torsdag 2 januari 2020

Semesterprojekt 2019: Del 1

Några större renoveringsprojekt inomhus hade vi inte under året som gått, men 2019 blev verkligen ett produktivt år när det gäller förändringar utomhus. Vi åkte ingenstans under semestern i somras, utan lade den mesta tiden på att skapa en trevligare gårdsmiljö runt vår lilla bastustuga nere i moraset. När det var som allra varmast jobbade vi dock bara på förmiddagarna och tog helt ledigt på eftermiddagarna. Det var faktiskt ett bra upplägg, för då hann vi få lite tid för vila också. Ska vi ta oss en liten titt och fräscha upp minnet? Före- och efterbilder är ju alltid roligt, så jag försöker hålla ungefär samma bildvinkel.

På södersidan av stugan hade vi en vision av att skapa en liten inhägnad gård med plats för badtunna och utomhusdusch. Här var det verkligen rena rama vildmarken, så vi fick börja med att klippa ner mängder av meterhög växtlighet och gräva upp kirskål och andra ogräsrötter långt ner i marken. Inte direkt en rolig del av jobbet, men absolut nödvändig för ett vettigt slutresultat så småningom.


Vi klippte ner massor på höjden också, både i blandbuskaget in mot grannen i söder och längs västerkanten, som övergår i rabatt (den med snäckdammen och "Putte"), gräsmatta och uteplats på andra sidan. En stolpe fick markera var planket skulle börja. Det blev så himla mycket grenar och sly att vi fick beställa en trädgårdscontainer för att få bort allt på ett smidigt sätt. Den fyllde vi med råge.


När den tråkiga delen av jobbet var gjord, kunde man äntligen börja skönja vilken stor yta vi faktiskt hade frilagt. Vi spände ett rep mellan några pinnar för att markera var vi ville ha planket. 


Sen hade vi egentligen inte någon exakt plan, utan tog det lite steg för steg. I den första materialrundan köpte vi jordankare, stolphattar och stolpar. När vi skulle slå ner jordankarna gick det jättebra på alla ställen utom i det bortersta högra hörnet, där det bara sa klong. Förmodligen ligger det en gammal trekammarbrunn eller en septitank eller liknande i marken där. Resultatet blev att vi fick flytta in hörnstolpen och göra en vinkling i planket, istället för att hålla en rak bortre långsida. Det var faktiskt tur i oturen, för denna lilla "missräkning" gjorde slutresultatet så himla mycket bättre!


Innan vi reglade mellan stolparna, så lade vi markduk och beställde hem grus. Det gick både lättare och snabbare att jobba med att bereda markytan, när vi inte behövde ducka för reglarna hela tiden. Och grus är ju verkligen en suverän quick fix! Redan nu började vi få en känsla för hur vår lilla innergård skulle bli när den var klar. Jag var naturligtvis tvungen att genast sätta dit en stol och en kruka, hihi!


Sen satte vi upp reglar mellan stolparna. Som tur var köpte vi dem okapade och sågade själva, för avstånden mellan stolparna blev visst inte så exakt på centimetern lika, som vi hade tänkt från början. Men det blev bra iallafall. Efter att bilden här nedanför togs, kom det till en regel även nertill. I det här skedet lade vi även markduk och grus längs husets framsida, vilket verkligen gjorde en jättestor skillnad och fick det att se väldigt "färdigt" ut, trots att vi hade mycket jobb kvar. 


Vi funderade först på att såga till längden på plankorna själva, men till slut lät vi vår lokala bygghandel kapa alla plankor i rätt längd. Tack gode gud för det, säger jag. Så mycket jobb och så mycket tid vi besparade oss själva för bara ett par hundralappar extra. Vi ringde in min far, som kom och gjorde en hjälteinsats på sommarens varmaste dag, och vips så hade vi skruvat upp ett helt plank! Det coola var att vi faktiskt bara hade två plankor över när vi var klara. Bra materialuträkning av maken där.


Sen fick vi vänta en bra bit in på hösten, innan den sedan länge beställda badtunnan äntligen kom på plats. Men den passade ju verkligen som en smäck, där borta i hörnet. Vinklingen av planket visade sig skapa en perfekt hörna för uteduschen. 


Ett par handdukskrokar, några krukor med grönska, marschallhållare och några loppisfyndade tunnor och hinkar har också kommit på plats på vår lilla innergård, men i övrigt får ytterligare inredning och eventuell plantering vänta till nästa sommar. Jisses så mysigt det är när marschallerna brinner om kvällen, och jisses så nöjda vi är med vårt semesterprojekt! 


Om ni vill se mer redan nu, kan ni klicka på etiketten som heter "Bastustuga" i sidomenyn, men annars kommer det snart ett andra inlägg om det här sommarprojektet, med en liten re-cap av hur det blev på framsidan av stugan, med grusterrassering och rosportal. 

2 kommentarer:

  1. Vilken härlig förändring. Jag som är ny är har fått klura lite hit och dit på vad allt är. Bastustuga är ju så klart en bastu men jag såg ingen skorsten. Måste ju inte vara vedeldad såklart kom jag på. Innan jag begrep vad Smatten var så kliade jag mig i huvudet minsann. Så roligt att följa. Kraaaam Pia

    SvaraRadera
  2. Så himla fint och mysigt! Inspirerande! Det är en dröm att ha en bastu någongång...
    Ha en fin fredag :)
    Kram Titti

    SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!