom hyllan på plats. Och ja, sedan ledde det ena till det andra. Vips, så hade jag fixat till en riktigt mysig liten serveringshörna.


Utrymmet är en liten genomgångshall mellan källardörren, tvättstugan och pannrummet. Sedan tidigare är väggarna och det gamla betonggolvet ommålade här, även om det senare började flaga nästan på en gång. Jag rotade fram smedens gamla köksbord (som är för lågt att användas som just köksbord) och satte det under skåpet. Det hade egentligen gått sönder, men det finns ju inget som inte en skruvdragare och lite skruv kan fixa. Hoppas ingen snickare får för sig att komma och kolla på undersidan, hihi!


Hyllan är inte jättedjup, men slukade faktiskt alla våra vaser, och även en del blomfat och annat smått som mest har legat och drällt lite överallt. Lådorna är däremot riktigt djupa och rymmer både det ena och det andra. I en av dem har jag till exempel stoppat ner allt påskpynt. Som ni ser är den högra sidan av skåpet faktiskt målad, vilket passar bra eftersom den sidan är vänd utåt. Den gråturkosgröna nyansen är riktigt fin! Eftersom det var ett fult gammalt skruvhål till höger om skåpet, så passade jag på att skruva upp en gammal väggfast kaffekvarn där. Den har inte riktigt hittat sin plats i köket, men blev ju fin här. 


Små backar med öl och tomma glasflaskor hamnade på bordet, i sällskap av några gamla skålar, tre termosar och trevåningsfatet vi använder för julgodis. Den gamla olivburken var tom redan när jag fick den på Börje Olssons skafferi i Simrishamn. Bakom glasflaskorna skymtar en skärbräda som jag faktiskt har tillverkat själv, när jag gick i årskurs 8 och PRAO:ade på en av marinens båtverkstäder på Stumholmen i Karlskrona. Bara det!


Under bordet ställde jag det gamla trätråget som jag släpade hem från en jobbresa till Tranås förra året. Det blev en bra förvaring för större grytor, riskokare och wokpannor, som vi inte får plats med uppe i köket. Den kornblåa färgen på bordsunderredet hade jag kanske inte valt själv, men jag har inte hjärta att måla om det.


Krokarna på väggen fanns där redan tidigare, men de skitiga trädgårdskläderna som jag brukade hänga där har fått flytta till en annan vägg. Nu blev det istället plats för grillgrejer, en håv, en kartväska och en gammal portör. Det blev onekligen en salig blandning av inte alltid så praktiska saker, men väldigt dekorativa!


Sedan tidigare har vi ett vinställ, som står i smygen under källartrappan. Det har jag köpt på loppis för 15 kronor en gång i tiden, och det är nästan som skräddarsytt för just det utrymmet. Den gröna plåtlådan kommer från min farmors vind och rymmer nu diverse husgeråd som vi inte använder dagligdags, men som kan vara bra att ha hyfsat nära till hands.


Det blev en riktigt mysig liten serveringshörna, eller hur? Eller ska man vara lite pretentiös och kalla det mat- och vinkällare? Här vill man ju iallafall vara mest hela tiden nu. Fast pannrummet i bakgrunden är minsann inte lika städat och stylat, så det kamouflerar jag med vikskärmen från tvättstugan, hihi!


I ärlighetens namn blev det en del grejer över. Krukor som ska ut i ladan, arbetskläder som ska tvättas och läggas undan, verktyg som ska sorteras och grejer som ska till loppis. Men sånt behöver man ju inte visa på bild, hihi!

1 kommentar:

  1. Oj vad fint och charmigt det blev. Det ska vara du till sånt, vilka fynd du gör. Du har öga för loppis du:) Jag börjar inse jag med att det är bara några veckor till första advent så nu har jag dragit fram lite juliga tidningar ur mina gömmor.....nu är det väl tillåtet att börja "blä" i dom?!
    Ha en fin novemberdag! /Nettan

    SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!