onsdag 15 januari 2020

Tulpaner på tulpanens dag

Så här på tulpanens dag njuter jag förvisso av tulpaner i vas, men mest tänker jag på alla tulpanlökar jag INTE planterade i höstas. Jag köpte nämligen inte en enda ny lök, och det får nog ändå sägas vara en ovanlighet. Inte för att jag brukar göra några välplanerade inköp, men en och annan rea-påse brukar man ju ändå komma hem med i november. Med facit i hand är jag faktiskt riktigt dålig på att få till snygga tulpanrabatter, till och med de gånger jag faktiskt anstränger mig och planerar. Hösten 2018 planterade jag iallafall riktigt många lökar i min nygrävda rabatt vid uteplatsen, men resultatet blev lika trist som på bilden här nedanför. Snacka om antiklimax...


Ett år hade jag uppenbarligen vaniljgula tulpaner i någon av rabatterna, och på bild ser de ju faktiskt riktigt trevliga ut. Något bestående intryck gjorde de nog iallafall inte i verkligheten, för jag minns inte ens i vilken rabatt jag hade dem. 


Den tulpanlökplantering som gett bäst resultat under mina 10 år som trädgårdsägare är Angelique-tulpanerna jag hade nere vid snäckdammen för 5-6 år sedan. Den sorten är ju så makalöst vacker, och det året kom blommorna upp så där tätt och fint som man vill att de ska växa. 


Men det dumma med fina tulpansorter är att de inte brukar komma igen. Iallafall inte hemma hos mig. Bara året efter hade mina fina Angelique-tulpaner förvandlats till GULA tulpaner. Hur den där färgförvandlingen går till begriper jag inte, men det händer faktiskt ganska ofta för mig. Gula tulpaner är iallafall seglivade, för de har minsann inga som helst problem med att komma tillbaka år efter år. 


Ett år satte jag flera påsar 'Queen of Night', och de var väldans fina när de kom upp. Problemet var bara en del av tulpanerna visade sig vara gula, vilket resulterade i en riktig AIK-rabatt. Maken var iallafall himla nöjd. 


Till saken hör att jag ju verkligen GILLAR tulpaner, och nog skulle jag egentligen vilja ha så där maffigt täta tulpanrabatter som jag ser i parker och trädgårdar. Men sen minns jag hur himla trist det brukar se ut i rabatterna när de vissnar, och då är jag ändå ganska nöjd att jag inte har så många. Mina allra bästa tulpaner är ändå de jag köper och sätter i vas under januari, februari och mars. Det är ju då man behöver dem. Till våren kan jag njuta av andra blommor. 

2 kommentarer:

  1. Dom var väldigt fina Angelique-tulpanerna. Tack för tips ska faktiskt köpa och prova i höst. Konstigt att de ändrar färg. Det händer inte hos mig. Kan det vara något med själva jorden kanske? Själv älskar jag rosa tulpaner. Foxtrot är en favorit. Dom första små Tarda är också härliga. Kraaam Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tydligen är det ganska vanligt att förädlade lökar och andra växter ändrar färg.
      Det är säkert så att Angelique har gula anlag i sin "DNA".

      Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!